1515

Börsen: Råvaror i botten<br />

Stockholmsbörsen backade i likhet med flertalet internationella handelsplatser på tisdagen, sedan framstegen i det grekiska reformprogrammet visat sig begränsade och råvarorna fortsatt att tappa mark. Nedgången var dock bred, med många indextungviktare på minus.

OMXS30-index stängde 1,1 procent ned till nivån 1.641,7. Omsättningen på Stockholmsbörsen uppgick till knappt 18 miljarder kronor.

Eurogruppens missnöje med den grekiska regeringens långsamma arbete med att föreslå konkreta reformåtgärder var tydligt.

"Mycket lite har gjorts sedan det förra eurogruppsmötet. Vi har förlorat över två veckor. De verkliga samtalen har inte börjat än", sade gruppens ordförande Jeroen Dijsselbloem.

Om nödlån ska betalas ut, måste Grekland först sluta en uppgörelse om ett reformprogram med eurogruppen och sedan börja genomföra det, slog han fast.

Ytterligare sordin på stämningen lade en fortsatt oro inför den amerikanska centralbanken Feds möte nästa vecka, då tecken på en kommande räntehöjning befaras.

På den europeiska obligationsmarknaden sjönk dock statsräntorna på bred front medan den europeiska centralbanken ECB fortsatte sina köp av statspapper. Rekordlåga räntenivåer nåddes för en rad löptider.

Dollarn steg mot den bakgrunden vidare och en euro kostade på tisdagskvällen strax över 1:07, ned från nästan 1:09 dollar på måndagen. Mot kronan steg dollarn 10 öre till omkring 8:55.

Den starkare dollarn satte i sin tur avtryck på råvarumarknaderna, där såväl metaller som olja backade markant. Globalt föll råvarubolagen brant och även i Stockholm var nedåttrycket tydligt.

SSAB A tog bottenpositionen i OMXS30 med en nedgång på 3,5 procent. Näst svagast var Lundin Petroleum, som förlorade 3,2 procent. Utanför storbolagsindex tappade oljebolagen Enquest 5,8 procent och Africa Oil 2,7 procent.

Bland gruvbolagen gick guldgrävaren Semafo ned 3,4 procent och Lundin Mining 2,1 procent. Bäst i sektorn klarade sig Boliden, som är en stor vinnare på den svagare kronan. Bolidenaktien var ned måttliga 0,3 procent.

Bland OMXS30-bolagen noterade även mediebolaget MTG, investmentbolagen Kinnevik och Investor samt modejätten H&M nedgångar på 2 till 2,7 procent.

Ensam på plus var banken SEB, som steg 0,5 procent till 105:70 kronor. Swedbank har höjt sin rekommendation till köp från neutral och skruvat upp riktkursen till 117 kronor.

Klädhandelns försäljning steg 3,8 procent i februari jämfört med samma månad föregående år, enligt Svensk Handel/ Stils Stilindex över försäljningsutvecklingen.

Flera modebolag med stor andel av försäljningen i Sverige noterade uppgångar, bland dem Björn Borg, Odd Molly och MQ. Kappahl slutade dagen marginellt ned, efter att en storaffär motsvarande 3,5 procent av kapitalet mäklats av SEB.

I fastighetssektorn noterades dock nya kursfall. Den forna raketen Hemfosa förlorade 4,5 procent och slutade därmed på minus för den nionde av de senaste tio handelsdagarna. Vidare tappade Balder 4,6 procent, Diös 4,4 procent och Sagax drygt 3 procent.

Astmabehandlingsbolagets Aerocine steg markant för tredje dagen i rad efter köpråd från Pareto och aktieköp av bolagets finanschef.


Innehåll från MedicagoAnnons

Lektiner i kampen mot covid-19

Anton Edling, delägare och utvecklingschef.
Anton Edling, delägare och utvecklingschef.Foto:Patrik Lundin

Uppsalabaserade Medicagos tillverkning av lektin åt läkemedelsindustrin går just nu på högvarv. ”Vi expanderar både vår maskinpark och våra lokaler för att kunna möta vaccinbolagens efterfrågan”, säger Anton Edling, delägare och utvecklingschef.

När Medicago, som är ett familjeägt bolag verksamt inom bio- och medicinteknik, grundades 1995 var bolagets huvudverksamhet tillverkning av lektiner. Lektiner är kolhydratbindande proteiner med egenskaper som gör att de kan fästa till glykosylerade proteiner, till exempel från virus. En av bolagets produkter, ett lektin framrenat från linser, har visat sig fästa till covid-19-viruset och är därför mycket eftertraktat av vaccinbolag idag.

– Vi är en mindre aktör med cirka 50 anställda vilket bidrar till att vi också kan fatta beslut med väldigt kort varsel. Nu har vi till exempel snabbt ställt om vår produktion av lektiner för att kunna möta pandemins utmaningar. Detta eftersom flera stora vaccinbolag runt om i världen använder en teknik där våra lektiner är en del i processen för att framställa vaccin, säger Anton Edling och tillägger:

– Våra lektiner har tidigare använts vid till exempel tillverkning av ebola- och SARS-vaccin, men vi har inte haft tillverkning i sådan här stor skala tidigare. Nu utökar vi produktionen och befinner oss i en uppskalningsfas där vi expanderar vår maskinpark och våra lokaler och är i behov av att anställa ny kompetent personal.

Under årens lopp har produktportföljen utökats och i dag tillverkar Medicago även torra buffertar i tablett- och pulverform samt diagnostiska kit. Anton Edling berättar att även dessa produkter är bidragande i arbetet med att bekämpa pandemin. Medicagos buffertar används vid diagnostik av covid-19, och inom kontraktstillverkning – som är bolagets andra ben – har flera kunder valt att förlägga sin frystorkning av komponenter relaterade till covid-19 hos Medicago.

– Det är såklart oerhört motiverande att kunna vara en del i arbetet med att bekämpa pandemin. Jag känner en sådan anda genom hela företaget – att vi arbetar mot ett och samma mål som alla våra anställda kan ställa sig bakom, avslutar Anton Edling.

Fakta:
Medicago är ett familjeägt företag som grundades 1995, beläget i Uppsala och verksamt inom bio- och medicinteknik. Företaget är en väletablerad kontraktstillverkare enligt ISO9001 och ISO13485 åt både stora och små kunder. Medicago har också ett eget produktsortiment, med tillverkning av bland annat buffertar (SmartBuffers®), immunologiska reagenser och kit samt lektiner och bioaktiva proteiner, som marknadsförs och säljs över hela världen.

 

Mer från Medicago

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Medicago och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?