Annons

Räntor och valutor:
Krisländers räntor stiger

Statspappersräntorna i euroområdets kärnländer pressas nedåt samtidigt som framför allt grekiska, men också italienska och portugisiska, räntor stiger i förmiddagens handel på måndagen. Även spanska räntor stiger något, men mindre än i Italien och Portugal.

Europeiska marknader reagerar negativt på vad som framstår som ett skärpt läge mellan den nya grekiska regeringen och dess kreditgivare.

Premiärminister Alexis Tsipras lovade i helgen att inte backa från sina vallöften trots att det skulle innebära ett brott mot villkoren för nödlånen till landet. "Grexit" ser återigen ut som ett modeord, men få ledande politiker är redo att diskutera en så drastisk åtgärd.

Finansministrarna i eurogruppen ska nu hålla ett extramöte i Bryssel den 11 februari.

Euron handlas dock samtidigt något högre mot dollarn, efter en försvagning i fredags i spåren på en mycket stark amerikansk arbetsmarknadsrapport för februari.

Svenska statsobligationsräntor sjunker också svagt i förmiddagens handel och euron handlas åter över 9:50 mot kronan efter ett litet försök till återhämtning i morgonhandeln.

Data från SCB visade att näringslivets produktion steg 3,0 procent i december. Stöd kom från bygg, +9,4 procent, tjänstesektorn, +3,6 procent, medan industrin backade 0,7 procent.

SCB rapporterade också att hushållskonsumtionen sjönk 1,3 procent mellan november och december. Jämfört med december 2013 steg konsumtionen 1,0 procent, men trenden i hushållskonsumtionen har varit nedåtriktad de senaste månaderna, något som kan resa frågetecken för om hushållen kan fortsätta vara motorn i svensk tillväxt.

Nordeaekonomen Andreas Wallström noterar dock i ett kundbrev att SCB-statistiken inte inkluderar hushållens konsumtion utomlands, något som inkluderas i BNP. En för hushållen gynnsam decemberkalender kan tala för att den posten eventuellt kan "rädda" totala hushållskonsumtionen i BNP för fjärde kvartalet.

SEB:s boprisindikator visade dock att hushållens tro på en starkare utveckling för bopriserna var högre än någonsin tidigare i februari. Indikatorn steg till 66 i februari, från 59 i januari.

"Hushållens förväntningar på stigande bostadpriser har aldrig varit högre. Med den senaste månadens uppgång passeras den gamla rekordnoteringen från juni 2007", sa SEB:s privatekonom Jens Magnusson i en kommentar.

Veckans svenska huvudnummer blir sannolikt Riksbankens räntebesked och penningpolitiska rapport, på torsdag. Enligt SME Direkts enkät väntas Riksbanken avvakta med nya åtgärder nu medan en minoritet tror på negativ reporänta alternativt negativ inlåningsränta.

En möjlig sista signal inför mötet kom från riksbankschefen Stefan Ingves i bankens årsredovisning för 2014, där han betonade vikten av att få upp inflationen till 2 procent.

"Det är viktigt att inflationen stiger mot målet på 2 procent eftersom inflationsmålet fungerar som ankare för pris- och lönebildningen" framhöll Stefan Ingves.

Amerikanska statspappersräntor vänder ner i europeisk handel efter en markant uppgång på fredagen efter den starka jobbrapporten för januari.

På eftermiddagens USA-agenda märks den utvidgade rapport om förhållandena på arbetsmarknaden, LMCI, som Fed bevakar noga, klockan 16.00.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera