Annons

Räntor och valutor: Dollarn kraftigt upp

USA-räntorna steg kraftigt samtidigt som dollarn stärktes rejält på fredagseftermiddagen efter en klart starkare arbetsmarknadsrapport än väntat från USA.

Vid svensk stängning hade den amerikanska tioårsräntan stigit 10 punkter till 1,91 procent, den tyska var ned 1 punkt till 0,36 procent, medan den svenska stängde oförändrat på 0,65 procent.

Antalet sysselsatta utanför jordbrukssektorn i USA ökade 257.000 personer i januari, högre än väntade +228.000. Sysselsättningen de två föregående månaderna reviderades samtidigt upp med sammanlagt 147.000. Sysselsättningsökningen de senaste tre månaderna var den största på 17 år.

Arbetslösheten steg till 5,7 procent från 5,6 procent i november, till följd av ett kraftigt ökat arbetskraftsdeltagande. Väntat var 5,6 procent.

Arbetskraftsdeltagandet steg till 62,9 procent, från 62,7 procent föregående månad, medan timlönerna steg 0,5 procent, väntat +0,3 procent, efter att ha sjunkit med 0,2 procent i december.

"Det här är rätt fantastiska siffror. Januarisiffran är stark, men sen har du stekheta november- och decembersiffror också. Och sen har du löneökningarna", sade Nariman Bejravesh, chefekonom på IHS Inc i Lexington, till Bloomberg News. Han är den som varit bäst på att förutspå sysselsättningsutfallen de senaste två åren enligt Bloombergs sammanställning.

Enligt Joseph Lavorgna, Deutsche Banks chefekonom för USA, innebär sysselsättningsrapporten att Fed är på rätt spår för att ta bort "tålmodig" från sitt FOMC-uttalande i mars.

David Adler, strateg på CRT Capital, skrev i ett kundbrev att rapporten inte har några gömda nyanser eller svagheter och att den placerar "Fed på radarn för räntehöjningar tidigare än vi räknat med helt klart".

Nordeas Johnny Bo Jakobsen konstaterade att styrkan i USA:s ekonomi helt enkelt inte stämmer överens med nollräntor.

"Nu kommer fokus vändas till Fed-chefens halvårsvisa tal i kongressen senare under månaden för tecken på en höjning redan i juni", skrev han.

RDQ Economics skrev i sin kommentar att "detta momentum sannolikt gör att majoriteten i FOMC vill ha flexibiliteten att höja räntorna i juni, vilket skulle peka mot att "tålmodig"-språket slopas vid marsmötet (och förmodligen kommer Fed-chefen Yellen att guida mot den förändringen i sitt Humphrey-Hawkins-tal".

Handelsbankens prognos är en höjning redan i mars.

På morgonen redovisade Tyskland industristatistik som visade att produktionen var något svagare än väntat. men det tyska ekonomidepartementet konstaterade dock att industrin nu lämnar den svaga perioden bakom sig och att en mer positiv utveckling väntar framöver, orderdata för december publicerades på torsdagen och överraskade på uppsidan.

Här hemma offentliggjorde Riksbanken sin företagsenkät, som visade att svenska företag rapporterar om en konjunktur som "står och stampar", där utvecklingen fortsatt hämmas av den långsamma återhämtningen i Europa. För företag med Sverige som hemmamarknad är dock konjunkturen relativt god.

Sjunkande olje- och råvarupriser samt en svagare krona gynnar samtidigt tillverkningsindustrin, men låg global efterfrågan och hård konkurrens gör att företagen jagar kostnader.

Att konkurrensen är hård håller tillbaka priserna och Riksbanken konstaterade att de planerade prisökningarna det kommande året är fortsatt små.

Nordeas chefanalytiker Torbjörn Isaksson noterade att den ekonomiska aktiviteten har varit i stort sett oförändrad sedan den förra rapporten i september.

"Sammantaget ändrar inte företagsenkäten mycket inför Riksbankens räntebeslut nästa vecka", skrev han i ett kundbrev.

Riksgälden redovisade att statens betalningar visade ett oväntat underskott på 12,4 miljarder kronor i januari, i stället för ett väntat överskott på 2,7 miljarder.

Lägre skatteinkomster, högre nettoutlåning till myndigheter och högre räntebetalningar på statsskulden låg bakom skillnaden mellan utfall och prognos.

Riksgälden bedömer att de lägre skatteinkomsterna (8 mdr lägre än prognos) till stor del beror på omfördelning av betalningar mellan månaderna, och att den ökade nettoutlåningen till myndigheter är en tillfällig effekt.

Att räntebetalningarna på statsskulden var 1,9 miljarder kronor högre än prognos förklaras av högre valutakursförluster.

Från SCB kom bostadsstatistik som visade att småhuspriserna steg med 1 procent under november-januari jämfört med närmast föregående tremånadersperiod, och med 8 procent jämfört med samma period föregående år.

På valutamarknaden hade dollarn vid svensk stängning stärkts till 1:1323 mot euron, från 1:1429 vid samma tid dagen före, och mot yenen hade dollarn stärkts till 118:96 från 117:47.

Kronan blev under fredagen 6 öre svagare till 8:34 mot dollarn och drygt 1 öre starkare till 9:45 mot euron.

Innehåll från BaronaAnnons

Därför är Barona experter inom digital kompetensförsörjning

Skiftet till den hybrida arbetsplatsen har bidragit med flertalet fördelar, men även vissa utmaningar. Rekrytering, onboarding, kompetensutveckling och kulturbyggande är viktiga områden för att trivas på arbetsplatsen och för organisationens framgång – men de kan vara svåra att utforma bra när vi alltmer arbetar från olika platser. Här kan Barona hjälpa till.

Med fokus på digital kompetensförsörjning är Barona specialister på att placera rätt kompetens på rätt plats inom en rad branscher; Kundservice, IT, Installation & Underhåll, samt Finans. Genom smarta digitala verktyg och en anpassad process har Barona kunnat digitalisera rekrytering, onboarding och utbildning, något som underlättar för kunderna i anpassningen av sin verksamhet till det hybrida.

– Vi har medarbetare och kandidatnätverk med specialistkunskaper inom våra verksamma branscher, det gör våra tjänster och vårt erbjudande oerhört relevant på marknaden i dag. Om du efterfrågar flexibla och kostnadseffektiva kundservicelösningar eller snabbt behöver bemanna upp ett projekt med IT-tekniker på olika platser i landet, är vi tack vare våra interna experter, vår gedigna erfarenhet och våra smidiga tekniska plattformar den konsultativa och snabbrörliga partner du behöver, säger Johanna Mix, vd på Barona.

”Det hybrida är här för att stanna”

Då Barona ingår i en koncern som finns i 10 länder och omsätter över 450 Meur finns en gedigen erfarenhet av stora digitala projekt på global nivå. När pandemin slog till var det digitala och hybrida arbetssättet inget främmande för Barona.

– Vi har sedan starten i Sverige 2012 levererat våra tjänster nationellt men utan fysiska kontor och har under de senaste åren utvecklat och köpt in nya digitala verktyg för att tillgodose medarbetarna och kundernas behov. I dag är den digitala miljön det nya normala och det hybrida är här för att stanna, säger Johanna och avslutar:

– Det förändrade arbetssättet ställer nya krav på ledarskapet, organisationen och kulturen. Vi ledare behöver förändra vårt förhållningssätt och anpassa ledarskapet, likaväl som organisationen behöver nya digitala verktyg för exempelvis onboarding och kompetensutveckling. Och självklart är kulturbyggandet på arbetsplatsen lika viktigt nu som då, men kräver något annat i dag. I ljuset av det hybrida arbetslandskapet och med vår unika kunskap och erfarenhet om detta, ser vi till att göra det så enkelt för våra kunder som möjligt att ställa om så att de i sin tur kan fokusera på det de är bäst på.

www.barona.se  

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Barona och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera