1515

Räntor och valutor: <br />Dollar tappar mark<br />

Dollarn har försvagats mot euron under natten medan amerikanska statspappersräntor är stabila.

USA-börserna steg med bra kvartalsrapporter på torsdagskvällen och är nu därmed på plus för 2015 efter årets inledande nedgång. Asienbörserna visar en blandad utveckling, med nedgångar i Kina men uppgångar i Japan.

Oljepriset steg kraftigt på torsdagen och har sedan fortsatt upp under natten, med Brent runt 57 dollar per fat och WTI till 51. Oljan går därmed mot den andra veckan i rad av stigande priser, efter en stark återhämtning från lägstanivåerna i slutet av januari.

Den amerikanska tioåriga statsobligationsräntan handlas tidig svensk fredagsmorgon till 1,81 procent, oförändrat från torsdagens svenska stängning.

Nattens nyhetsskörd är ganska tunn. Australiens centralbank RBA har sänkt sina prognoser för BNP-tillväxt och inflation i år, vilket kanske inte är så förvånande givet räntesänkningen tidigare i veckan.

Tysklands förbundskansler Angela Merkel och Frankrikes president Francois Hollande besökte Ukrainas president Petro Porosjenko för att diskutera en ny fredsplan för att få stopp på striderna i Ukraina. Nu på fredagen träffar de Rysslands president Vladimir Putin i Moskva.

På fredagens makroagenda riktas intresset framför allt mot den amerikanska sysselsättningsrapporten för januari, som väntas bli ytterligare en månad med en god sysselsättningstillväxt på en bot över 200.000 personer. Även tysk industriproduktion och Riksbankens företagsundersökning kommer under dagen.

Japanska räntor visar små förändringar, med tioårsräntan 1 punkt ned till 0,35 procent.

På valutamarknaden har dollarn försvagats en del mot euro under natten och har även tappat något mot yenen.

Valutamarknaden inväntar nu eftermiddagens amerikanska sysselsättningsrapport.

"Om sysselsättningen ökar mindre än 200.000 kan vi få se ett starkare rally i EUR/USD och en kraftigare nedgång i USD/JPY eftersom en svag rapport skulle få investerare att tro att Federal Reserve kommer att vara mer tålmodiga med att höja räntorna. En starkare rapport skulle dock vara extremt positivt för dollarn genom att stärka förväntningarna om en höjning 2015", sade Kathy Lien vid BK Asset Management i New York, till BLoomberg News.

Kronan har stärkts några öre mot dollarn och euron.

Den kinesiska yuanen stärks efter att Kinas centralbank PBOC höjt referensnivån och pressat upp valutan.

Noteringar fredag kl 6.30
Valutapar Notering Notering torsdag Räntor Notering Notering torsdag
USD/SEK 8:2312 (8:2762) EUR/USD 1:1469 (1:1429)
EUR/SEK 9:4406 (9:4589) USD/JPY 117:33 (117:47)
Jp obl 2 0,05 (0,05) Jp obl 10 0,35 (0,36)
Ty obl 2 -0,19 (-0,20) Ty obl 10 0,37 (0,37)
US obl 2 0,52 (0,52) US obl 10 1,81 (1,81)

 


Innehåll från SodexoAnnons

Sodexo: Vi underlättar sjukvårdens utmaningar genom smarta hållbara lösningar kring hjälpmedel

Petra Björklid, en av Sodexos arbetsterapeuter, hjälper till med inställningen på en rullstol.
Petra Björklid, en av Sodexos arbetsterapeuter, hjälper till med inställningen på en rullstol.

Hälso- och sjukvård står inför nya utmaningar och det kommer att behövas nya arbetssätt och metoder för att möta samhällets framtida behov. Som samarbetspartner till vården hjälper Sodexo sina kunder med kostnadseffektiva helhetslösningar som medför ökad hållbarhet. Så att vården kan fokusera på det den är bäst på, att vårda patienterna.

Logistik och service runt patienthjälpmedel är en viktig fråga för vården, och det är något som behöver fungera smidigt för både vård och patient.

– Vi hjälper vården att leverera hjälpmedel och har genom åren byggt upp en bred kompetens inom området. Trots pandemin, som blev en stor utmaning, lyckades vi att anpassa vår verksamhet för att skydda brukarna, vårdpersonal och våra medarbetare på bästa sätt. Det beror mycket på vår engagerade personal som ställt upp med övertid och flexibilitet för att hitta nya lösningar, berättar Jan Möller, Enhetschef Sodexo Hjälpmedelsservice Östergötland. 

Kostnadseffektiv lösning

Sodexo hjälper sedan några år tillbaka Region Östergötland och de 13 kommunerna i regionen med att säkerställa att vården får tillgång till hjälpmedel för patienter med funktionsvarianter. Som exempelvis rollatorer, rullstolar, käppar, madrasser, lyftanordningar och hygienhjälpmedel. 

– Vi samarbetar nära våra kunder för att se till att vi hela tiden har ett sortiment som överensstämmer med vårdens behov. Vi erbjuder en helhetslösning där vi äger produkterna, lagerhåller och rekonditionerar huvuddelen av de hjälpmedel som levereras ut. Vi har också byggt upp en gedigen kompetens som produktspecialister; alla våra rådgivare är utbildade arbetsterapeuter/fysioterapeuter för att säkerställa att våra produkter motsvarar brukarens behov på bästa sätt. Det är fortfarande ovanligt att regioner och kommuner i Sverige lägger ut hela hjälpmedelsverksamheten till extern leverantör, här kan vi underlätta sjukvårdens utmaningar genom kostnadseffektiva och hållbara lösningar kring hjälpmedel. 

Säkerställer regelefterlevnad

Från och med slutet av maj i år gäller en ny europeisk lag, MDR, där syftet är att skapa en gemensam lagstiftning inom EU för att få fram säkrare medicintekniska produkter. 

– Vi håller just nu på att implementera och justera arbetssätt och rutiner för att möta de krav den nya förordningen ställer. För oss som leverantör är det viktigt att våra kunder kan lita på att vi efterlever de regelkrav som finns. Här kan vi verkligen hjälpa vården att säkerställa så att alla lagkrav efterlevs. 

Tillför cirkulär ekonomi 

Genom att ta tillbaka använda hjälpmedel och rekonditionera, tvätta, desinficera och reparera, säkerställer Sodexo att produkterna går att återanvända. 

– Vi bidrar till en cirkulär ekonomi och ökad hållbarhet för våra kunder. Att utveckla en kvalitetssäkrad och effektiv rekonditioneringsprocess är något som vi har satsat på och vi märker att det finns ett stort behov inom den svenska vården. Vår ambition är att utveckla vårt koncept för fler regioner framöver, säger Jan Möller.

Läs mer om Sodexo här 

Om Sodexo
Sodexo är världsledande inom service för livskvalitet. Med 420 000 medarbetare och verksamhet i 64 länder, servar vi 100 miljoner människor varje dag. Genom mer än 100 tjänster erbjuder vi våra kunder integrerade servicelösningar som ständigt har utvecklats sedan den dag företaget bildades 1966. 

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Sodexo och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?