Annons

Räntor och valutor:
Dollar tappar mark

Dollarn har försvagats mot euron under natten medan amerikanska statspappersräntor är stabila.

USA-börserna steg med bra kvartalsrapporter på torsdagskvällen och är nu därmed på plus för 2015 efter årets inledande nedgång. Asienbörserna visar en blandad utveckling, med nedgångar i Kina men uppgångar i Japan.

Oljepriset steg kraftigt på torsdagen och har sedan fortsatt upp under natten, med Brent runt 57 dollar per fat och WTI till 51. Oljan går därmed mot den andra veckan i rad av stigande priser, efter en stark återhämtning från lägstanivåerna i slutet av januari.

Den amerikanska tioåriga statsobligationsräntan handlas tidig svensk fredagsmorgon till 1,81 procent, oförändrat från torsdagens svenska stängning.

Nattens nyhetsskörd är ganska tunn. Australiens centralbank RBA har sänkt sina prognoser för BNP-tillväxt och inflation i år, vilket kanske inte är så förvånande givet räntesänkningen tidigare i veckan.

Tysklands förbundskansler Angela Merkel och Frankrikes president Francois Hollande besökte Ukrainas president Petro Porosjenko för att diskutera en ny fredsplan för att få stopp på striderna i Ukraina. Nu på fredagen träffar de Rysslands president Vladimir Putin i Moskva.

På fredagens makroagenda riktas intresset framför allt mot den amerikanska sysselsättningsrapporten för januari, som väntas bli ytterligare en månad med en god sysselsättningstillväxt på en bot över 200.000 personer. Även tysk industriproduktion och Riksbankens företagsundersökning kommer under dagen.

Japanska räntor visar små förändringar, med tioårsräntan 1 punkt ned till 0,35 procent.

På valutamarknaden har dollarn försvagats en del mot euro under natten och har även tappat något mot yenen.

Valutamarknaden inväntar nu eftermiddagens amerikanska sysselsättningsrapport.

"Om sysselsättningen ökar mindre än 200.000 kan vi få se ett starkare rally i EUR/USD och en kraftigare nedgång i USD/JPY eftersom en svag rapport skulle få investerare att tro att Federal Reserve kommer att vara mer tålmodiga med att höja räntorna. En starkare rapport skulle dock vara extremt positivt för dollarn genom att stärka förväntningarna om en höjning 2015", sade Kathy Lien vid BK Asset Management i New York, till BLoomberg News.

Kronan har stärkts några öre mot dollarn och euron.

Den kinesiska yuanen stärks efter att Kinas centralbank PBOC höjt referensnivån och pressat upp valutan.

Noteringar fredag kl 6.30
Valutapar Notering Notering torsdag Räntor Notering Notering torsdag
USD/SEK 8:2312 (8:2762) EUR/USD 1:1469 (1:1429)
EUR/SEK 9:4406 (9:4589) USD/JPY 117:33 (117:47)
Jp obl 2 0,05 (0,05) Jp obl 10 0,35 (0,36)
Ty obl 2 -0,19 (-0,20) Ty obl 10 0,37 (0,37)
US obl 2 0,52 (0,52) US obl 10 1,81 (1,81)

 

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera