1515

New York-börsen: Teknikbolag i fokus<br />

De ledande amerikanska aktieindexen inledde veckans sista handelsdag med noteringar kring nollstrecket. Sysselsättningsstatistik gav en ljus bild över den amerikanska arbetsmarknaden, samtidigt som en rad teknikbolags aktier rörde sig kraftigt i samband med kvartalsrapporter.

Vid klockan 16 var Dow Jones Industrial Average oförändrat på indexnivån 17.890, medan det bredare S&P 500 hade stigit 0,1 procent till 2.064. Tekniktunga Nasdaq Composite var oförändrat på 4.764.

Omsättningen uppgick till cirka 130 miljoner aktier på New York-börsen och 290 miljoner aktier på Nasdaq.

Dagens höjdpunkt på makroagendan var en rapport som visade att antalet sysselsatta utanför jordbrukssektorn ökade 257.000 personer i januari, högre än väntade +228.000. För de två föregående månaderna reviderades samtidigt sysselsättningen upp med sammanlagt 147.000 personer.

Vidare steg arbetslösheten till 5,7 procent, från 5,6 procent i november, till följd av ett kraftigt ökat arbetskraftsdeltagande, samtidigt som timlönerna steg 0,5 procent från föregående månad.

"Utfallet var verkligen enastående. Styrka över hela linjen. En del tidigare data hade gett investerare en anledning att ifrågasätta om det kunde hålla i sig, men tittar vi på - inte enbart huvudsiffran, utan även revideringen av november och december - ser vi en mycket stark bild", sade Eric Wiegand, portföljförvaltare på U.S. Bank Wealth Management i New York, till Bloomberg News.

En rad teknikbolag hamnade i stråkastarljuset efter att ha släppt sina kvartalsrapporter.

Twitters aktie rusade 14,2 procent i den inledande handeln efter att bolaget redovisat både vinst och intäkter över förväntan för det gångna kvartalet. Att företagets intäktsprognos för det kommande året var högre än väntat gav också stöd.

Nästan lika starkt gick affärsnätverket Linkedins aktie, sedan bolaget också lyckats slå förhandstipsen med sin rapport. Även här gavs en ljus prognos för 2015, då vinstprognosen för året slog analytikerkonsensus med cirka 8 procent, och aktien klättrade 11,2 procent.

Go Pro, utvecklare av bärbara kameror, lyckades dock inte charma investerarna med sitt bokslut. Även om resultatet för det gångna kvartalet tredubblades, jämfört med motsvarande kvartal föregående år, så nådde vinstprognosen för det innevarande kvartalet inte upp till förhandstipsen.

Bolaget meddelade dessutom att dess operativa chef, Nina Richardson, lämnar sig post från och med den 27 februari. Aktien föll 11,7 procent.

På obligationsmarknaden var räntan på amerikanskt tioårigt statspapper upp 8 punkter till 1,90 procent.


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?