ANNONS:
Till Di.se
ONSDAG 22 NOV Sveriges bästa finanssajt 2017
MENY
START DI TV BÖRS & MARKNAD

Björklunds nya skräcksiffra

  • Foto: Jonas Ekströmer / TT
Stormen kring Folkpartiet ökar nu i styrka. I en ny mätning från Expressen/Demoskop får partiet får sin sämsta siffra sedan 2007. Samtidigt minskar skillnaden mellan blocken.

Folkpartiet har en besvärlig period bakom sig och fredagens nya opinionsmätning lär knappast muntra upp stämningen.

Tvärt om fördjupas nu krisen med ett stöd på bara 4,5 procent, vilket nästan är en procentenhet lägre en valresultatet på 5,4 procent i höstas, som då sågs som en katastrof.

”Det är exceptionellt lågt. Även om man inte har varit på en högre nivå på en längre tid så lever man med en självbild av att åtminstone vara näst största alliansparti. Att vara minst av alliansen är nog en plågsam upplevelse”, säger Anders Lindholm, vd för Demoskop, till Expressen.

Jan Björklund är den partiledare som har det kämpigast just nu. De nya förslagen på integrationsområdet har kritiserats öppet av flera av partiets tyngsta företrädare och flera har även krävt partiledarens avgång.

Samtidigt har Jan Björklund gjort klart att han vill vara kvar som partiledare och leda partiet i valrörelsen 2018. Han har enligt egen utsago ett starkt stöd i partiet.

Så här kommenterar Folkpartiets partisekreterare Maria Arnholm den nya mätningen i en skriftlig kommentar till Expressen:

"Vi tar avstamp i vårt oerhört dåliga valresultat. Folkpartiet måste bredda sig. Vi är nu mitt i det utvecklingsarbetet. Vår stora utmaning är att fullfölja förnyelsearbetet och få möjlighet att komma ut med politiska förslag som ger svar på det som människor efterfrågar."

Samtidigt som Folkpartiet noterar en ny bottensiffra har skillnaden mellan blocken minskat till 4,7 procentenheter, till de rödgrönas favör. Det är framför allt Socialdemokraterna som går bakåt sedan mätningen i januari. Stödet för S uppgår nu till 30,6 procent i mätningen från Expressen/Demoskop.

Demoskops februarimätning

Stöd i procent Förändring sedan januari (procentenehter)
Socialdemokraterna 30,6 -1,7
Miljöpartiet 6,9 0,3
Vänsterpartiet 6,5 1,2
Moderaterna  24,3 -0,1
Centerpartiet 5,8 0,5
Kristdemokraterna  4,7 0,6
Folkpartiet 4,5 -0,3
Sverigedemokraterna  14 -0,4
Feministiskt initiativ 2,2 0,1


0
S, V, MP 43,9 -0,3
Alliansen 39,2 0,6
Källa. Expressen/Demoskop

Tyck till