Annons

Stockholmsbörsen:
Volvo stor förlorare

Kurserna på Stockholmsbörsen handlades efter en svag start strax över nollstrecket på torsdagen.

Rapporter från storbolag dominerar nyhetsflöden och till vinnarna kunde bland annat Assa Abloy och Securitas räknas medan Volvo och Astra Zeneca fick sälla sig till förlorarna.

SIX Generalindex hade klockan 14.27 ökat 0,4 procent till 493 medan OMXS30-index hade stigit 0,3 procent till 1.584. Omsättningen var 10,4 miljarder kronor på Stockholmsbörsen och 14,8 miljarder inklusive de alternativa handelsplatserna Bats, Burgundy, Chi-X och Turquoise.

En makronyhet av viss vikt noterades. ECB slopar undantaget som grekiska statsobligationer har haft från reglerna om en miniminivå på kreditbetyget då det inte längre finns några utsikter för att landet kommer att slutföra räddningsprogrammet. I den mån bankerna använde grekiska statsobligationer som säkerhet får de nu förlita sig på nödlånsfaciliteten ELA.

Volvos justerade rörelseresultat var sämre än väntat, främst på grund av en negativ avvikelse i divisionen Anläggningsmaskiner. Mot det vägs en bättre än väntad orderingång på lastbilssidan och att bolaget höjde sina marknadsprognoser för lastbilar i Europa och Nordamerika nästa år. Aktien var ned 3,9 procent.

ABB:s rapport för det fjärde kvartalet var blandad med lägre orderingång och intäkter än väntat samtidigt som lönsamheten var bättre än väntat. Utdelningen höjdes, men inte lika mycket som marknaden trott, och bolaget upprepade skrivningarna om en blandad marknadsbild och ökad osäkerhet. Aktien var ned 1,0 procent i Stockholm.

Assa Abloy växte med 3 procent organiskt trots en nedgång med 13 procent i Kina under det fjärde kvartalet. Intäkterna, resultatet och lönsamheten var alla bättre än väntat. Aktien steg 2,0 procent.

Astra Zeneca redovisade ett sämre resultat än väntat, både på justerad och rapporterad nivå. Intäkterna blev sämre än väntat för fyra av de fem bäst säljande läkemedlen. Därtill bedömdes bolagets intäktsprognos för 2015 som svag av analytiker som SIX talat med. Aktien var ned 2,4 procent.

Securitas redovisade högre intäkter och ett bättre resultat än väntat för sitt fjärde kvartal då den organiska tillväxten var starkare än väntat. Aktien var upp hela 7,4 procent.

Andra rapportvinnare var Transcom som steg 7,7 procent efter att ha vänt förlust till vinst i sitt fjärde kvartal och Tieto som steg 7,6 procent efter att ha redovisat ett resultat i linje med förväntningarna och överraskat med en extrautdelning. Arcam steg 5,4 procent efter att ha dubblat sitt resultat i det fjärde kvartalet.

En förlorare var BE Group som rapporterade fortsatta förluster och aviserade en ny nyemission. Aktien tappade 18 procent.

Norska konkurrenstilsynet gav affären där Teliasonera köper Tele2:s norska verksamhet grönt ljus på villkoret att Telia säljer delar av den köpt verksamheten till ICE.

Priset justerades efter kraven ned till 4,5 miljarder och den summan, som motsvarar cirka 10,11 kronor per aktie, kommer Tele2 att skicka vidare till sina aktieägare i en extrautdelning. Tele2 var upp 6,7 procent medan Telia noterades 0,8 procent högre.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera