ANNONS:
Till Di.se
FREDAG 20 OKT Sveriges bästa finanssajt 2017
MENY
START DI TV BÖRS & MARKNAD
Start Nyheter

Jobben robotarna tar över

  • Foto: Simon Paulin / TT

Digitaliseringen och automatiseringen rullar på som en ångvält och många yrken riskerar att försvinna de närmaste åren. Omställningen får drastiska konsekvenser på arbetsmarknaden.

”Många yrken står inför hårdare konkurrens. Det finns studier som pekar på att omkring 50 procent av jobben kan automatiseras. Sen kommer det finnas en hel del nya jobb, bland annat inom vård och omsorg”, säger Ulf Boman, framtidsstrateg på Kairos Future.

Studien som Ulf Boman syftar på är ”Programme on the Impacts of Future Technology” av Carl Benedict Frey och Mikael Osborne vid Oxford University. Metoden i denna studie låg sedan till grund för en uppmärksammad studie från Stiftelsen för Strategisk forskning (SSF) som publicerades förra sommaren.

SSF:s studie kartlägger sannolikheten för att olika yrken kan komma att ersättas av datorer de närmsta 20 åren och resultaten är minst sagt uppseendeväckande. Hela 53 procent, eller cirka 2,5 miljoner jobb ligger i farozonen för att ersättas av datorer.

”Det kommer fortfarande att finnas massor med arbetsuppgifter. Jag tror att vi kommer gå in i en tankeekonomi där din konkurrenskraft är baserad på din förmåga att tänka nytt. Det är kreativa jobb samt yrken som är beroende av mänsklig kontakt”, säger Ulf Boman.

Automatiseringen är nu inget nytt fenomen. Inom framför allt industrin har den pågått under flera decennier.

”Inom industrin har vi sett att det är många jobb med lägre utbildningsnivå som försvinner i samband med neddragningar och de kommer inte tillbaka”, säger Tord Strannefors, prognoschef på Arbetsförmedlingen.

”Strukturella förändringar på arbetsmarknaden är komplicerade. Under de senaste åren kan vi se att jobben inom varuproduktion minskar medan tjänstesektorn ökar”, fortsätter han.

Enligt Tord Strannefors har Arbetsförmedlingen alltför kortsiktiga prognoser för att kunna ta hänsyn till automatiseringen. Inte heller arbetsmarknadsdepartementet eller Institutet för framtidsstudier har undersökt frågan om vilka jobb som är hotade.

”Politikerna sover fortfarande och automatiseringen går mycket fortare än man någonsin hade väntat sig. Vi har inte stoppat huvudet i sanden – vi har bara inte förstått riktigt hur snabbt det går”, säger Ulf Boman.

Den 25 februari blev det dock fart på politikerna och strategi- och framtidsminister Kristina Persson meddelade att en analysgrupp har tillsatts. Gruppen ska undersöka vilka möjligheter och problem som kan dyka upp samt presentera förslag på lösningar för framtidens arbetsmarknad. Resultaten av gruppens arbete ska presenteras om ett år.

Vilka jobb tror du kommer försvinna?
”Journalister ligger illa till om man inte gör undersökande journalistik. Ekonomiassister, löneassistenter, ekonomirapportering och därmed stora delar av revisionen. Alla jobb där du inte måste tänka kreativt och utveckla nya idéer”, säger Ulf Boman.

Stefan Fölster, chef för Reforminstitutet som genomförde studien åt SSF, tror inte att automatiseringen och digitaliseringen automatiskt kommer att leda till färre jobb.

”Det är viktigt att tänka på att vi inte tagit hänsyn till hur många nya jobb som skapas. Många av de jobb som automatiseras kan antagligen glida över till nya arbetsuppgifter”, säger Stefan Fölster.

Samtidigt pekar han på studier som visar på en ökande polarisering av arbetsmarknaden.

”Jobben som ligger i mitten vad gäller lön har minskat. Istället har det blivit mer höginkomstjobb och fler som trängs ut till låginkomstjobb. Jag tror att den här polariseringen kommer försätta öka under de närmsta åren”, säger Stefan Fölster.

Jobben som ligger risigast till
Riskrank Yrke Sannolikhet att yrket försvinner
1. Fotomodell 98%
2. Bokförings- och redovisningsassistenter 97%
3. Maskinoperatör, trävaruindustrin 97%
4. Biblioteksassistenter 97%
5. Kassapersonal 95%
6. Medhjälpare inom jordbruk, trädgård, skogsbruk och fiske 95%
7. Övriga maskinoperatörer och demonstratörer 95%
8. Försäljare, detaljhandel, demonstratör 94%
9. Torg- och marknadssäljare 94%
10. Övrig kontorspersonal 94%

Källa: Stiftelsen för strategisk forskning: Vartannat jobb automatiseras inom 20 år.

Tyck till