Annons

Börsen: Securitas i topp

Stockholmsbörsen startade torsdagen med ganska slagig handel kring nollstrecket. Att ECB inte längre kommer att godta grekiska obligationer som säkerhet satte en viss press på sentimentet.

Flera rapporterande bolag stod för tydliga kursrörelser, Volvo, ABB och Astra Zeneca tyngde medan Securitas och Assa Abloy gick motströms.

Strax innan klockan 11.00 noterades OMXS30-index på 1.581, motsvarande en uppgång på 0,1 procent.

Omsättningen på Stockholmsbörsen uppgick till 5 miljarder kronor. På kontinenten var Euro Stoxx 50-index ned 0,5 procent och tyska DAX var oförändrad.

Volvos rapport var lite svårbedömd men att döma av marknadsreaktionen på minus 2,6 procent var bokslutet en besvikelse. Vinst och marginal var sämre än väntat medan orderingången överraskade vilket även prognosen avseende tunga lastbilar i Europa och Nordamerika gjorde.

ABB var också på fall, 1,5 procent backade aktien. Orderingång och resultat levde inte upp till förhandstipsen. På pluskontot var att automationsbolaget bjöd på en utdelningshöjning som även översteg förhandstipsen.

Astra Zeneca anslöt sig till de rapporterande bolagen som agerade sänken med ett tapp på 2,5 procent. Resultat var sämre än väntat och läkemedelsbolaget spår att intäkterna för 2015 kommer att sjunka något jämfört med 2014.

Motströms gick Securitas som blev torsdagens rapportvinnare efter en rusning på 10 procent. Säkerhetsbolagets vinst var högre än väntat, men det kanske största glädjeämnet för aktieägarna var att den organiska tillväxten låg på 5 procent under kvartalet - den högsta takten på väldig länge för bolaget och klart högre än vad analytikerna hade väntat sig.

Assa Abloys rapport var med undantag för Kina starkare än väntat på de flesta punkter vilket belönades med en uppgång på 2,7 procent.

Tele2 bidrog syntes också på plus, 6 procent avancerade aktien. Extrautdelningen om 4,5 miljarder kronor, efter försäljningen av sin norska verksamhet till Telia Sonera, motsvarar cirka 10 kronor per aktie.

Bland de mindre bolagen fick aktieägarna i Be Group en trist överraskning. Aktien som gått väldigt svagt de senaste åren rasade 23 procent. Rörelseresultatet blev -30 miljoner kronor och en nyemission på 250 miljoner kronor föreslås.

Mer glädje kunde Micro Systemation bjuda på som rusade 26 procent. Resultatet efter skatt blev 14,6 miljoner kronor (2,8) och en utdelning om 1 kronor per aktie (0:10) föreslås för helåret 2014.

Även Dedicare fick en bra start på torsdagen med en ökning på 12 procent. Bemanningsbolaget ökade resultatet rejält i det fjärde kvartalet och föreslår en utdelningshöjning.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera