1515

USA-börser: Electrolux konkurrent stiger på rapport<br />

Efter veckans starka inledning inledde de amerikanska börserna onsdagen lägre. Kvartalsrapporter fortsatte att kanta nyhetsflödet, samtidigt som energibolag retirerade tillsammans med oljepriset.

Vid klockan 16 var Dow Jones Industrial Average oförändrat på indexnivån 17.671, medan det bredare S&P 500 hade backat 0,3 procent till 2.043. Tekniktunga Nasdaq Composite försvagades 0,4 procent till 4.710.

Omsättningen uppgick till cirka 120 miljoner aktier på New York-börsen och 310 miljoner aktier på Nasdaq.

"Tisdagens stängning på 2.050 kommer leda till att köpare pressar på för att få till ett tekniskt utbrott på onsdagen. Med en växande lista av orosmoment blir vi ständigt överraskade över hur många tillfällen marknaden ger investerare att reducera sin risk inom 2 procent från rekordnoteringarna", sade Michael O'Rourke, chefmarknadsstrateg på Jonestrading, i en marknadskommentar, enligt Marketwatch.

I USA ökade antalet sysselsatta i den privata sektorn med 213.000 personer i januari, visade en undersökning från ADP Employer Services. Enligt Bloomberg News analytikerprognos väntade sig marknadsaktörer att sysselsättningen skulle öka med 223.000 personer.

"Företag i energisektorn och därtill relaterade branscher drar redan ned på antalet anställda som en reaktion på kollapsen i oljepriserna, medan sektorer som gynnas av de lägre priserna har varit långsammare med att öka nyanställningarna", kommenterade Mark Zandi, chefekonom på Moody's Analytics.

På statistikfronten steg vidare Markits inköpschefsindex för tjänstesektorn i USA till definitiva 54,2 i januari, jämfört med 53,3 föregående månad. Utfallet var något bättre än analytikernas prognos på 54,1 och det preliminära utfallet på 54,0.

Fordonstillverkaren General Motors klättrade 3,5 procent efter att ha presenterat en klart högre vinst än väntat i det fjärde kvartalet. Framtidsutsikterna ser också ljusa ut och bolaget räknar med en förbättring i den justerade vinsten under 2015 i alla regioner.

Även Electrolux konkurrent Whirlpool redovisade en högre vinst än väntat, och aktien steg 4,1 procent. Bolaget spår att de totala industrileveranserna, mätt i volym, på den nordamerikanska marknaden ska stiga med 4-6 procent under 2015, högre än Electrolux prognos på plus 3-5 procent.

Gilead Sciences tappade 9,1 procent sedan det sagt att nedsatta priser på dess blockbuster-preparat mot hepatit c kommer att tynga intäkterna under året.

Inom S&P 500 utvecklades energisektorn svagast i samband med att oljepriset retirerade efter de senaste dagarnas uppgång, medan dagligvarubolag gick starkast.

På obligationsmarknaden var räntan på amerikanskt tioårigt statspapper upp 2 punkter till 1,81 procent.


Innehåll från SectraAnnons

Fastighetsautomation inom hälsosektorn svag länk för IT-säkerheten

Leif Nixon, säkerhetsexpert på Sectra Communications.
Leif Nixon, säkerhetsexpert på Sectra Communications.

Försörjningssystem för fastigheter har genomgått en snabb digitalisering.

Inom hälsosektorn saknas ofta kunskaper om IT-säkerheten för dessa system.

– Här finns brister som cyberkriminella kan utnyttja för att slå ut hela sjukhus. Om man inte täpper igen dessa hål kan konsekvenserna bli enorma för hela samhället, säger Leif Nixon, säkerhetsexpert på Sectra Communications.

En viktig del i säkerhetsarbetet för sjukhus och andra vårdinrättningar är att upprätthålla en kontinuerlig drift av kritisk infrastruktur. Här ingår vattenförsörjning, ventilation, elektricitet och temperatur, men också mer specialiserade verksamheter som produktion av syrgas.

I dag är styr- och reglersystemen för denna infrastruktur ofta digitaliserad för optimal drift. Det gör dem också sårbara för cyberattacker. Utsätts driftsmiljöerna för ett oplanerat avbrott till följd av en IT-attack kan det i värsta fall leda till livshotande situationer för patienterna. 

Cyberkriminella på jakt efter ekonomisk vinning genom till exempel ransomware, men också främmande statsmakter som önskar skapa oreda i ett land, kan vilja genomföra en cyberattack mot hälsosektorn. 

– Sjukvården är en av de mest utsatta sektorerna just nu, speciellt i USA. Sverige är ännu inte lika hårt drabbat men vi kan räkna med att denna brottslighet snart hittar hit, säger Leif Nixon.

Sectra kan kartlägga brister i säkerheten

Sectra Communications kan erbjuda en säkerhetsanalys, där en kartläggning genomförs av sjukhusens sårbarheter i styr- och reglersystemen för dessa vitala försörjningssystem.

Därefter kan olika lösningar erbjudas för att täppa igen de hål och brister som upptäcks. En metod är att koppla in sensorer i nätverket som kontinuerligt analyserar trafiken i de kritiska systemen. Sker något ovanligt går ett larm igång. 

– Vi kan lära oss hur trafikmönstret ser ut i normaldrift och larmar om det börjar ske avvikelser och vid misstänkt trafik. Dyker det upp en ny enhet som börjar scanna av nätverket så går ett larm, likaså om vi ser en attackkod fara förbi på nätverket, säger Leif Nixon, och avslutar:

– Man börjar få upp ögonen för dessa brister ute i vissa Regioner, men här finns mycket kvar att göra.

Om Sectra
Sectra har 40 års erfarenhet av att säkra samhällens mest kritiska kommunikation genom tjänster och expertis inom kryptering, VPN och säker mobil kommunikation. Sectra har även ett Security Operations Center som hjälper aktörer inom kritisk infrastruktur, till exempel sjukvården samt energi- och vattenförsörjningen, att möjliggöra säkra digitaliseringsprojekt.

Läs mer på: communications.sectra.com

Mer från Sectra

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Sectra och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?