Annons

USA-börser: Electrolux konkurrent stiger på rapport

Efter veckans starka inledning inledde de amerikanska börserna onsdagen lägre. Kvartalsrapporter fortsatte att kanta nyhetsflödet, samtidigt som energibolag retirerade tillsammans med oljepriset.

Vid klockan 16 var Dow Jones Industrial Average oförändrat på indexnivån 17.671, medan det bredare S&P 500 hade backat 0,3 procent till 2.043. Tekniktunga Nasdaq Composite försvagades 0,4 procent till 4.710.

Omsättningen uppgick till cirka 120 miljoner aktier på New York-börsen och 310 miljoner aktier på Nasdaq.

"Tisdagens stängning på 2.050 kommer leda till att köpare pressar på för att få till ett tekniskt utbrott på onsdagen. Med en växande lista av orosmoment blir vi ständigt överraskade över hur många tillfällen marknaden ger investerare att reducera sin risk inom 2 procent från rekordnoteringarna", sade Michael O'Rourke, chefmarknadsstrateg på Jonestrading, i en marknadskommentar, enligt Marketwatch.

I USA ökade antalet sysselsatta i den privata sektorn med 213.000 personer i januari, visade en undersökning från ADP Employer Services. Enligt Bloomberg News analytikerprognos väntade sig marknadsaktörer att sysselsättningen skulle öka med 223.000 personer.

"Företag i energisektorn och därtill relaterade branscher drar redan ned på antalet anställda som en reaktion på kollapsen i oljepriserna, medan sektorer som gynnas av de lägre priserna har varit långsammare med att öka nyanställningarna", kommenterade Mark Zandi, chefekonom på Moody's Analytics.

På statistikfronten steg vidare Markits inköpschefsindex för tjänstesektorn i USA till definitiva 54,2 i januari, jämfört med 53,3 föregående månad. Utfallet var något bättre än analytikernas prognos på 54,1 och det preliminära utfallet på 54,0.

Fordonstillverkaren General Motors klättrade 3,5 procent efter att ha presenterat en klart högre vinst än väntat i det fjärde kvartalet. Framtidsutsikterna ser också ljusa ut och bolaget räknar med en förbättring i den justerade vinsten under 2015 i alla regioner.

Även Electrolux konkurrent Whirlpool redovisade en högre vinst än väntat, och aktien steg 4,1 procent. Bolaget spår att de totala industrileveranserna, mätt i volym, på den nordamerikanska marknaden ska stiga med 4-6 procent under 2015, högre än Electrolux prognos på plus 3-5 procent.

Gilead Sciences tappade 9,1 procent sedan det sagt att nedsatta priser på dess blockbuster-preparat mot hepatit c kommer att tynga intäkterna under året.

Inom S&P 500 utvecklades energisektorn svagast i samband med att oljepriset retirerade efter de senaste dagarnas uppgång, medan dagligvarubolag gick starkast.

På obligationsmarknaden var räntan på amerikanskt tioårigt statspapper upp 2 punkter till 1,81 procent.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera