1515

Stockholmsbörsen: Många humörsänkare<br />

Efter flera uppgångsdagar i följd på Stockholmsbörsen var en rekyl ett faktum på onsdagen.
En tydlig nedgång i oljepriset påverkade det generella börshumöret negativt och bland aktierna tyngde ett flertal rapportbolag.

OMXS30 stängde 0,9 procent lägre på nivån 1.579,3, och omsättningen uppgick till 22 miljarder kronor på Stockholmsbörsen

Inom OMXS30-index var det flera bolag som öppnade böckerna för det fjärde kvartalet på onsdagen, och kursrörelserna var tydliga.

MTG, som rapporterade en högre vinst än väntat, inledde sessionen på plus. När väl aktiemarknaden började ta fasta på bolagets förutsägelser om hur den starkare dollarn och den svagare rubeln kommer att slå mot resultatet under 2015 vände aktien plötsligt ned och stängde på minus 6,7 procent.

Med tanke på den senaste tidens starka kursutveckling i Handelsbanken var förväntningarna höga. Marknaden tyckte dock inte att bokslutet räckte och aktien avslutade hela 5,3 procent lägre. Det viktiga räntenettot missade förväntningarna i kvartalet och kreditförlusterna tog ett oroväckande kliv upp. Att Société Générale sänkt sin rekommendation till sälj från behåll fanns också i den negativa vågskålen.

Efter en rusning på nästan 20 procent sedan förra veckan vände oljan tvärt nedåt på onsdagen. Veckostatistik visade att de amerikanska oljelagren ökade mer än väntat vilket tog WTI-oljan drygt 4 procent lägre.

Inte helt oväntat påverkades Lundin Petroleum, att oljebolaget dessutom levererat en rapportmiss bidrog till kursnedgången på 3,7 procent. Det som tyngde i rapporten var främst engångsposter efter bland annat misslyckad prospekteringsborrning.

En ljusglimt var Getinge som avancerade 2 procent efter beskedet att straffet från det amerikanska läkemedelsverket stannar vid förannonserade 500 miljoner kronor.

Även bolag utanför Stockholmsbörsens storbolagslista bjöd på kursrörelser.

Mycronic var ett tydligt exempel efter att aktien stängt 26 procent högre. IT-företagets kraftiga försäljningsökning bidrog till att bolagets rörelseresultat ökade till 231 miljoner kronor (42) under fjärde kvartalet.

Trots att Loomis rapport inte uppfattades som mer än "stabil" av analytiker klättrade aktien 7 procent. Att kontanthanteringsbolaget kunde förklara den uteblivna organiska tillväxten i Europa kan ha bidragit till lyftet.

Stora Ensos resultat för det fjärde kvartalet var vid första anblick starkt, men en noggrannare kontroll av siffrorna suddar delvis ut den bilden, säger några analytiker till Nyhetsbyrån Direkt.

Stora Ensos A-aktie avslutade onsdagen på minus 4,2 procent.

Gunnebo var ett av dagens sänken på listan över medelstora bolag, sedan marknaden fäst en större vikt vid säkerhetskoncernens minskade orderingång än en förhållandevis hög rörelsemarginal. Aktien handlades ned 4,5 procent.

Elekta återhämtade lite av morgonens 6-procentiga tapp och stannade 1,9 procent lägre. Det som pressade aktien var att Carnegie tagit ned medicinteknikbolaget till behåll från tidigare köp.


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?