Annons

Stockholmsbörsen: Många humörsänkare

Efter flera uppgångsdagar i följd på Stockholmsbörsen var en rekyl ett faktum på onsdagen.
En tydlig nedgång i oljepriset påverkade det generella börshumöret negativt och bland aktierna tyngde ett flertal rapportbolag.

OMXS30 stängde 0,9 procent lägre på nivån 1.579,3, och omsättningen uppgick till 22 miljarder kronor på Stockholmsbörsen

Inom OMXS30-index var det flera bolag som öppnade böckerna för det fjärde kvartalet på onsdagen, och kursrörelserna var tydliga.

MTG, som rapporterade en högre vinst än väntat, inledde sessionen på plus. När väl aktiemarknaden började ta fasta på bolagets förutsägelser om hur den starkare dollarn och den svagare rubeln kommer att slå mot resultatet under 2015 vände aktien plötsligt ned och stängde på minus 6,7 procent.

Med tanke på den senaste tidens starka kursutveckling i Handelsbanken var förväntningarna höga. Marknaden tyckte dock inte att bokslutet räckte och aktien avslutade hela 5,3 procent lägre. Det viktiga räntenettot missade förväntningarna i kvartalet och kreditförlusterna tog ett oroväckande kliv upp. Att Société Générale sänkt sin rekommendation till sälj från behåll fanns också i den negativa vågskålen.

Efter en rusning på nästan 20 procent sedan förra veckan vände oljan tvärt nedåt på onsdagen. Veckostatistik visade att de amerikanska oljelagren ökade mer än väntat vilket tog WTI-oljan drygt 4 procent lägre.

Inte helt oväntat påverkades Lundin Petroleum, att oljebolaget dessutom levererat en rapportmiss bidrog till kursnedgången på 3,7 procent. Det som tyngde i rapporten var främst engångsposter efter bland annat misslyckad prospekteringsborrning.

En ljusglimt var Getinge som avancerade 2 procent efter beskedet att straffet från det amerikanska läkemedelsverket stannar vid förannonserade 500 miljoner kronor.

Även bolag utanför Stockholmsbörsens storbolagslista bjöd på kursrörelser.

Mycronic var ett tydligt exempel efter att aktien stängt 26 procent högre. IT-företagets kraftiga försäljningsökning bidrog till att bolagets rörelseresultat ökade till 231 miljoner kronor (42) under fjärde kvartalet.

Trots att Loomis rapport inte uppfattades som mer än "stabil" av analytiker klättrade aktien 7 procent. Att kontanthanteringsbolaget kunde förklara den uteblivna organiska tillväxten i Europa kan ha bidragit till lyftet.

Stora Ensos resultat för det fjärde kvartalet var vid första anblick starkt, men en noggrannare kontroll av siffrorna suddar delvis ut den bilden, säger några analytiker till Nyhetsbyrån Direkt.

Stora Ensos A-aktie avslutade onsdagen på minus 4,2 procent.

Gunnebo var ett av dagens sänken på listan över medelstora bolag, sedan marknaden fäst en större vikt vid säkerhetskoncernens minskade orderingång än en förhållandevis hög rörelsemarginal. Aktien handlades ned 4,5 procent.

Elekta återhämtade lite av morgonens 6-procentiga tapp och stannade 1,9 procent lägre. Det som pressade aktien var att Carnegie tagit ned medicinteknikbolaget till behåll från tidigare köp.

Innehåll från FolksamAnnons

Personlig rådgivning – som private banking, fast för alla

När börsen svajar, fonder tappar i värde och bankkonton ger låg ränta kan det vara skönt att få hjälp av en erfaren rådgivare i frågor som rör sparande och pension. Hos Folksam kan alla få kostnadsfri hjälp av professionella rådgivare så ofta eller sällan du själv önskar.

Få personlig rådgivning för dig och ditt kapital – läs mer här.

Private banking är någonting som brukar vara reserverat för en banks mest förmögna kunder. Genom tjänsten får man ofta personlig service kring bland annat kapitalförvaltning.

Folksam har valt att låta alla få kostnadsfri hjälp av professionella rådgivare. Det påminner om private banking – men en skillnad är att det inte krävs ett större kapital för att få hjälp.

– Här har vi något som blir allt mer unikt när allt fler banker och sparbolag nästan enbart fokuserar på webben. Det är en del av vårt DNA. Rådgivning är viktigt och skapar kundnytta för stora målgrupper. Vi tycker också att det är viktigt att rådgivningen erbjuds till alla, eftersom personer med normala inkomster ofta har minst lika stor nytta av rådgivning som personer med stora förmögenheter, säger Fredrik Nyberg som är rådgivningschef på Folksam.

– För den som inte är är särskilt intresserad eller insatt är traditionell förvaltning ett bra alternativ. Då får man sannolikt en god avkastning till låg risk och blir inte lika känslig för svängningar på marknaden, säger han.

Fredrik Nyberg är rådgivningschef på Folksam.
Fredrik Nyberg är rådgivningschef på Folksam.

Den som har hela eller delar av sitt pensionssparande i traditionell förvaltning – alltså att någon annan sköter pengarna åt en – kan få en lugn och trygg resa men använda sig av rådgivning för att ändå hålla löpande koll på sitt sparande och få råd kring hur man ska nå dit man vill.

Individuell genomgång

Man kan själv välja hur ofta – eller sällan – man vill prata med sin rådgivare. Under rådgivningsmötet får kunden en individuell genomgång av sina behov och hjälp med att balansera den egna ekonomin.

– Annars är en trend på finansmarknaden att man försöker styra kunderna bort från det personliga. Det kan fungera utmärkt om kunden vet att de behöver spara och hur det ska göra det. Men ofta kan man behöva hjälp med svåra ekonomiska beslut och det kan man få genom att prata med en erfaren rådgivare.

En grupp som ofta tar hjälp av rådgivare är personer som är 55+ som vill veta vad de ska få i pension, samla sina tjänstepensioner eller få hjälp att justera risknivån på sitt sparande.

– Det här är saker som man vill diskutera med sin rådgivare. Många vill ställa pensionen i relation till hur de har tänkt leva och få hjälp att få ihop livsplaneringspusslet.

En annan grupp som kan dra nytta av rådgivning är kvinnor med barn som tar eller har tagit större delen av ansvaret för vabb och föräldraledighet. Det påverkar pensionerna. För att täppa till det uppstådda pensionsgapet behövs ofta en plan för hela familjen som skapar rättvisa. Rådgivarna kan hjälpa till med att hitta en lösning för det.

Passa på att få kunnig hjälp – boka personlig rådgivning här

Mer från Folksam

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Folksam och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera