Annons

Räntor och valutor: Dollarn tappar

Det är en ganska lugn och något försiktig utveckling på finansmarknaderna på onsdag förmiddag. Europabörserna sjunker överlag svagt efter tidigare uppgångar i Asien medan Europaräntorna stiger någon punkt.

I Grekland, som gladde marknaderna rejält på tisdagen, stiger nu statspappersräntorna igen och börsen sjunker. Rapporter om att ECB motsätter sig Greklands nya skuldplan pekas ut orsaken.

Oljepriset, som gjort en formidabel comeback de senaste dagarna med Brent upp närmare 20 procent på en vecka, sjunker nu tillbaka något. På valutamarknaden tappar dollarn lite mot euron och yenen.

Svenska statsobligationsräntor stiger något i längre löptider, med tioårsräntan 2 punkter upp till 0,65 procent. Den tyska tioårsräntan stiger 1 punkt till 0,34 procent och handlas andra dagen i rad under den japanska tioåringen, som noteras till 0,38 procent.

"För tillfället är det tre faktorer som påverkar marknadssentimentet: Grekland, den lilla rekylen på oljemarknaden och företagsrapporterna för det fjärde kvartalet", sade Christian Zogg, ränte- och aktiechef vid LLB Asset Management i Vaduz, till Bloomberg News.

Marknaderna jublade på tisdagen över beskedet att Grekland backar från kravet på skuldnedskrivning och nu i stället kan tänka sig ett obligationsbyte, där nuvarande skuld ersätts med andra instrument. Nu på onsdagen syns en lite större försiktighet, grekiska räntor stiger igen efter en kraftig nedgång på tisdagen och den grekiska börsen backar knappa 2 procent.

Mycket är fortfarande oklart i Greklands nya plan på obligationsbyten, kanske särskilt hur långivarna - övriga euroländer och ECB - ställer sig i frågan. Någon officiell kommunicerad hållning finns inte, men enligt uppgifter i Financial Times är ECB emot den nya skuldplanen.

Greklands finansminister Yanis Varoufakis har under förmiddagen träffat ECB-chefen Mario Draghi i Frankfurt och ska nu bege sig till Berlin för ett möte med Tysklands finansminister Wolfgang Schäuble.

Annars är det inköpschefsindex för tjänstesektorn som är i fokus på onsdagen. Svenska Silf/Swedbanks tjänste-PMI steg mer än väntat i januari, till 57,9 från 55,4 i december.

Silf/Swedbank skrev i en kommentar att tjänstesektorn har utvecklats stabilt och samtliga delindex fortsätter att noteras i tillväxtzonen, över 50. Enligt Silf/Swedbank "bådar det förbättrade orderläget och de optimistiska framtidsplanerna gott för tjänsteföretagens utveckling under kommande halvår".

Nordeas chefanalytiker Torbjörn Isaksson noterade i en kommentar att sysselsättningsindex steg till 58,7, den högsta noteringen sedan april 2011.

"Därmed tyder ännu en indikator på att sysselsättningstillväxten kommer att accelerera från en redan hög nivå. Detta i sin tur tyder på uppåtrisker för de flesta prognoser, inklusive Riksbankens", skrev han.

I euroområdet steg tjänste-PMI till definitiva 52,7 i januari från 51,6 i december, vilket var högre än preliminära 52,2. Det sammanvägda inköpschefsindexet med både industri och hushåll steg till sexmånadershögsta 52,6 från 51,4 föregående månad. Enligt Markit motsvarar detta en BNP-tillväxt på 0,3 procent under det första kvartalet.

Prisindex sjönk till den lägsta nivån sedan februari 2010, medan sysselsättningsindex noterades på den högsta nivån sedan mitten av 2011.

I Kina sjönk HSBC:s inköpschefsindex för tjänstesektorn till sexmånaderslägsta 51,8 i januari från 53,4 i december och i Japan noterades en nedgång till 51,3 från 51,7.

Amerikanska marknadsräntor steg kraftigt efter svensk stängning på tisdagen, vilket hänfördes till stigande oljepriser och lättnad över att Grekland övergett kravet på skuldavskrivning. Ränteuppgången har sedan gröpts ur något på onsdagen, men sammantaget noteras en ränteuppgång om 4 punkter, till 1,78 procent, från svensk stängning på tisdagen.

"Det kommer inte att vara någon deflation i Amerika. Fed kommer att höja räntan. Amerikanska räntor måste gå upp", sade James Chiu, ränteanalytiker vid Hontai Life Insurance i Taiwan, till Bloomberg News.

I eftermiddag publiceras USA-statistik i form av ADP:s sysselsättning för privat sektor, som i januari väntas ha ökat med 220.000 personer, och tjänste-PMI från såväl Markit som ISM. Den senare spås ha sjunkit marginellt till 56,4 i januari, från 56,5 i december, enligt Bloomberg News enkäter bland analytiker.

På valutamarknaden har dollarn tappat en aning mot euron, till 1:146 från 1:144 vid tisdagens svenska stängning, och fortsätter därmed onsdagens kraftiga försvagning, som var den största på ett år. Dollarn har samtidigt tappat lite mot även mot den japanska yenen

Den svenska kronan har stärkts 1 öre mot dollarn till 8:23 och försvagats 1 öre mot euron till 9:43.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera