Annons

Norden: Fortum vinnare på svag börs

De nordiska börsernas storbolagsindex backade på onsdagen, även om en rad aktier trotsade det svaga sentimentet med rejäla uppgångar. Bland vinnarna fanns danska Genmab och finländska Fortum.

OMXN40, som inte innehåller norska aktier, var strax före 17-tiden ned 0,8 procent till 1.495.

Det danska storbolagsindexet C20 Cap tappade 0,8 procent, men den aktie som utmärkte sig mest var Genmab med en uppgång på nära 11 procent.

Bioteknikbolaget offentliggjorde sent på tisdagen positiva resultat från en fas 2-studie gällande kancerpreparatet Daratumumab, vilket följdes av flera höjda riktkurser från analytiker som nu ser en större chans att preparatet godkänns av det amerikanska läkemedelsverket FDA.

Finländska H25 försvagades 0,4 procent. Neste Oil (-5,7%), Stora Enso (-5,2%) och Orion (-4,1%) - de aktier som backade mest - redovisade alla kvartalsrapporter som inte nådde upp till förväntningarna.

Energibolaget Fortum lyckades dock charma börsen med ett bättre resultat än väntat och extrautdelning på 0:20 euro utöver den ordinarie på 1:10 euro, varpå aktien steg 6,7 procent.

Oslobörsens OBX-index stängde 1,6 procent lägre. Att oljepriset retirerade efter de senaste dagarnas kraftiga uppgångar tyngde handeln överlag, och bland de aktier som noterades i den undre halvan av indexet var majoriteten oljerelaterad.

Bland förlorarna återfanns även försäkringskoncernen Gjensidige Forsikring, som backade 4,9 procent efter att ha öppnat böckerna för det fjärde kvartalet. Resultatet var högre än väntat, men den föreslagna utdelningen nådde inte upp till förväntningarna.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera