Annons

USA-börser: Bilbolag stiger

USA-börserna steg under tisdagens inledningshandel. Sentimentet fick stöd av ett oljepris som stärktes för fjärde dagen i rad och uppgifterna om att Grekland ändrat hållningen kring en skuldnedskrivning.

På bolagsfronten var det bra drag i oljebolag och biltillverkare. Dessutom stod en potentiell storaffär mellan Office Depot och Staples i centrum.

"Faktumet att oljan stabiliserar sig tar udden av påståendet att den globala ekonomin är riktigt illa ute. Marknaden är något översåld efter nedgången i januari och det ligger också bakom en del av styrkan i dag", sa Bruce Bittles, chefsinvesterare på RW Baird & Co, till Bloomberg News.

Strax före klockan 16.30 hade Dow Jones Industrial Average stigit 1,1 procent till indexnivån 17.543, medan det bredare S&P 500 hade klättrat 0,7 procent till 2.036. Nasdaq Composite stärktes 0,5 procent till 4.698.

Omsättningen uppgick till 200 miljoner aktier på New York Stock Exchange och 470 miljoner på Nasdaq.

WTI-oljan steg närmare 3 procent på tisdagen till omkring 51 dollar per fat, vilket betydde fjärde dagen i rad av uppgångar. Dessutom steg bensinpriset efter att en strejk brutit ut vid ett antal raffinaderier i USA som totalt omfattar 10 procent av landets produktion.

USA-börserna tog rygg på de europeiska på tisdagen, vilka fick stöd från att Grekland valt att backa från sitt krav på euroområdet att skriva ned landets skulder. I stället föreslår Grekland ett skuldbyte, där existerande skuld byts mot nya obligationer som kopplas till Greklands tillväxt.

På amerikansk statistikfront visade sig orderingången i USA:s industri sjunka 3,4 procent i december. En nedgång om 2,4 procent var väntad, enligt Bloomberg News analytikersammanställning.

På bolagsfronten steg kontorsmaterialförsäljarna Office Depot och Staples 17 respektive 11 procent. Financial Times rapporterade att bolagen diskuterar en eventuell sammanslagning, och skulle därmed vika sig för önskan från aktivistinvesteraren Starboard Value.

Vidare drog bilförsäljningssiffror till sig blickar. Fords försäljning i det amerikanska återförsäljarledet steg 15,6 procent i januari till nästan 129.000 fordon. Detta var inte bara starkare än analytikernas förväntningar om en uppgång på 12,8 procent, utan även högsta nivån sedan 2004. På börsen klättrade Ford 1,8 procent.

GM:s försäljning steg 18,3 procent, men här låg förväntningarna på plus 18,8 procent. Aktien stärktes 2 procent.

Bland bolagen i Dow Jones Industrial Average var cykliska Caterpillar i toppen när aktien klättrade drygt 3 procent.

I övrigt hörde banker och oljebolag till vinnarskaran. Chevron och Exxon Mobil steg 2,3 respektive 2,0 procent, medan Goldman Sachs och JP Morgan avancerade 1,8 respektive 1,6 procent.

Endas en handfull aktier tappade mark och av dessa gick det tyngst för läkemedelsbolaget Merck som sjönk 0,5 procent.

På räntemarknaden sjönk räntan på en tioårig amerikansk statsobligation 8 punkter till 1,75 procent.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera