1515

Europabörser: Grekisk kompromiss tänder optimismen<br />

Europabörserna klättrar vidare uppåt i tisdagens handel. Positiva bidrag till uppgångarna är förhoppningar om en grekisk låneuppgörelse.

Greklands regering har dragit tillbaka sitt krav på att skriva av sina skulder. Man föreslår istället att lösa dödläget med dess långivare genom att byta ut skulder mot nya sorters obligationer som är kopplade till Greklands tillväxt. Det framgår av Reuters och Financial Times.

De rapporterade förslagen, vilka även innehåller ett löfte att reformera Greklands ekonomi, står i stor kontrast med den grekiska regeringens löften att avfärda de tuffa åtstramningsvillkoren under landets nuvarande räddningsprogram.

Den grekiska börsen har under tisdagen stigit med omkring 7,4 procent.

Eurostat har offentliggjort nya inflationssiffror, denna gång över producentprisindex. Årstakten i PPI uppmättes till -2,7 procent på årsbasis i december, vilket var sämre än marknadsförväntningen på -2,4 procent. I november låg årstakten på -1,6 procent.

Från Tyskland kommer dock uppmuntrande signaler över orderingången till maskinindustrin, som visade en ökning med 13 procent i december räknat i årstakt.

Klart starkast kursutveckling i Stoxx 600 index har råvarubolagen, där gruvbolagen ingår, med en sektorökning på 3,8 procent. Fordonsrelaterat går också bra med en ökning på 2,2 procent liksom olja och gas som ökade 2,5 procent. Mot strömmen går kraftföretag med en nedgång på 0,2 procent.

Brentoljan har byggt vidare på uppgången som startade på fredagskvällen och noterades vid lunchtid till 56,47 dollar per fat. I går vid halv sextiden låg kursen på 53,72 dollar, vilket innebär en uppgång på 5,1 procent.

Oljebolaget BP:s rapport visade ett underliggande resultat på 2,24 miljarder dollar i det fjärde kvartalet, vilket var en försämring från 2,81 motsvarande period 2013. BP spår att den underliggande produktionen under 2015 kommer att bli ungefär densamma som under 2014. BP kommer också att dra ned sina kapitalinvesteringar under 2015 med 13 procent. Aktien var upp 2,5 procent.

Just de kraftigt sänkta kapitalinvesteringarna bland oljebolagen för att balansera utbudet har fått stor uppmärksamhet på senare tid.

På metallmarknaden noterades kopparpriset upp 2,9 procent medan aluminium och zink klättrade 1,3 respektive 1,6 procent.

Bland gruvbolagen på Londonbörsen var BHP Billiton upp 4,9 procent, medan Rio Tinto ökade 2,8 procent.

Den spanska storbanken Santander ökade 3,2 procent efter bokslutet.


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?