Annons

Europabörser: Grekisk kompromiss tänder optimismen

Europabörserna klättrar vidare uppåt i tisdagens handel. Positiva bidrag till uppgångarna är förhoppningar om en grekisk låneuppgörelse.

Greklands regering har dragit tillbaka sitt krav på att skriva av sina skulder. Man föreslår istället att lösa dödläget med dess långivare genom att byta ut skulder mot nya sorters obligationer som är kopplade till Greklands tillväxt. Det framgår av Reuters och Financial Times.

De rapporterade förslagen, vilka även innehåller ett löfte att reformera Greklands ekonomi, står i stor kontrast med den grekiska regeringens löften att avfärda de tuffa åtstramningsvillkoren under landets nuvarande räddningsprogram.

Den grekiska börsen har under tisdagen stigit med omkring 7,4 procent.

Eurostat har offentliggjort nya inflationssiffror, denna gång över producentprisindex. Årstakten i PPI uppmättes till -2,7 procent på årsbasis i december, vilket var sämre än marknadsförväntningen på -2,4 procent. I november låg årstakten på -1,6 procent.

Från Tyskland kommer dock uppmuntrande signaler över orderingången till maskinindustrin, som visade en ökning med 13 procent i december räknat i årstakt.

Klart starkast kursutveckling i Stoxx 600 index har råvarubolagen, där gruvbolagen ingår, med en sektorökning på 3,8 procent. Fordonsrelaterat går också bra med en ökning på 2,2 procent liksom olja och gas som ökade 2,5 procent. Mot strömmen går kraftföretag med en nedgång på 0,2 procent.

Brentoljan har byggt vidare på uppgången som startade på fredagskvällen och noterades vid lunchtid till 56,47 dollar per fat. I går vid halv sextiden låg kursen på 53,72 dollar, vilket innebär en uppgång på 5,1 procent.

Oljebolaget BP:s rapport visade ett underliggande resultat på 2,24 miljarder dollar i det fjärde kvartalet, vilket var en försämring från 2,81 motsvarande period 2013. BP spår att den underliggande produktionen under 2015 kommer att bli ungefär densamma som under 2014. BP kommer också att dra ned sina kapitalinvesteringar under 2015 med 13 procent. Aktien var upp 2,5 procent.

Just de kraftigt sänkta kapitalinvesteringarna bland oljebolagen för att balansera utbudet har fått stor uppmärksamhet på senare tid.

På metallmarknaden noterades kopparpriset upp 2,9 procent medan aluminium och zink klättrade 1,3 respektive 1,6 procent.

Bland gruvbolagen på Londonbörsen var BHP Billiton upp 4,9 procent, medan Rio Tinto ökade 2,8 procent.

Den spanska storbanken Santander ökade 3,2 procent efter bokslutet.

Innehåll från FolksamAnnons

Så kan du få bättre kontroll på ditt sparande

Det finns likheter mellan att spara och träna. Det kan vara svårt att komma igång och svårt att hålla uppe motivationen tills resultaten kommer – men det är värt det på längre sikt, tycker Fredrik Nyberg, rådgivningschef på Folksam.

Passa på att få kunnig hjälp – läs mer om personlig rådgivning här

– Det är skönare att ligga i soffan och äta choklad än att träna och det är skönare att spendera lönen varje månad än att spara till pensionen. Men det är inte kul att senare i livet sitta i en situation som är svår att rädda. Därför är det viktigt att komma igång med sparandet, säger Fredrik Nyberg, som är rådgivningschef på Folksam.

För att få koll och kontroll på sitt sparande och försäkra sig om att man ska kunna nå sina sparmål kan det vara bra att lägga upp en långsiktig plan som passar de egna förutsättningarna och önskemålen.

– Problemet är ofta att man överskattar effekten som sparandet ska ha till imorgon. Men man underskattar gravt vilken effekt sparande har på sikt genom ränta på ränta-effekten. Om du väljer traditionell förvaltning kan du ringa en rådgivare och få en plan som håller i både med- och motgångar. Sedan ska du lita på din plan och inte tappa sugen när det går ned, säger han.

Fredrik Nyberg är rådgivningschef på Folksam.
Fredrik Nyberg är rådgivningschef på Folksam.

Ekonomisk nedgång ändrar relationen till pengar

Fredrik Nyberg tror att den ekonomiska nedgången kommer att ändra mångas relation till pengar.

– Vi har levt i ett samhälle som hyllar kortsiktig konsumtion. Förhoppningsvis leder krisen till en mer sund syn och mer planering. Ett av de största mervärdena med ett rådgivningsmöte är att man får en sorts besiktning av den egna ekonomin. Många har ganska dålig koll på sina utgifter. När vi tar ett helhetsgrepp runt kundens ekonomi hittar vi ofta kronor som kan sparas istället för konsumeras. På samma tema finns ofta mycket att göra med befintliga placerar och lösningar som i många fall varken passar kundens behov eller den konjunktur vi befinner oss i just nu.

Tjänstepensionskunder har ett särskilt stort behov av rådgivning. Frilansare, gig-arbetare och egenföretagare är anställningsformer som ökar i dag. Fredrik Nyberg påpekar att om man inte har en fast anställning kan man behöva ta ett större eget ansvar för pensionen än om man omfattas av kollektivavtal.

– Glömmer man tjänstepensionen kan man få en väsentligt sämre pension än man annars skulle ha fått eftersom den utgör en allt större del av den pension man erhåller. Men om man börjar i tid kan man få en vettig pension även som frilansare eller egenföretagare.

Dra nytta av att samla pensionen

Även de som har en upparbetad tjänstepension från flera anställningar kan dra nytta av att samla den på ett ställe. Dels för att det blir enklare att hålla koll på tjänstepensionen och dels för att det blir enklare att anpassa risknivån.

– Även för tjänstepensionen bör man göra egna val, annars hamnar man i ett standardval som kan vara bra eller dåligt. Också i det här fallet kan man ta hjälp av en rådgivare som balanserar valen utifrån det liv man vill leva. Att samla sin tjänstepension på ett och samma ställe är något som kan göra stor skillnad när det är dags för pension.

För de som har bolån gäller det också att nå en balans mellan sparande och amorterande.

– En bra tumregel är att räkna på hur mycket din amortering kommer att sänka dina boendekostnader om 10-20 år, jämfört med den pension du skulle ha byggt upp om du hade sparat pengarna istället. Ett generellt tips kan vara att att man inte ska sätta sig i en situation där man är skuldfri men har en låg pension och därmed inte har ekonomisk frihet.

Vad är bäst för din tjänstepension? Boka ett gratis digitalt möte här. 

Mer från Folksam

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Folksam och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera