ANNONS:
Till Di.se
ONSDAG 22 NOV Sveriges bästa finanssajt 2017
MENY
START DI TV BÖRS & MARKNAD

Anders Borg blir rådgivare på Citi

  • Foto: Izabelle Nordfjell / TT
Anders Borg har fått ännu ett nytt uppdrag. Den förre finansministern blir rådgivare och medlem i jättebanken Citis nordiska Advisory Board.
"Jag börjar den här veckan. I dag", säger Anders Borg.

Efter avhoppet från politiken har Anders Borg ägnat sig åt ett utredningsuppdrag för Finlands regering, samt blivit rekryterad som vice ordförande i familjen Stenbecks maktbolag Kinnevik och styrelseledamot i mobiloperatören Millicom. Dessutom arbetar han för World Economic Forum, WEF, som senast möttes på toppmötet i Davos och i maj möts i Mexiko.

Nu landar 47-åringen ännu ett tungt uppdrag, som rådgivare i den globala affärsbanken Citi.

"Jag kommer framför allt jobba med affärsverksamheten, men säkert skriva en och annan rapport", säger Anders Borg till Di.

Uppdraget i Finland ska avslutas den 11 mars, därefter är det uppdragen för Stenbeck, Citi och WEF som gäller.

"World Economic Forum ser jag som ett uppdrag för allmänintresset", säger Anders Borg.

Om lönen för det senaste nya updraget är han dock extremt förtegen. Några siffror vill han inte alls tala om.

"Det är på det sätt det är", markerar han.

Anders Borg, som länge pekades ut som näste moderatledare, signalerar tydligt att partipolitiken just nu är ett stängt kapitel för mannen som en gång utsågs till Europas bäste finansminister.

"Nej, jag tycker det ska bli väldigt roligt att komma tillbaka till investment banking", säger Anders Borg, som 1995-2001 arbetade på i tur och ordning Alfred Berg, ABN Amro och SEB.

Han håller dock fortfarande fast vid sin gamla politiska linje, som den nya finansministern Magdalena Andersson driver vidare, att vara extremt restriktiv med statsfinanserna. Trots att marknadsräntorna är på historiskt låga nivåer - på måndagen noterades den svenska tioåringen till 0,57 procent - tycker han inte att det är läge att låna för att få fart på tillväxten.

"Jag tror inte att det här med att låna är en bra väg framåt."

Han framhåller de nya geopolitiska riskerna, med den ryska interventionen i Ukraina och IS framfart i Mellanöstern, som eskalerat sedan han lämnade politiken.

"Det här är inte en miljö där man vill försvaga sin position."

Rent privat har det varit en hektisk period, med mycket resande.

"Just nu har jag haft en väldigt intensiv period. Få dagar i Sverige, många dagar på flygplatsen", säger Anders Borg.

För Citis räkning kommer han dels arbeta från Sverige, dels Londonkontoret, men det blir till exempel inget fast skrivbord i London.

Själva rådet, som består av Citi Nordens ledningsgrupp och externa rådgivare, möts bara en gång i kvartalet.

"Men Anders och jag kommer nog att talas vid varje dag", säger Eirik Winter, ordförande för Citi i Norden och Nordenchef för Investment Banking.

Sedan tidigare sitter Arvid Grundekjøn i Citis nordiska Advisory Board. Arvid Grundekjøn har haft flera toppositioner i Norges näringsliv, bland annat ordförande i Statkraft.

Nu blir det svårt för Anders Borg att klämma in fler åtaganden.

Är du fullbokad nu?
"Jo, nu är jag fulltecknad."

Tyck till