Annons

Vattenfall bygger dansk vindkraftspark

Energijätten Vattenfall har vinnit en koncession att få bygga en större vindkraftspark utanför den danska västkusten.
Foto:Lars Skaaning

Läs Di Digitalt i 3 månader för endast 197 kr

ord. pris 429kr/mån

spara
1090 kr

Få tillgång till allt digitalt innehåll i 3 månader för 197 kr. Därefter tillsvidare med 25% rabatt, endast 322 kr/mån i 12 månader. Alla priser är inklusive moms.

Ta del av villkoren

Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

Tillgång till över 1 100 aktiekurser i realtid

Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev


Betala som

Betalsätt

Genom att klicka på ”Godkänn köp” godkänner jag Dagens industri AB:s prenumerationsvillkor och bekräftar att jag tagit del av Dagens industris AB:s personuppgiftspolicy.

Vänligen notera att fr.o m 1 februari 2023 är det vårt koncernbolag Bonnier News AB som ansvarar för kundrelationen samt för behandlingen av dina personuppgifter, vi uppdaterar då personuppgiftspolicyn och användarvillkoren.

Innehåll från GleSYSAnnons

Frågan om nytt dataavtal mellan EU och USA lever vidare

Den 13 december antog EU-kommissionen utkastet till nytt beslut om adekvat skyddsnivå för USA. Är ett avtal verkligen inom räckhåll och hur länge är vi beredda att vänta?

I mars förra året meddelade EU och USA att de träffat en principöverenskommelse om ett nytt transatlantiskt ramverk för skydd av personuppgifter: Trans-Atlantic Data Privacy Framework. Meddelandet följdes av ett uttalande från Europeiska dataskyddsstyrelsen (EDPB), där det betonades att ramverket måste ta hänsyn till de brister som EU-domstolen pekat på i Schrems II-domen.

 – Efter den så kallade Schrems II-domen som upphävde det tidigare ramverket, Privacy Shield, var det många som försiktigt jublade när parterna gick ut med att de nått en principöverenskommelse, även om ingen visste vad det betydde, säger Malin Jakobsson, Compliance-chef på svenska hostingbolaget Glesys.

– Ingen kan luta sig på enbart principöverenskommelsen för att föra över data till USA, innan dess måste ett juridiskt ramverk vara på plats, säger Malin Jakobsson. 

Läs mer om Glesys moln med inbyggd regelefterlevnad

I oktober förra året undertecknade president Joe Biden en presidentorder med syfte att underlätta överföring av personuppgifter mellan EU och USA. Presidentordern innebär bland annat att man inför begränsningar i den amerikanska underrättelsetjänstens insamling av personuppgifter, och tillsätter en mekanismen för EU-medborgare att söka upprättelse.

– Jag är lätt skeptisk; det är bra att Biden-administrationen vill gå EU till mötes, men frågan är om begränsningarna och garantierna för att EU-medborgare ska kunna utöva sina rättigheter ifråga om skydd för personuppgifter är tillräckliga, säger Malin.  

Som en följd av Bidens presidentorder antog EU-kommissionen, i mitten av december, det utkast till beslut om adekvat skyddsnivå för USA som tagits fram.

– Det här är väldigt spännande; i ett nästa steg kommer kommer EDPB att granska utkastet för att se om de åtgärder man pekat på har vidtagits. Efter att frågan hanterats av EDPB kommer EU:s medlemskommité och Europaparlamentet att behandla frågan, därefter kan Kommissionen fatta beslut om adekvat skyddsnivå för USA.

– Sen behöver beslutet om adekvat skyddsnivå och överenskommelsen, stå sig vid en prövning i EU-domstolen. Och även om vissa tolkar situationen som att ett adekvatbeslut för USA är inom räckhåll, återstår det att se om det blir tillfälligt eller bestående. 

– Alla legala turer och osäkerheten om det blir ett bestående adekvatbeslut, hade fått mig att se mig om efter en molnlösning som redan idag är uppfyller alla krav i dataskyddsförordningen.

Om GleSYS
GleSYS AB erbjuder IT-infrastruktur som tjänst (IaaS) inom branscher med höga krav på säkerhet, datalagring, tillgänglighet och upptid. Bolaget äger och driftar tre egna datacenter i Falkenberg, Stockholm och Oulu i Finland.

GleSYS AB är certifierade enligt ISO 9001, 14001, 27001 – internationellt erkända standarder för kvalitetsledningssystem, miljö och informationssäkerhet.

Mer från GleSYS

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med GleSYS och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera