1515

Börsen: Getinge vinnare på slapp börs<br />

På fredagseftermiddagen pendlade Stockholmsbörsen i ett snävt intervall kring nollstrecket vilket speglade förmiddagen ganska väl. Att det var sportlovsvecka märktes väl. Rörelserna för börserna på kontinenten var också minimala.

Strax innan klockan 14.30 noterades OMXS30-index på 1.684, vilket motsvarade oförändrat.

Omsättningen på Stockholmsbörsen uppgick till låga 6 miljarder kronor. På kontinenten var Euro Stoxx 50-index och tyska DAX oförändrade.

Den största bidragsgivaren på ovansidan var Handelsbanken som klättrade 1,5 procent, aktien har bara en minusdag i bagaget de senaste 16 handelsdagarna.

En annan medverkare var Getinge som också var den aktie som steg mest, 3,1 procent ökade medicinteknikbolaget. Bakom kursuppgången låg en analys från Danske Bank som menar att när väl Alex Myers beträder vd-tronen finns det utrymme för positiva överraskningar varför banken drar upp riktkursen rejält.

Många aktier syntes på minus men största sänket var en annan bank, Nordea som backade 0,8 procent. Annars var det mycket råvarurelaterat i botten, Sandvik, SSAB och Boliden var ned mellan 1 procent och 1,3 procent. Inom samma sektor fast utanför OMXS30-index minskade Lundin Mining 2,2 procent och Africa Oil 2,7 procent på en svag rapport.

På temat nedgångar fick Heliospectra en del uppmärksamhet efter ett ytterligare 6-procentigt tapp. Sedan torsdagens rapport har växtbelysningsbolaget rasat 20 procent.

Glädjeämnen fanns det gott om, Medivir höjdes 8,8 procent. Bioteknikbolaget ökade resultatet efter skatt kraftigt jämfört med motsvarande period i fjol samt levererade positiv förskrivningsstatistik.

Fingerprint fortsatte upp 6 procent efter torsdagens rapport som då höjde aktien 25 procent.

Lexington parkerade sig på plus 8,9 procent eller kursen 60:75 kronor sedan morgonens bokslut tagits emot väl. I samband med den nyligen genomförda börsnoteringen på 40 kronor har aktien rört sig mellan 50 och 60 kronor.

Bactiguard, som haft en trist kursutveckling sedan börsnoteringen i somras, avancerade 5 procent. Insynspersoner har köpt aktier bland annat styrelseledamoten Christian Kinch.

Senare under eftermiddagen kommer BNP-siffror från USA samt husköp för januari månad vilket eventuellt kan få indexen att röra på sig.


Innehåll från PrologisAnnons

Markbrist utmanar framtidens e-handel

E-handeln fortsätter att sätta omsättningsrekord och paketleveranserna väntas öka med 80 procent under de kommande tio åren. Samtidigt råder stor brist på logistikytor för e-handeln – som kräver tre gånger så stora ytor som traditionell detaljhandel. Om e-handeln i Sverige ska kunna fortsätta växa på ett hållbart och långsiktigt sätt krävs att mer markyta i citynära lägen avsätts till logistikfastigheter. Det menar det globala logistikfastighetsbolaget Prologis.

Detaljhandeln på nätet har ökat kraftigt det senaste decenniet. Inte minst under pandemiåret 2020, då e-handelns andel av den totala globala försäljningen inom detaljhandel uppgick till nära 20 procent – jämfört med 4 procent 2011. 

Resultaten i en rapport från Prologis Research 2021 visar också att förändrade beteendemönster till följd av pandemin gav e-handeln en rejäl skjuts – vilket i sin tur initierade långsiktiga logistikinvesteringar med en förväntad fortsatt tillväxt som följd. 

Under 2021 års första kvartal var omsättningsökningen i Sverige 53 procent – och framtidsprognoserna visar inga tecken på stagnerande tillväxt.

Ökande efterfrågan på logistikfastigheter i Sverige

Gunnar Gillholm är nordenchef för Prologis, det globala logistikfastighetsbolaget med 92 miljoner kvadratmeter logistikyta i 19 länder. Han menar att den fortsatta ökningen av e-handel skapar allt större behov av effektiva, citynära och hållbara logistikfastigheter – något det idag råder brist på i Sverige. 

– Vi ser en rad globala utmaningar i att möta den ökande efterfrågan på attraktiva logistikfastigheter. Samma trender syns även i Sverige – framför allt i Stockholmsregionen där den starka efterfrågan på välplacerad logistikyta resulterat i historiskt låga vakansgrader. Samtidigt är bristen på utvecklingsbar markyta i citynära lägen stor, med en ökande priskonkurrens kring etableringarna som följd, säger Gunnar Gillholm. 

Att utveckla bättre logistiklösningar för framtidens e-handel gynnar inte enbart konsumenten – det har även påtagliga miljömässiga fördelar. I en ny studie från MIT Real Estate Innovation Lab framkommer att e-handelns genomsnittliga koldioxidutsläpp är 36 procent lägre än motsvarande nivåer för handel i fysiska butiker. 

Studien visar även att e-handelns transportrelaterade utsläpp kan minska med 50 procent med hjälp av utbyggda logistikanläggningar i citynära lägen. Ett sådant exempel, där en befintlig logistikfastighet byggts om och moderniserats, är Prologis anläggning i Amsterdams hamn. Strategiskt belägen endast 4,5 kilometer från Amsterdams citykärna och med en välutvecklad infrastruktur för elfordon är anläggningen nu en av marknadens mest miljöanpassade – och sätter ny standard för hållbar, citynära last mile-logistik. 

Viktig faktor för attraktionskraft

I Sverige äger ofta kommunerna marken som är bäst lämpad för ny logistik. Trots att attraktiva logistiklösningar är en viktig investering för framtidens städer ur såväl hållbarhets- som tillväxtsynpunkt, är bristen på utvecklingsbar markyta tydlig, särskilt för storstadsregionerna.

– Idag skulle bristen på tillgänglig mark i exempelvis Stockholmsregionen sannolikt innebära svårigheter med att ta emot större internationella logistikintensiva aktörer. För att bibehålla regionens attraktionskraft och inte riskera en miljöpåverkan orsakad av längre transporter som hade kunnat undvikas, bör regioner som Stockholm med kranskommuner se över möjligheterna att frigöra mer markyta för logistik, avslutar Gunnar Gillholm. 

www.prologis.se

Krafterna som styr tillgången på nya logistikfastigheter

MIT-rapporten: Logistiklägen och e-handel kan sänka handelns klimatpåverkan

 

Mer från Prologis

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Prologis och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?