1515

USA-börser: Oljebolag tappar<br />

USA-börserna backade lätt under torsdagens inledningshandel. Sentimentet tyngdes av svag statistik, bland annat KPI och jobbsiffror. Dock var order på varaktiga varor en positiv överraskning.

"Sentimentet är ganska positivt i nuläget sett till uppgången förra veckan och sett över hela februari. Att uppgången är bred ger oss förtroende att vi kan nå ännu högre om kvartalsrapporterna fortsätter vara starka", sa Tim Dreiling, portföljförvaltare på U.S. Bank Wealth Management, till Bloomberg News.

Vid klockan 16.30 var storbolagsindexet Dow Jones Industrial Average ned 0,1 procent till indexnivån 18.202, medan det bredare S&P 500 tappade 0,2 procent till 2.109. Nasdaq Composite var oförändrat på 4.965.

Omsättningen uppgick till 140 miljoner aktier på New York Stock Exchange och 420 miljoner aktier på Nasdaq.

Torsdagens amerikanska makroagenda hade en hel del att erbjuda med ett sammanfattningsvis blandat utfall.

Konsumentpriserna i USA sjönk 0,7 procent i januari, jämfört med månaden före. Jämfört med samma månad 2014 sjönk KPI 0,1 procent. Sekventiellt räknade analytikerna med en nedgång på 0,6 procent, medan utfallet jämfört med i fjol var i linje med förväntningar.

I tisdags sade Fed-chefen Janet Yellen att inflationen och lönetillväxten i USA är för låg för att centralbanken ska kunna höja styrräntorna vid nästa möte.

Antalet nyanmälda sökande av arbetslöshetsunderstöd i USA ökade med 31.000 till 313.000 personer, under vecka åtta, jämfört med föregående vecka. Analytikerkåren hade räknat med en betydligt måttligare uppgång till 290.000 personer.

Dock var uppgången i order på varaktiga varor på 2,8 procent i januari bättre än förhandstipsen som låg på plus 1,6 procent.

Även tillväxten i bostadspriser för december var högre än väntat (+0,8 procent mot +0,5 procent), men Bloombergs konsumentförtroendeindex sjönk för andra veckan i rad.

Den amerikanska rapportsäsongen lider mot sitt slut men efter stängning så kommer H&M-konkurrenten Gap öppna räkenskapsboken. Aktien backade 0,2 procent under den tidiga börshandeln.

Energidryckstillverkaren Monster Beverage, som backade 0,5 procent, kvartalsrapporterar också efter stängning.

Bland bolagen i Dow Jones var nätverksbolaget Cisco starkaste aktien med en uppgång på 1,3 procent, följt av läkemedelsbolaget Merck som avancerade 0,7 procent.

Oljebolagen Chevron och Exxon sjönk 1,1 procent vardera. Oljepriset gick ned på torsdagen; med ett tapp kring 2 procent för WTI men en marginell nedgång för Brent. Därmed fortsätter spreaden mellan USA-oljan och Nordsjöoljan stiga.

På räntemarknaden var räntan på en tioårig amerikansk statsobligation oförändrad på 1,97 procent.


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?