1515

Stockholmsbörsen: Boliden tar täten i lugn handel

Efter den senaste tidens uppgångar inledde Stockholmsbörsen torsdagens session med handel kring nollstrecket.

Boliden fortsatte upp efter en rejält höjd riktkurs medan tungviktarna H&M och Ericsson tyngde genom att handlas i rött.

Strax efter klockan 10.30 noterades OMXS30-index på 1.681, vilket motsvarade plus 0,1 procent.

Omsättningen på Stockholmsbörsen uppgick till knappt 3 miljarder kronor. På kontinenten var Euro Stoxx 50-index upp 0,1 procent och tyska DAX avancerade 0,2 procent.

Inom OMXS30-index fortsatte Boliden upp 2,6 procent vilket gör gruvbolaget till den bäst presterande aktien med en uppgång på 36 procent sedan årsskiftet.

Credit Suisse har dragit upp riktkursen till 186 kronor från tidigare 160 kronor.

Strax efter Boliden syntes Volvo som klättrade 0,9 procent. Eckhard Cordes, partner på storägaren Cevian Capital, har valts in i fordonsjättens styrelse.

Nere på kontinenten var bank en av det bäst presterande sektorerna vilket färgade de svenska storbankerna som var upp mellan 0,2 procent och 0,6 procent, Handelsbanken tog täten.

Bland rapport eftersläntrarna stod Kopparbergs Bryggeri ut med en rusning på 12 procent. Bryggeriet kunde stoltsera med ett kraftigt resultatlyft i det fjärde kvartalet samt föreslår en utdelningshöjning.

Trots att Starbreeze minskade sitt resultat efter skatt till 14 miljoner kronor (18,1) valde aktörerna att handla upp aktien 3,7 procent.

På plus syntes även Victoria Park efter att en styrelsemedlem ökat på sitt innehav i fastighetsbolaget, aktien avancerade 6 procent.

Oljebolag återfanns också på vinnarlistorna efter att oljepriset stängt onsdagens handel i New York på plus. Enquest steg 3,5 procent, Africa Oil 3,1 procent och större Lundin Petroleum ökade 0,5 procent.

Spelbolag kan ha påverkats negativt av att

Lotteriinspektionen fått Apple att ta bort appar från minst tolv spelbolag från sin svenska affär. Anledningen är att bolagen säga ha brutit mot Apples användarvillkor eftersom de saknar tillstånd i Sverige. Svenska Unibet är ett av de noterade bolagen som fått sin app borttagen och aktien backade 0,9 procent.


Innehåll från SodexoAnnons

Sodexo: Vi underlättar sjukvårdens utmaningar genom smarta hållbara lösningar kring hjälpmedel

Petra Björklid, en av Sodexos arbetsterapeuter, hjälper till med inställningen på en rullstol.
Petra Björklid, en av Sodexos arbetsterapeuter, hjälper till med inställningen på en rullstol.

Hälso- och sjukvård står inför nya utmaningar och det kommer att behövas nya arbetssätt och metoder för att möta samhällets framtida behov. Som samarbetspartner till vården hjälper Sodexo sina kunder med kostnadseffektiva helhetslösningar som medför ökad hållbarhet. Så att vården kan fokusera på det den är bäst på, att vårda patienterna.

Logistik och service runt patienthjälpmedel är en viktig fråga för vården, och det är något som behöver fungera smidigt för både vård och patient.

– Vi hjälper vården att leverera hjälpmedel och har genom åren byggt upp en bred kompetens inom området. Trots pandemin, som blev en stor utmaning, lyckades vi att anpassa vår verksamhet för att skydda brukarna, vårdpersonal och våra medarbetare på bästa sätt. Det beror mycket på vår engagerade personal som ställt upp med övertid och flexibilitet för att hitta nya lösningar, berättar Jan Möller, Enhetschef Sodexo Hjälpmedelsservice Östergötland. 

Kostnadseffektiv lösning

Sodexo hjälper sedan några år tillbaka Region Östergötland och de 13 kommunerna i regionen med att säkerställa att vården får tillgång till hjälpmedel för patienter med funktionsvarianter. Som exempelvis rollatorer, rullstolar, käppar, madrasser, lyftanordningar och hygienhjälpmedel. 

– Vi samarbetar nära våra kunder för att se till att vi hela tiden har ett sortiment som överensstämmer med vårdens behov. Vi erbjuder en helhetslösning där vi äger produkterna, lagerhåller och rekonditionerar huvuddelen av de hjälpmedel som levereras ut. Vi har också byggt upp en gedigen kompetens som produktspecialister; alla våra rådgivare är utbildade arbetsterapeuter/fysioterapeuter för att säkerställa att våra produkter motsvarar brukarens behov på bästa sätt. Det är fortfarande ovanligt att regioner och kommuner i Sverige lägger ut hela hjälpmedelsverksamheten till extern leverantör, här kan vi underlätta sjukvårdens utmaningar genom kostnadseffektiva och hållbara lösningar kring hjälpmedel. 

Säkerställer regelefterlevnad

Från och med slutet av maj i år gäller en ny europeisk lag, MDR, där syftet är att skapa en gemensam lagstiftning inom EU för att få fram säkrare medicintekniska produkter. 

– Vi håller just nu på att implementera och justera arbetssätt och rutiner för att möta de krav den nya förordningen ställer. För oss som leverantör är det viktigt att våra kunder kan lita på att vi efterlever de regelkrav som finns. Här kan vi verkligen hjälpa vården att säkerställa så att alla lagkrav efterlevs. 

Tillför cirkulär ekonomi 

Genom att ta tillbaka använda hjälpmedel och rekonditionera, tvätta, desinficera och reparera, säkerställer Sodexo att produkterna går att återanvända. 

– Vi bidrar till en cirkulär ekonomi och ökad hållbarhet för våra kunder. Att utveckla en kvalitetssäkrad och effektiv rekonditioneringsprocess är något som vi har satsat på och vi märker att det finns ett stort behov inom den svenska vården. Vår ambition är att utveckla vårt koncept för fler regioner framöver, säger Jan Möller.

Läs mer om Sodexo här 

Om Sodexo
Sodexo är världsledande inom service för livskvalitet. Med 420 000 medarbetare och verksamhet i 64 länder, servar vi 100 miljoner människor varje dag. Genom mer än 100 tjänster erbjuder vi våra kunder integrerade servicelösningar som ständigt har utvecklats sedan den dag företaget bildades 1966. 

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Sodexo och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?