Annons

Räntor och valutor: USA-räntor svagt ner

USA-räntorna har sjunkit 1-2 punkter under natten, med den tioåriga statsobligationsräntan 2 punkter ned till 1,96 procent. Börserna i USA var i stort sett oförändrade på onsdagen och det är en lite blandad börsutveckling i Asien under natten, med tydliga uppgångar i Kina och Japan. På valutamarknaden är dollarn ganska stabil.

Börssentimentet i Kina får stöd av nya stimulansförhoppningar medan japanska aktier lyfts av nyheten att en statlig pensionsfond i landet ska öka andelen inhemska aktier till 25 procent från tidigare 18 procent.

Enligt ett uttalande från ett kinesiskt regeringssammanträde på onsdagen vill premiärminister Li Keqiang att tillväxten ska stöttas med skattelättnader för småföretag. Detta följdes upp av en artikel på torsdagen i en tidning från centralbanken PBOC, vilken argumenterade för åtgärder för att hantera risken för deflation.

"För att motverka möjlig deflation bör centralbanken fortsätta att justera verktygen, från reservkrav och räntor, vid rätt tidpunkt", stod det i artikeln.

Nomura räknar nu med en mer aktiv kinesisk finanspolitik, som får budgetunderskottet att öka i år.

"Dessa åtgärder bör hjälpa till att mildra takten i den ekonomiska inbromsningen. Sådana åtgärder tenderar dock att bara ge en dämpning, de kan inte driva en vändning i nedåttrenden för tillväxten", skriver Nomura i ett marknadsbrev som citeras av Bloomberg News.

Japanska räntor är stabila med tioårsräntan oförändrad till 0,34 procent.

ECB-chefen Mario Draghi sade i Europaparlamentet på onsdagskvällen att vissa positiva effekter redan syns från ECB:s beslut om kvantitativa lättnader.

Han sade att finansieringsförhållandena i både penning- och obligationsmarknader har lättat ytterligare inom euroområdet och att låneräntorna för både hushåll och företag därmed har sjunkit avsevärt.

"En mätbar förbättring av förtroendeindikatorn för företag och konsumenter har också synts", sade Mario Draghi som menade att utsikterna för ekonomin nu är mer positiva än för några månader sedan.

Oljan gjorde en remarkabel comeback på onsdagskvällen efter tidigare nedgångar och WTI är nu åter över 50 dollar per fat och Brent över 60.

På valutamarknaden är det ganska små rörelser för de stora världsvalutorna. Dollarn har försvagats något mot euron och är i stort sett stabil mot yenen runt 119.

Kronan har fortsatt att stärkas mot både dollarn och euron, efter den rätt stora förstärkningen på onsdagen. Den handlas nu starkare än före Riksbanken annonserade sitt senaste stimulanspaket, med minusränta och statsobligationsköp.

Torsdagen bjuder på svensk del på ständigt högaktuell statistik över hushållens skulder samt handelsbalansen i januari.

Internationellt riktas fokus i första hand mot USA och januari-KPI, som väntas visa en negativ inflation för första gången sedan 2009. Dessutom kommer bland annat en ny konjunkturbarometer från euroområdet.

torsdag 6.45 (onsdag kl 16.15)

===================================

USD/SEK 8:2911 (8:4567) EUR/USD 1:1367 (1:1354)

EUR/SEK 9:4251 (9:3293) USD/JPY 118:96 (118:93)

Jp obl 2 0,03 (0,03) Jp obl 10 0,34 (0,34)

Ty obl 2 -0,23 (-0,22) Ty obl 10 0,33 (0,33)

US obl 2 0,61 (0,62) US obl 10 1,96 (1,98)

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera