1515

Räntor och valutor: ECB-köpen fortsätter pressa räntorna<br />

Europaräntorna fortsätter ned på torsdagsförmiddagen, medan euron stabiliserats efter en inledande försvagning.

Tyska räntor sjunker 1-2 punkter, medan italienska och spanska räntor är ned 5-7 punkter. Den portugisiska tioåriga statsobligationen handlas på 1,99 procent, och sjönk därmed till under 2 procent för första gången.

I nästa vecka inleder ECB sina tillgångsköp om 60 miljarder euro i månaden.

"Med de grekiska rubrikerna borta för tillfället så fortsätter fokus på QE att stötta de perifera spreadarna. Vi ser i dag nya lägstanivåer i Europa. Det ser ut som om alla vill vara redo för ECB nästa vecka", sade Jose Miguel Rodriquez på Banco Bilbao till Bloomberg News.

Antalet arbetslösa i Tyskland sjönk mer än väntat men det räckte inte för att dra ned arbetslöshetsnivån. EMU:s barometerindikator steg något mer än väntat i februari, till sjumånadershögsta. Framförallt konsumenternas förtroende förbättrades.

Penningmängden i euroområdet steg 4,1 procent i årstakt i januari, den högsta nivån sedan april 2009 och nu närmare ECB:s "mål" på 4,5 procent, den ena pelaren av ECB:s till viss del bortglömda "tvåpelarstrategi".

ECB-chefen Mario Draghi sade i Europaparlamentet på onsdagskvällen att vissa positiva effekter redan syns från ECB:s beslut om kvantitativa lättnader.

Han sade att finansieringsförhållandena i både penning- och obligationsmarknader har lättat ytterligare inom euroområdet och att låneräntorna för både hushåll och företag därmed har sjunkit avsevärt.

USA-räntorna har fortsatt ned, med den tioåriga statsobligationen på 1,95 procent, 3 punkter ned från svensk stängning på onsdagen.

Under eftermiddaten riktas fokus i första hand mot USA och januari-KPI, som väntas visa en negativ inflation för första gången sedan 2009.

På valutamarknaden har euron återhämtat sig under förmiddagen till 1:136 mot dollarn, relativt nära nivån vid svensk stängning på onsdagen. Yenen har stärkts mot såväl dollarn som euron under förmiddagen.

Svenska räntor handlas 3-4 punkter ned, medan kronan stärkts 4 öre mot dollarn och 4 öre mot euron.

Räntorna fortsatte ned efter Riksbankens erbjudande om köp av femåriga statsobligationer för 3 miljarder kronor, som övertecknades tre gånger. Snitträntan blev 0,098 procent, det vill säga något under marknadspriset på torsdagen. Obligationsköpen, som totalt ska uppgå till 10 miljarder kronor, fortsätter nästa vecka.

Handelsbalansen visade ett överskott på 3,5 miljarder kronor i januari, enligt SCB, något lägre än väntade 3,8 miljarder kronor. Såväl export- som importvärdet sjönk 3 procent i årstakt. Antalet vardagar i januari var dock en mindre jämfört med i januari 2014.

Swedbank skrev i en kommentar att utfallet, trots kalenderkorrigeringen, var en besvikelse. För helåret 2014 uppgick handelsöverskottet till nedreviderade 12,3 miljarder kronor.

"Detta understryker divergensen i den svenska ekonomin med stark inhemsk efterfrågan och svag exportutveckling. Nedrevideringarna innebär en risk för lägre BNP än väntat för 2014 i morgon", skrev Swedbank.

BNP-utvecklingen fjärde kvartalet publiceras på fredagen, och där väntas en BNP-ökning på 0,5 procent från föregående kvartal enligt SME Direkts enkät.

Utlåningstakten till hushållen, som inte längre är i fokus för Riksbanken som i stället hänvisar till andra myndigheters åtgärder, steg till 6,1 procent i januari från 6,0 procent i december. Detta alltså före Riksbankens nya lättnader. Nyutlåningsräntorna för hushållen sjönk.

Trycket mot den danska kronan uppges ha lättat, och den handlas nu på 7:468 mot euron.

På onsdagen uppgav bland annat pensionsfonden PFA att de låga räntorna minskat attraktionskraften i krondenominerade värdepapper, och en del hedgefonder uppges ha släppt sina kronpositioner. Centralbanken har i flera steg sänkt depositräntan till -0,75 procent, samtidigt som de köpt utländsk valuta i stor omfattning för att försvaga den danska kronan. Enligt Nordea har dessa valutaköp minskat betydligt på senare tid.

Nykredit konstaterade att det till synes lyckade försvaret av peggen öppnar för räntehöjningar från den danska centralbanken inom en sexveckorsperiod.

"Uppenbarligen finns det inget tryck på kronan längre, och peggen bör vara säker, åtminstone för nu. Centralbanken kommer troligen att göra det stegvis, kanske med 15 till 25 punkter vid varje tillfälle, sedan vänta och se om något händer med valutan, och sedan höja igen", sade Jaco Skinhoej på Nykredit till Bloomberg News.

USD/SEK 8:2821 (8:3293) Statsobl 2y -0,23 (-0,22)
EUR/SEK 9:4159 (9:4567) Statsobl 10y 0,62 (0,66)
EUR/USD 1:1370 (1:1354) Räntegap/ty 33 (33)
US obl 10y 1,95 (1,98) Tysk obl 10y 0,29 (0,33)


Innehåll från DentmeAnnons

Framtidens arbetsplatser har framtidens förmåner

De branscher som inte följer med i den digitala utvecklingen kan få svårt att överleva i framtiden. Det gäller även vården – och nu finns det en ny innovativ tjänst inom tandvård.

Det känns bra att vi kan erbjuda vår tjänst både till privatpersoner och företag som vill bli mer attraktiva som arbetsgivare, säger David Kruse, medgrundare och vd på Dentme.

Läs mer om hur företagstandvård fungerar.

Digitala vårdmöten blir allt vanligare och nu har utvecklingen nått tandvårdsbranschen. Det innovativa bolaget Dentme tar stafettpinnen med målet att bli det starkaste varumärket inom digital tandvård på marknaden.  

– Tandvården kommer att genomgå en kraftig förändring under de närmsta åren och vi tänker vara med och leda den förändringen. Vi vill göra det enkelt för patienten att få rätt vård, utan att nödvändigtvis behöva besöka en klinik i första läget, säger David Kruse, medgrundare och vd. 

David Kruse.
David Kruse.

Hos Dentme är det möjligt att träffa erfarna tandläkare och tandhygienister direkt via mobilen eller surfplattan. Förutom akuta frågor och rådgivning om egenvård förenklar även Dentme processen inför ett besök på en klinik.

– Vi gör det enklare för patienten att snabbt få hjälp samtidigt som vi är med och frigör resurser på klinikerna. Vi vet hur mycket tid som går åt till att diagnostisera besvär som enkelt skulle kunna skötas via mobilen, exempelvis en tappad fyllning eller krona, säger Hadi Ahmad, medgrundare och tandläkare.  

Han förklarar att Dentme börjar med en första undersökning och rådgivning i appen. Om man bedömer att patienten behöver vidare vård bokar de in en tid hos en av sina utvalda partnerkliniker. Grundarna David Kruse, Noel Abdayem och Hadi Ahmad är måna om att hjälpa fler människor till bättre munhälsa. 

– Tandläkarrädsla har blivit ett folkhälsoproblem. Vi tror att videosamtal via appen med en legitimerad tandläkare kan vara ett första steg mot en tryggare tandvårdsupplevelse. Genom videosamtalet har patienten större kontroll över situationen och kan bygga upp en tillit som gör det enklare att så småningom genomföra ett fysiskt besök, säger Hadi Ahmad, kliniskt ansvarig på Dentme. 

Noel Abdayem och Hadi Ahmad.
Noel Abdayem och Hadi Ahmad.

Förutom privatpersoner ger Dentme även företag möjligheten att erbjuda tjänsten till sina anställda. Då ingår, utöver appen, även en årlig undersökning på en fysisk klinik för de anställda. 

– Arbetsgivaren har ett långtgående ansvar för sina anställdas hälsa och välmående. Företagstandvård ger friskare medarbetare, men det kan också vara en konkurrensfördel i kampen om kompetens på arbetsmarknaden, säger David Kruse och berättar att de som använder sig av digital vård kommer att känna sig trygga med tjänsten.

– Vi är en partner för våra kunder hela vägen på resan mot bättre tandhälsa genom att erbjuda den bästa tillgängligheten, kundupplevelsen och rätt vård till rätt pris. Vi vill att bra tandvård ska bli tillgängligt för alla, säger han. 

Läs mer om hur du erbjuder dina medarbetare tandvård här. 

 

 

Mer från Dentme

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Dentme och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?