Annons

Stockholmsbörsen: Bankkartan ritas om

Medan tisdagen till slut innebar en liten uppgång för Stockholmsbörsen väntas onsdagen börja lugnt med rörelser nära nollstrecket.

Med omkring 15 minuter kvar till öppning stod Europaterminerna på svaga minus - Euro Stoxx 50-terminen var ned 0,1 procent medan tyska DAX-terminen var oförändrad. IG:s förhandel indikerade en lugn öppning för OMXS30 vid nivån 1.682 motsvarande -0,2 procent.

USA-börserna stängde tisdagen på rekordnivåer efter uttalanden från Fed-chefen Janet Yellen om att det inte är troligt med någon första räntehöjning under första halvåret i år. I Asien började tisdagen med övervägande uppgångar, dock ganska små.

Den nordiska bankmarknaden skakas om lite då det danska konglomeratet Maersk ska sälja sitt drygt 20-procentiga innehav i Danske Bank - frågan är hur det påverkar institutioner och andra storägares syn på de stora svenska bankkonkurrenterna.

Kycklingföretaget Scandi Standard rapporterade före öppning och talade då om sina problem i Norge, som är en stor marknad för bolaget. Norska medier uppmärksammar just nu flitigt om riskerna för bakterier i kyckling, vilket spås tynga bolagets resultat under 2015.

Ur morgonens nyhetsflöde i övrigt kan noteras att Assa Abloy köper schweiziska MSL med en omsättning på 180 miljoner kronor. Hemfosa köper tre fastigheter, två i västra Stockholm och en i Västra Götaland, för 230 miljoner kronor.

Mycronic har fått en order på en maskritare från en kund i Asien och prisnivån på denna typ av utrustning ligger normalt i spannet 12-16 miljoner dollar.

Goldman Sachs har sänkt sin rekommendation för Africa Oil från köp till neutral med en riktkurs på 18:50 kronor. Morgan Stanley höjer riktkursen för H&M från 215 till 240 kronor med fortsatt undervikt som rekommendation.

Getinge har blivit billigt, tycker Dagens Industri, eftersom bolaget kostar lika mycket nu som för två år sedan medan börsen i övrigt stigit med över 50 procent.

Affärsvärlden rekommenderar köp av Cellavision, CTT Systems, Mekonomen och Raysearch.

Klockan 9.30 kommer Riksbankens protokoll från penningpolitiska mötet 11 februari och den viktigaste frågan är hur nära enskilda ledamöter har till "avtryckaren" när det gäller nya lättnadsåtgärder. Klockan 16 i dag kommer siffror om försäljning av nya bostäder i USA i januari - siffran över befintliga bostäder i måndags var en liten besvikelse med en större nedgång än väntat. Väntat nu är en nedgång på 2,3 procent.

Kappahl kan eventuellt tyngas av att bolagets etableringsdirektör Hans Jepson sålt nästan hela sitt innehav, 81.000 aktier, i bolaget.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera