1515

Räntor och valutor: Kronan något starkare<br />

Kronan har stärkts några öre mot både dollarn och euron efter att Riksbanken publicerat protokollet från det senaste räntemötet, då de tog det historiska beslutet att sänka reporäntan till -0,10 procent. Bedömare tyckte dock att protokollet i stort sett var renons på intressanta nyheter.

Marknadsräntorna i Europa sjunker tillbaka efter att USA-räntorna sjunkit påtagligt på tisdagskvällen, vilket hänfördes till lättnad över att Fed-chefen Janet Yellen flaggade för att det inte finns någon brådska att höja räntan. Dollarn har av samma anledning försvagats mot både euron och yenen.

Svenska statsobligationsräntor tog ingen direkt notis om protokollet utan sjunker i linje med omvärlden. Tioårsräntan är ned 4 punkter till 0,34 procent och den tyska tioårsräntan sjunker 5 punkter till 0,64 procent.

Protokollet från räntemötet i februari visade att det fanns en enighet i direktionen om att penningpolitiken behövde bli mer expansiv för att minska risken för att de långsiktiga inflationsförväntningarna fortsätter sjunka och för att se till att inflationen stiger mot målet tillräckligt snabbt.

Direktionen hänvisade mycket av behovet av en mer expansiv penningpolitik till en ökad osäkerhet i omvärlden, med bland annat Ryssland, Grekland och andra centralbankers agerande.

Samtidigt var det mycket diskussion om negativ reporänta, där vice riksbankschefen Martin Flodén sade att han själv gärna hade sett en större räntesänkning. Andra verkade mer bekymrade över effekterna av negativ ränta - nye ledamoten Henry Ohlsson sade sig hysa oro för problem som kan skapas av att gå "från en plusvärld till en minusvärld".

Reaktionerna på protokollet blev ganska begränsade, men en viss kronförstärkning kunde skönjas.

"Pressmeddelandet efter räntbeslutet var väldigt djärvt och kanske fanns det förhoppningar om att Riksbanken i protokollet skulle komma med än mer, men snarast adderade detta ingenting. Kanske blev det en liten besvikelse om man hoppats på att få ytterligare en massa signaler om mjukhet", säger Johan Javeus, chefsstrateg vid SEB, till Nyhetsbyrån Direkt.

Michael Boström, chefanalytiker vid Danske Bank, säger att det var ett väldigt mjukt protokoll, knappast överraskande med tanke på åtgärderna vid februarimötet.

"De kommunicerar en asymmetrisk policyhållning där de säger att det är mycket värre om inflationen blir lägre än om de skulle få en snabbare uppgång i inflationen. De pekar på ett antal risker: Grekland, oljepriset och inte minst att ECB kan påverka kronan", säger han till Nyhetsbyrån Direkt.

Han tillägger att det är en helt annan hållning från Riksbanken än för ett par år sedan. Nu är det knappt någon diskussion alls om tillgångspriser.

"Mycket handlar om att de är genuint bekymrade över att inflationsförväntningarna kopplas loss från inflationsmålet. Inflationsmålets trovärdighet är ett problem inför avtalsrörelsen", säger Michael Boström.

Riksbanksdirektionen skrev också på DN Debatt att de oroas av den låga inflationen eftersom de "värnar om förtroendet för inflationsmålet".

USA-räntorna har sjunkit tillbaka när investerarna blev lättade över att Fed-chefen Janet Yellen signalerat att det inte är några nära förestående räntehöjningar i USA. Den amerikanska tioårsräntan sjönk markant på tisdagskvällen och har fortsatt ned på onsdagen. Sammantaget är den ned 11 punkter, till 1,97 procent, från tisdagens svenska stängning.

Janet Yellen sade inför senaten på tisdagen att Fed avser att ändra sin framåtblickande guidning, men att en ändring inte ska tolkas som att kommittén kommer att höja räntan de kommande mötena, utan att det beslutas möte för möte. Detta sågs som att Fed kan tänka sig att skjuta längre på en första höjning än vad många på marknaden varit inställda på.

På valutamarknaden har dollarn försvagats på samma Fed-mjukhet. Mot euron har dollarn gått till 1:136 från 1:133 vid svensk stängning på tisdagen. Även mot yenen har dollarn försvagats.

Kronan har stärkts 5 öre mot dollarn till 8:36 och 3 öre mot euron till 9:50 från tisdagens stängning.

Nu på onsdag eftermiddag ska Europaparlamentet fråga ut ECB-chefen Mario Draghi och Janet Yellen ska upprepa sitt anförande inför representanthusets finansutskott. Frågestunden kan dock eventuellt bjuda på nya besked.

Dessutom kommer statistik över försäljningen av nya bostäder i USA i januari.

onsdag kl 11.15 (tisdag kl 16.15)
USD/SEK 8:3615 (8:4102) Statsobl 2y -0,24 (-0,24)
EUR/SEK 9:5013 (9:5263) Statsobl 10y 0,64 (0,68)
EUR/USD 1:1363 (1:1326) Räntegap/ty 30 (29)
US obl 10y 1,96 (2,07) Tysk obl 10y 0,34 (0,39)Innehåll från Orbitvu NordicAnnons

Här är verktygen som optimerar produktexponering online

För två år sedan startade då 17-åriga Gustav Grøn Risager Clausen, (CEO) och David Samuel Holsko, (COO) Orbitvu Nordic, en start-up som skapar perfekta produktbilder på några sekunder. Fram till idag har bolaget en årlig tillväxt på 300 + procent vilket i år resulterar i intäkter på 9 miljoner sek.  

Steve Jobs, som var medgrundare och VD för Apple Inc, är en stor förebild till grundarna och har inspirerat dem att tänka stort. Något som resulterat i att Orbitvus teknologi idag används av stora företag som Boozt, Plantagen och Lyko. Orbitvu Nordic distribuerar Orbitvus fotostudioutrustning och mjukvara i Sverige, Norge, Danmark, Finland och på Island.

Här finner du mer info om fotostudio för produktbilder med 360° vy, 2D-foton och videoupptagningar 

Ökad kundlojalitet med högkvalitativa produktbilder

Idén till Orbitvu kom till då grundarna såg hur många webbutiker som hade problem med att ta bra, konsekventa produktbilder billigt och i hög kvalitet för webbpublicering. Lösningen på problemet blev en integrerad och automatiserad fotostudio med tillhörande mjukvara där kunden snabbt kan skapa perfekta produktbilder, även med 360° vy. 

– Det finns ett ökat förtroende för produkten som köps online om man har kunnat se hela produkten i en 360° vy och läsa produktbeskrivningen. Det skapar ett förtroende att produkten lever upp till förhoppningar och minskar antalet returer, säger David Samuel Holsko. 

Optimalt verktyg för digital närvaro

Många företag har under pandemin märkt hur avgörande digital närvaro är för affärsverksamheten. Som konsekvens upplever nu många företag ett behov av effektiva arbetsprocesser för publicering av innehåll online. Orbitvu Nordics affärsmodell är enkel och bygger på en finansieringsmodell där man med en månadsavgift får ta del av studion.

– Vårt syfte är att hjälpa e-handlare effektivisera resan från produktfotografering till webbpublicering och skapa bättre innehåll, vilket kommer förbättra deras kundupplevelse. Vi kan integrera vår lösning för alla stora och små företag med behov av en kostnadseffektiv lösning för publicering av produktbilder online. Vår lösning kan sänka kostnaderna som annars läggs på fotograf, hyra av studio och redigering rejält, säger Gustav Grøn Risager Clausen.

Vill du veta mer om Orbitvus mjukvara? Läs här

Tre snabba med Lyko

1. Varför har ni valt att visa produkterna i en 360° vy?

För att ge kunderna bästa möjliga information innan köpet. De kan vända, vrida, zooma in produkten och läsa t.ex. innehållsförteckning och hur produkten ska användas.

2. Hur har ert arbetsflöde med publicering av produktbilder förändrats?

Produktfotograferingen har definitivt blivit mycket snabbare tack vare den automatiska friläggningen och enkelheten i programmet.

3. Hur har 360° vyn påverkat er kundupplevelse?

Vi har sett att kunderna använder funktionen mycket och det tar vi som ett kvitto på att det är en bra funktion. Förflyttningen till e-handeln har varit stor till följd av Covid och denna funktion ersätter inte den fysiska upplevelsen i att hålla i något i en butik men underlättar helt klart för kunden att fatta ett informerat köpbeslut.

Om Orbitvu Nordic i Danmark

Industri: Content production & management automation
Teknologi: Mjukvara som automatiserar produktfotografering med en användarvänlig teknik, redigerar automatiskt bort bakgrunden, skapar 360° bilder och med templates redigeras automatiskt skuggor och belysning och exporterar till önskad destination.
Service: Alla kunder stöds personligen av Orbitvu Nordics team
Omsättning (sek): 2021: 9 Mkr. Förväntad 2022: 13–18 Mkr.
Team: Gustav (CEO) Gustav@orbitvunordic.com, David (COO) David@orbitvunordic.com och Johannes (CMO) Johannes@orbitvunordic.com

orbitvunordic.com/se/kontakt

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Orbitvu Nordic och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?