Annons

Räntor och valutor: Kronan något starkare

Kronan har stärkts några öre mot både dollarn och euron efter att Riksbanken publicerat protokollet från det senaste räntemötet, då de tog det historiska beslutet att sänka reporäntan till -0,10 procent. Bedömare tyckte dock att protokollet i stort sett var renons på intressanta nyheter.

Marknadsräntorna i Europa sjunker tillbaka efter att USA-räntorna sjunkit påtagligt på tisdagskvällen, vilket hänfördes till lättnad över att Fed-chefen Janet Yellen flaggade för att det inte finns någon brådska att höja räntan. Dollarn har av samma anledning försvagats mot både euron och yenen.

Svenska statsobligationsräntor tog ingen direkt notis om protokollet utan sjunker i linje med omvärlden. Tioårsräntan är ned 4 punkter till 0,34 procent och den tyska tioårsräntan sjunker 5 punkter till 0,64 procent.

Protokollet från räntemötet i februari visade att det fanns en enighet i direktionen om att penningpolitiken behövde bli mer expansiv för att minska risken för att de långsiktiga inflationsförväntningarna fortsätter sjunka och för att se till att inflationen stiger mot målet tillräckligt snabbt.

Direktionen hänvisade mycket av behovet av en mer expansiv penningpolitik till en ökad osäkerhet i omvärlden, med bland annat Ryssland, Grekland och andra centralbankers agerande.

Samtidigt var det mycket diskussion om negativ reporänta, där vice riksbankschefen Martin Flodén sade att han själv gärna hade sett en större räntesänkning. Andra verkade mer bekymrade över effekterna av negativ ränta - nye ledamoten Henry Ohlsson sade sig hysa oro för problem som kan skapas av att gå "från en plusvärld till en minusvärld".

Reaktionerna på protokollet blev ganska begränsade, men en viss kronförstärkning kunde skönjas.

"Pressmeddelandet efter räntbeslutet var väldigt djärvt och kanske fanns det förhoppningar om att Riksbanken i protokollet skulle komma med än mer, men snarast adderade detta ingenting. Kanske blev det en liten besvikelse om man hoppats på att få ytterligare en massa signaler om mjukhet", säger Johan Javeus, chefsstrateg vid SEB, till Nyhetsbyrån Direkt.

Michael Boström, chefanalytiker vid Danske Bank, säger att det var ett väldigt mjukt protokoll, knappast överraskande med tanke på åtgärderna vid februarimötet.

"De kommunicerar en asymmetrisk policyhållning där de säger att det är mycket värre om inflationen blir lägre än om de skulle få en snabbare uppgång i inflationen. De pekar på ett antal risker: Grekland, oljepriset och inte minst att ECB kan påverka kronan", säger han till Nyhetsbyrån Direkt.

Han tillägger att det är en helt annan hållning från Riksbanken än för ett par år sedan. Nu är det knappt någon diskussion alls om tillgångspriser.

"Mycket handlar om att de är genuint bekymrade över att inflationsförväntningarna kopplas loss från inflationsmålet. Inflationsmålets trovärdighet är ett problem inför avtalsrörelsen", säger Michael Boström.

Riksbanksdirektionen skrev också på DN Debatt att de oroas av den låga inflationen eftersom de "värnar om förtroendet för inflationsmålet".

USA-räntorna har sjunkit tillbaka när investerarna blev lättade över att Fed-chefen Janet Yellen signalerat att det inte är några nära förestående räntehöjningar i USA. Den amerikanska tioårsräntan sjönk markant på tisdagskvällen och har fortsatt ned på onsdagen. Sammantaget är den ned 11 punkter, till 1,97 procent, från tisdagens svenska stängning.

Janet Yellen sade inför senaten på tisdagen att Fed avser att ändra sin framåtblickande guidning, men att en ändring inte ska tolkas som att kommittén kommer att höja räntan de kommande mötena, utan att det beslutas möte för möte. Detta sågs som att Fed kan tänka sig att skjuta längre på en första höjning än vad många på marknaden varit inställda på.

På valutamarknaden har dollarn försvagats på samma Fed-mjukhet. Mot euron har dollarn gått till 1:136 från 1:133 vid svensk stängning på tisdagen. Även mot yenen har dollarn försvagats.

Kronan har stärkts 5 öre mot dollarn till 8:36 och 3 öre mot euron till 9:50 från tisdagens stängning.

Nu på onsdag eftermiddag ska Europaparlamentet fråga ut ECB-chefen Mario Draghi och Janet Yellen ska upprepa sitt anförande inför representanthusets finansutskott. Frågestunden kan dock eventuellt bjuda på nya besked.

Dessutom kommer statistik över försäljningen av nya bostäder i USA i januari.

onsdag kl 11.15 (tisdag kl 16.15)
USD/SEK 8:3615 (8:4102) Statsobl 2y -0,24 (-0,24)
EUR/SEK 9:5013 (9:5263) Statsobl 10y 0,64 (0,68)
EUR/USD 1:1363 (1:1326) Räntegap/ty 30 (29)
US obl 10y 1,96 (2,07) Tysk obl 10y 0,34 (0,39)


Innehåll från FolksamAnnons

Undvik pensionsgapet – så kan du få ett säkrare pensionssparande

Fredrik Nyberg är rådgivningschef på Folksam.
Fredrik Nyberg är rådgivningschef på Folksam.

Genom traditionell förvaltning – där Folksams förvaltning sköter pengarna åt en – kan man få ett säkrare pensionssparande utan att behöva lägga ned mycket tid eller egen aktivitet.

– Generellt är det svårt att uppnå balansen mellan relativt hög avkastning och låg risk på andra sätt än med traditionell förvaltning, säger Fredrik Nyberg, rådgivningschef på Folksam.

Boka placeringsterapi – personlig rådgivning för dig och ditt kapital 

För den som är insatt och har mycket tid finns i dag stora möjligheter att skräddarsy sin pensionsportfölj efter eget behov, tyckande och kunnande.

– Men om man inte vill eller kan lägga ned mycket tid eller själv vill ”vakta” sina investeringar, kan det vara bra att ha en autopilot i form av erfarna förvaltare som sköter portföljen åt dig och balanserar mellan aktier, räntor och fastighetsinvesteringar, säger Fredrik Nyberg, som är rådgivningschef på Folksam.

Nyttan är att man då kan få en relativt hög avkastning, 6,5 procent i genomsnitt de senaste fem åren, och samtidigt till en väsentligt lägre risk än om pengarna hade varit direktinvesterade i aktier.

– Generellt är det svårt att uppnå den balansen på andra sätt än med traditionell förvaltning, säger han.

Bestäm själv vem som ska få pengarna

Folksams traditionella förvaltning kan användas i både kapitalförsäkring och tjänstepension och av både privatpersoner och företag.

Den som väljer kapitalförsäkring kan själv välja förmånstagare, det vill säga att man kan bestämma vem som får pengarna om man skulle gå bort. Det kan vara värdefullt i dag när familjekonstellationerna ofta ser annorlunda ut jämfört med förr.

– Särboskap, samboskap, bonusbarn och särkullbarn blir vanligare. Det är inte bara mamma, pappa, barn som gäller längre. Med en kapitalförsäkring kan man välja sin förmånstagare, annars behöver man göra det med ett testamente. Pengarna är redan skattade och betalas ut automatiskt. Det kan göra att man undviker risk för meningskiljaktigheter mellan sina barn. Som förälder kan det vara värt rätt mycket.

Ytterligare en fördel Fredrik Nyberg lyfter fram med traditionell förvaltning är att man – när det behövs – kan få kostnadsfri hjälp av rådgivare.

– Kundens liv och behov står i fokus i varje möte för att ge kunden mervärde. Under en rådgivning får man hjälp att få koll på sin ekonomi, man får en ganska tydlig bild av hur mycket man kommer att få i pension, och man får råd kring hur man ska nå den pension eller livssituation man vill ha, om det så handlar om resor, hobbies eller att hjälpa barn och barnbarn.

Rådgivning underlättar

Ett viktigt område där rådgivning kan underlätta handlar om pensionsgapet mellan män och kvinnor, understryker Fredrik Nyberg.

– Statistiken visar att kvinnor halkar efter. Om man är hemma mycket med barnen under de första åren kan man få en lägre pension senare i livet. Det är en familjefråga där lösningen ser olika ut för olika familjer och här kan rådgivning hjälpa. Det handlar inte om att spara 10 000 kronor i månaden, även mindre summor kan räcka långt.

När en människa pratar med en annan människa kan man dessutom lättare fånga upp behov som man kanske inte ens visste att man hade, konstaterar Fredrik Nyberg. En grupp som kan få hjälp genom rådgivning är äldre personer som kommer behöva sina pengar mer i närtid men omedvetet sitter på hög risk eller använder tjänster som inte längre passar livssituationen.

– Det är ett fantastiskt jobb att vara rådgivare och komma till jobbet varje dag och kunna förändra människors liv genom att se till att de börjar spara, samlar sitt sparande, eller riskjusterar sin placering.

Sugen på att flytta din individuella tjänstepension? Läs mer här.

Mer från Folksam

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Folksam och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera