ANNONS:
Till Di.se
TISDAG 17 OKT Sveriges bästa finanssajt 2017
MENY
START DI TV BÖRS & MARKNAD
Start Nyheter

Lotteriinspektionen får Apple att peta spelbolagen

  • Gustaf Hoffstedt, vd för Branschföreningen för onlinespel.

Lotteriinspektionen har fått Apple att ta bort spelappar från minst 12 spelbolag från sin svenska affär. Anledningen sägs vara att de brutit mot Apples användarvillkor eftersom de saknar tillstånd i Sverige.

I mitten av januari skickade Lotteriinspektionen ett mail till Apples huvudkontor. I mailet skriver myndigheten att de aktuella spelbolagen kan bryta mot Apples egna regler.

Bifogat i mailet fanns också en lista på ett 40-tal appar från 12 olika spelbolag, bland annat bet365 och Unibet.

Enligt användarvillkoren måste spelappar som erbjuder möjligheten att satsa pengar ha ”nödvändiga licenser och tillstånd för de platser där appen erbjuds”.

”De här villkoren är ganska tydliga – man måste ha tillstånd i det land där appen bedrivs”, säger Marcus Aronsson, samordnare för illegalt spel på Lotteriinspektionen.

Apple gjorde samma bedömning som Lotteriinspektionen och samtliga appar på listan var borttagna på måndagen.

”De är säkert också angelägna om att detta ska göras rätt”, säger Marcus Aronsson.

Han säger att Lotteriinspektionen inte har haft anledning att undersöka huruvida ett lagbrott ägt rum men säger att det teoretiskt skulle kunna röra sig om ett främjande eller en del i ett anordnande. Men Marcus Aronsson understryker att beslutet fattats helt av Apple.

”Det är något de har tagit på sig att göra helt frivilligt. Det är inte någonting vi har krävt av dem i nuläget, vi har uppmärksammat dem på detta och velat ha information om hur de ser på saken. Sedan kan de ju ändra sina villkor i framtiden”, säger Marcus Aronsson.

Men innan det kan Lotteriinspektionen hinna klämma åt fler spelbolag. I ett mail skickat till Apple på måndagen bifogar myndigheten ytterligare en lista med närmare 30 spelappar från 12 olika bolag.

Gustaf Hoffstedt, vd för Branschföreningen för onlinespel, är kritisk till Lotteriinspektionens agerande.

”Det är ju en mycket vid tolkning av det mandat som myndigheten har att arbeta efter. Jag har aldrig hört talas om att Lotteriinspektionen kontaktar privata bolag och upplyser dem om deras interna reglemente”, säger Gustaf Hoffstedt.

Han säger att branschorganisationen utgår ifrån att det hela är ett misstag som kommer att åtgärdas.

”Kanske inte om några dagar för det finns väl alltid en viss byråkrati i sådana här saker men om en vecka eller två ska allt vara återställt.”

Enligt Gustaf Hoffstedt ebjuds inte spelen från Sverige eftersom Apple inte befinner sig i Sverige. Därmed anser han att verksamheten är laglig.

”Jag kan inte tänka mig att det bryter mot Apples regler heller”, säger Gustaf Hoffstedt.

Men Apples villkor handlar ju inte om var ni bedriver er verksamhet utan var tjänsten är tillgänglig?
”Jag har inte den där formuleringen framför mig, det ska jag villigt tillstå. Det var ett tag sedan jag läste brevet men jag uppfattar det som att så länge verksamheten är legitim, vilket den är, så är det svårt att se hinder för att appen bedrivs”´, säger Gustaf Hoffstedt.

Marcus Aronsson säger att vad som händer nu är upp till Apple och spelbolagen. Men han säger att Lotteriinspektionen är positiva med utbytet så här långt.

”Vi är nöjda med den information vi fått från Apple och hur de ser på saker. Det hjälper oss.”

Spelbolagen som petats av Apple

Antal borttagna appar
Betfair 8
Unibet 7
BSG 5
Cassava Enterprises 5
ElectraWorks Limited 4
bet365 3
Co-Gaming Ltd 3
William Hill 3
Rational Social Projects Limited 2
Casino Saga Limited 1
LeoVegas Gaming Ltd 1
Paflr 1
Tyck till