ANNONS:
Till Di.se
MÅNDAG 20 NOV Sveriges bästa finanssajt 2017
MENY
START DI TV BÖRS & MARKNAD

Göteborgs skrapa får grönt ljus

  • Karlavagnstornet i Göteborg. Foto: Serneke
  • Karlavagnstornet i Göteborg. Foto: Serneke
  • Karlavagnstornet i Göteborg. Foto: Serneke
Försvarsmakten stoppade nyligen Stockholmskrapan Tellus Tower från att byggas vid Telefonplan. Nu meddelar firman bakom Göteborgs skrytbygge Karlavagnstornet att man fått tummen upp från samma myndighet.

”Sannolikheten att vi blir Sveriges högsta byggnad 2019 ökar såklart av detta”, säger Ola Serneke, vd på bygg- och projektutvecklaren Serneke AB i Göteborg.

Uttalandet är en näsknäpp för de stockholmare som hoppats att huvudstaden skulle få Sveriges nya högsta byggnad.

Den planerade höjden på Tellus Tower var ursprungligen 225 meter. Det kan jämföras med Turning Torso i Malmö som med sina 191 meter och 54 våningar idag är Sveriges högsta byggnad.

Men göteborgarna svarade snabbt på utmaningen med det 230 meter höga Karlavagnstornet (även kallad ”Göte burj”) som planeras på Lindholmen.

Stockholmarna svarade med att höja planerna för Tellus Tower till 237 meter. Men Göteborg gav inte upp för det.

"Karlavagnstornet ska bli 75 våningar och cirka 265 meter högt", säger Ola Serneke idag.

I förra veckan kunde han läsa att Försvarsmakten stoppat Tellus Tower från att från att byggas vid Telefonplan i Stockholm, som det var tänkt. Orsaken är att det skulle skada militära system.

Tellus Tower, som är tänkt att ge rum åt 700 lägenheter, har tidigare kritiserats av Skönhetsrådet som i stället vill placera det i Kista. Arbetet att hitta en ny plats för Tellus Tower uppges ta cirka en månad.

Båda byggnaderna ska vara klara under 2019. Och både Ola Serneke och Martin Roos, vd för SSM fastigheter som bygger Tellus Tower, tävlar om att berömma varandra samtidigt som rivaliteten är uppenbar.

”Vi har fått tillstånd från Försvaret att uppföra detta höghus som ska bli 75 våningar högt. Sannolikheten ökar att vi hinner först och får Sveriges högsta byggnad”, säger Ola Serneke.

Ola Serneke beskriver Försvarets godkännande som det sista stora hindret inför byggstarten hösten 2016.

”Vi ser ingenting som skulle kunna hindra planerna nu. Finansieringen sker via försäljning av de 550 bostadsrätter som ska ingå i tornet. Efterfrågan på bostäder är enorm just nu. Men det klart, får vi en finanskris så kan det bli försenat”, säger Ola Serneke.

Budgeten för projektet är 2,3 miljarder kronor för höghuset och totalt 8 miljarder kronor för hela området vid Lindholmsallen och Science Park i centrala Göteborg.

Ett annat höghus som planeras de kommande åren är en 45 våningar hög skyskrapa med 320 lägenheter på berget vid nybyggda Norra Djurgårdsstaden i Stockholm. Denna byggnad är ännu inte godkänd av myndigheterna.

”Alla dessa projekt skapar ett intresse för höga hus i Sverige. Det höjer kompetensnivån och visar att det går att bygga högt utan att förstöra för miljön och de boende i städerna”, säger Ola Serneke.

Tyck till