Annons

Stockholmsbörsen: Tillbaka efter Greklands besked

Stockholmsbörsen återhämtade på tisdagsförmiddagen en tidigare nedgång, i takt med att nyheter om den försenade grekiska reformlistan sipprade ut och erhöll försiktigt positiva kommentarer från långivarländerna.

I Aten rusade börsen och även flertalet övriga kontinentaleuropeiska index gick något bättre än det svenska.

Vid 13.15-tiden stod OMXS30-index i 1.678, motsvarande en nedgång på 0,1 procent. Aktier för 7,2 miljarder kronor hade då omsatts på Stockholmsbörsen. Atenbörsen steg 7,5 procent och i London var FTSE100 upp 0,1 procent.

Beskedet att EU-kommissionen ser positivt på de grekiska reformförslagen mottags med behärskad glädje, sedan eurogruppens ordförande Jeroen Dijsselbloem redan tidigare indikerat att den så kallade trojkan initialt såg positivt på förslagen.

I Stockholm ledde Lundin Petroleum storbolagsindex med en uppgång på 1,4 procent. Bolaget meddelade att det ingått ett utfarmningsavtal av en licensandel om 30 procent av ett fält i Nordsjön.

Bland dagens vinnare i övrigt märktes storbankerna, med SEB och Nordea högst upp.

På förlorarsidan tyngde ett antal verkstadsbolag. Svagast var Atlas Copco A, som tappade 1,5 procent. I byggsektorn tappade Skanska 1,1 procent i spåren av en rekommendationssänkning från HSBC, medan Tele2 backade 1,3 procent och därmed var svagast bland teleoperatörerna. Citi har sänkt sin riktkurs för Tele2 till 82 kronor, från tidigare 90 kronor.

Råvarubolagen noterades överlag på plus mot bakgrund av något högre priser på såväl basmetaller som olja. Africa Oil var upp 3 procent, Lundin Mining 0,9 procent och Boliden 0,2 procent.

Utanför OMXS30 steg Ratos 1,3 procent sedan delägda Aibel fått ett nybyggnadskontrakt för Johan Sverdrup-fältet, med ett värde på cirka 8 miljarder norska kronor.

Kerstin Hessius, styrelseledamot i Björn Borg, har ökat sitt innehav i bolaget rejält genom ett köp av 40.000 aktier utöver de 31.000 hon hade sedan tidigare. Kalsongtillverkaren ryckte ytterligare 5,4 procent efter flera dagar med stora uppgångar.

Massatillverkaren Rottneros steg 6 procent till 6:15 kronor och handlades till kurser över 6 kronor för första gången på nära fem år. Stark dollar, höga massapriser och en återupptagen utdelning gynnar aktien.

Eftermiddagens höjdpunkt blir - förutom Charlotte Kallas VM-lopp - Fed-chefen Janet Yellen, som talar inför senatens bankpanel klockan 16. Marknadsaktörer väntas leta efter indikationer på Fed-chefens syn på vad som kan vara en lämplig tidpunkt för en första amerikansk räntehöjning.

De amerikanska börsterminerna var vid 13.15-tiden i stort sett oförändrade.

Innehåll från FolksamAnnons

Personlig rådgivning – som private banking, fast för alla

När börsen svajar, fonder tappar i värde och bankkonton ger låg ränta kan det vara skönt att få hjälp av en erfaren rådgivare i frågor som rör sparande och pension. Hos Folksam kan alla få kostnadsfri hjälp av professionella rådgivare så ofta eller sällan du själv önskar.

Få personlig rådgivning för dig och ditt kapital – läs mer här.

Private banking är någonting som brukar vara reserverat för en banks mest förmögna kunder. Genom tjänsten får man ofta personlig service kring bland annat kapitalförvaltning.

Folksam har valt att låta alla få kostnadsfri hjälp av professionella rådgivare. Det påminner om private banking – men en skillnad är att det inte krävs ett större kapital för att få hjälp.

– Här har vi något som blir allt mer unikt när allt fler banker och sparbolag nästan enbart fokuserar på webben. Det är en del av vårt DNA. Rådgivning är viktigt och skapar kundnytta för stora målgrupper. Vi tycker också att det är viktigt att rådgivningen erbjuds till alla, eftersom personer med normala inkomster ofta har minst lika stor nytta av rådgivning som personer med stora förmögenheter, säger Fredrik Nyberg som är rådgivningschef på Folksam.

– För den som inte är är särskilt intresserad eller insatt är traditionell förvaltning ett bra alternativ. Då får man sannolikt en god avkastning till låg risk och blir inte lika känslig för svängningar på marknaden, säger han.

Fredrik Nyberg är rådgivningschef på Folksam.
Fredrik Nyberg är rådgivningschef på Folksam.

Den som har hela eller delar av sitt pensionssparande i traditionell förvaltning – alltså att någon annan sköter pengarna åt en – kan få en lugn och trygg resa men använda sig av rådgivning för att ändå hålla löpande koll på sitt sparande och få råd kring hur man ska nå dit man vill.

Individuell genomgång

Man kan själv välja hur ofta – eller sällan – man vill prata med sin rådgivare. Under rådgivningsmötet får kunden en individuell genomgång av sina behov och hjälp med att balansera den egna ekonomin.

– Annars är en trend på finansmarknaden att man försöker styra kunderna bort från det personliga. Det kan fungera utmärkt om kunden vet att de behöver spara och hur det ska göra det. Men ofta kan man behöva hjälp med svåra ekonomiska beslut och det kan man få genom att prata med en erfaren rådgivare.

En grupp som ofta tar hjälp av rådgivare är personer som är 55+ som vill veta vad de ska få i pension, samla sina tjänstepensioner eller få hjälp att justera risknivån på sitt sparande.

– Det här är saker som man vill diskutera med sin rådgivare. Många vill ställa pensionen i relation till hur de har tänkt leva och få hjälp att få ihop livsplaneringspusslet.

En annan grupp som kan dra nytta av rådgivning är kvinnor med barn som tar eller har tagit större delen av ansvaret för vabb och föräldraledighet. Det påverkar pensionerna. För att täppa till det uppstådda pensionsgapet behövs ofta en plan för hela familjen som skapar rättvisa. Rådgivarna kan hjälpa till med att hitta en lösning för det.

Passa på att få kunnig hjälp – boka personlig rådgivning här

Mer från Folksam

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Folksam och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera