1515

Stockholmsbörsen: Tillbaka efter Greklands besked<br />

Stockholmsbörsen återhämtade på tisdagsförmiddagen en tidigare nedgång, i takt med att nyheter om den försenade grekiska reformlistan sipprade ut och erhöll försiktigt positiva kommentarer från långivarländerna.

I Aten rusade börsen och även flertalet övriga kontinentaleuropeiska index gick något bättre än det svenska.

Vid 13.15-tiden stod OMXS30-index i 1.678, motsvarande en nedgång på 0,1 procent. Aktier för 7,2 miljarder kronor hade då omsatts på Stockholmsbörsen. Atenbörsen steg 7,5 procent och i London var FTSE100 upp 0,1 procent.

Beskedet att EU-kommissionen ser positivt på de grekiska reformförslagen mottags med behärskad glädje, sedan eurogruppens ordförande Jeroen Dijsselbloem redan tidigare indikerat att den så kallade trojkan initialt såg positivt på förslagen.

I Stockholm ledde Lundin Petroleum storbolagsindex med en uppgång på 1,4 procent. Bolaget meddelade att det ingått ett utfarmningsavtal av en licensandel om 30 procent av ett fält i Nordsjön.

Bland dagens vinnare i övrigt märktes storbankerna, med SEB och Nordea högst upp.

På förlorarsidan tyngde ett antal verkstadsbolag. Svagast var Atlas Copco A, som tappade 1,5 procent. I byggsektorn tappade Skanska 1,1 procent i spåren av en rekommendationssänkning från HSBC, medan Tele2 backade 1,3 procent och därmed var svagast bland teleoperatörerna. Citi har sänkt sin riktkurs för Tele2 till 82 kronor, från tidigare 90 kronor.

Råvarubolagen noterades överlag på plus mot bakgrund av något högre priser på såväl basmetaller som olja. Africa Oil var upp 3 procent, Lundin Mining 0,9 procent och Boliden 0,2 procent.

Utanför OMXS30 steg Ratos 1,3 procent sedan delägda Aibel fått ett nybyggnadskontrakt för Johan Sverdrup-fältet, med ett värde på cirka 8 miljarder norska kronor.

Kerstin Hessius, styrelseledamot i Björn Borg, har ökat sitt innehav i bolaget rejält genom ett köp av 40.000 aktier utöver de 31.000 hon hade sedan tidigare. Kalsongtillverkaren ryckte ytterligare 5,4 procent efter flera dagar med stora uppgångar.

Massatillverkaren Rottneros steg 6 procent till 6:15 kronor och handlades till kurser över 6 kronor för första gången på nära fem år. Stark dollar, höga massapriser och en återupptagen utdelning gynnar aktien.

Eftermiddagens höjdpunkt blir - förutom Charlotte Kallas VM-lopp - Fed-chefen Janet Yellen, som talar inför senatens bankpanel klockan 16. Marknadsaktörer väntas leta efter indikationer på Fed-chefens syn på vad som kan vara en lämplig tidpunkt för en första amerikansk räntehöjning.

De amerikanska börsterminerna var vid 13.15-tiden i stort sett oförändrade.


Innehåll från Orbitvu NordicAnnons

Här är verktygen som optimerar produktexponering online

För två år sedan startade då 17-åriga Gustav Grøn Risager Clausen, (CEO) och David Samuel Holsko, (COO) Orbitvu Nordic, en start-up som skapar perfekta produktbilder på några sekunder. Fram till idag har bolaget en årlig tillväxt på 300 + procent vilket i år resulterar i intäkter på 9 miljoner sek.  

Steve Jobs, som var medgrundare och VD för Apple Inc, är en stor förebild till grundarna och har inspirerat dem att tänka stort. Något som resulterat i att Orbitvus teknologi idag används av stora företag som Boozt, Plantagen och Lyko. Orbitvu Nordic distribuerar Orbitvus fotostudioutrustning och mjukvara i Sverige, Norge, Danmark, Finland och på Island.

Här finner du mer info om fotostudio för produktbilder med 360° vy, 2D-foton och videoupptagningar 

Ökad kundlojalitet med högkvalitativa produktbilder

Idén till Orbitvu kom till då grundarna såg hur många webbutiker som hade problem med att ta bra, konsekventa produktbilder billigt och i hög kvalitet för webbpublicering. Lösningen på problemet blev en integrerad och automatiserad fotostudio med tillhörande mjukvara där kunden snabbt kan skapa perfekta produktbilder, även med 360° vy. 

– Det finns ett ökat förtroende för produkten som köps online om man har kunnat se hela produkten i en 360° vy och läsa produktbeskrivningen. Det skapar ett förtroende att produkten lever upp till förhoppningar och minskar antalet returer, säger David Samuel Holsko. 

Optimalt verktyg för digital närvaro

Många företag har under pandemin märkt hur avgörande digital närvaro är för affärsverksamheten. Som konsekvens upplever nu många företag ett behov av effektiva arbetsprocesser för publicering av innehåll online. Orbitvu Nordics affärsmodell är enkel och bygger på en finansieringsmodell där man med en månadsavgift får ta del av studion.

– Vårt syfte är att hjälpa e-handlare effektivisera resan från produktfotografering till webbpublicering och skapa bättre innehåll, vilket kommer förbättra deras kundupplevelse. Vi kan integrera vår lösning för alla stora och små företag med behov av en kostnadseffektiv lösning för publicering av produktbilder online. Vår lösning kan sänka kostnaderna som annars läggs på fotograf, hyra av studio och redigering rejält, säger Gustav Grøn Risager Clausen.

Vill du veta mer om Orbitvus mjukvara? Läs här

Tre snabba med Lyko

1. Varför har ni valt att visa produkterna i en 360° vy?

För att ge kunderna bästa möjliga information innan köpet. De kan vända, vrida, zooma in produkten och läsa t.ex. innehållsförteckning och hur produkten ska användas.

2. Hur har ert arbetsflöde med publicering av produktbilder förändrats?

Produktfotograferingen har definitivt blivit mycket snabbare tack vare den automatiska friläggningen och enkelheten i programmet.

3. Hur har 360° vyn påverkat er kundupplevelse?

Vi har sett att kunderna använder funktionen mycket och det tar vi som ett kvitto på att det är en bra funktion. Förflyttningen till e-handeln har varit stor till följd av Covid och denna funktion ersätter inte den fysiska upplevelsen i att hålla i något i en butik men underlättar helt klart för kunden att fatta ett informerat köpbeslut.

Om Orbitvu Nordic i Danmark

Industri: Content production & management automation
Teknologi: Mjukvara som automatiserar produktfotografering med en användarvänlig teknik, redigerar automatiskt bort bakgrunden, skapar 360° bilder och med templates redigeras automatiskt skuggor och belysning och exporterar till önskad destination.
Service: Alla kunder stöds personligen av Orbitvu Nordics team
Omsättning (sek): 2021: 9 Mkr. Förväntad 2022: 13–18 Mkr.
Team: Gustav (CEO) Gustav@orbitvunordic.com, David (COO) David@orbitvunordic.com och Johannes (CMO) Johannes@orbitvunordic.com

orbitvunordic.com/se/kontakt

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Orbitvu Nordic och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?