Annons

USA-börsen: Valeant vinnare efter bolagsköp

De amerikanska börserna inledde veckan med nedgångar, bland annat tynga av oljebolag som backade i samband med nedgångar i oljepriset. På bolagsfronten lyfte Valeant sedan det meddelat att det köper Salix Pharma.

Vid klockan 16 var Dow Jones Industrial Average 0,4 procent lägre till indexnivån 18.074, medan det bredare S&P 500 var ned 0,3 procent till 2.105. Tekniktunga Nasdaq Composite backade 0,2 procent till 4.947.

Omsättningen uppgick till cirka 110 miljoner aktier på New York-börsen och 270 miljoner aktier på Nasdaq.

Det kanadensiska specialistläkemedelsbolaget Valeant fick en flygande start på veckan, upp 14 procent i den inledande handeln. Bolaget har köpt amerikanska Salix Pharmaceuticals, vars aktie backade 1,1 procent, i en affär värd 14,5 miljarder dollar.

På förvärvsfronten visade även konglomeratet 3M framfötterna med ett köp av Polypore Internationals Separation Media-verksamhet för 1 miljard dollar. Här kunde dock Polypore Internationals aktieägare glädja sig desto mer, då bolagets aktie lyfte 12,5 procent, jämfört med 3M:s aktie som steg 0,2 procent.

Det japanska kemibolaget Asahi Kasei ska samtidigt köpa Polypores energilagringsverksamhet, om affärerna godkänns av berörda myndigheter.

Apple meddelade att det ska investera 1,7 miljarder euro i att bygga och driva två datacenter i Europa, varav en i Danmark och en i Irland. Datacentren ska till fullo drivas av förnybar energi. Apples aktie steg 1 procent.

Sett till den bredare utvecklingen noterades olje- och gassektorn i botten inom S&P 500 i samband med att oljepriset vände en inledande uppgång till minus. Hälsovård och dagligvaror var bland sektorerna som gick starkast.

På makrofronten visade statistik från National Association of Realtors, NAR, att försäljningen av befintliga bostäder i USA sjönk med 4,9 procent i januari. Analytiker hade räknat med att försäljningen skulle ha minskat med 1,8 procent.

Senare i veckan vänds blickarna mot Fed-chefen Janet Yellens halvårsvisa anföranden inför kongressen på tisdagen och onsdagen. Som vanligt kommer marknaden särskilt leta efter tecken på när en första räntehöjning kan komma.

"När Janet Yellen ska tala tenderar marknaden att luta mot att hon kommer vara ganska duvaktig, och med inflationen på dagens låga nivå världen över lär vi inte få en negativ chock på tisdagen", sade Jim Reid, strateg på Deutsche Bank, i en uppdatering, enligt Marketwatch.

Vidare under veckan kommer också bland annat KPI för januari och reviderad BNP för det fjärde kvartalet.

På obligationsmarknaden var räntan på amerikanskt tioårigt statspapper 5 punkter lägre på 2,07 procent.

Innehåll från IntilAnnons

Allt fler väljer Intils koncept för Due Diligence

Intil startade 2019 när Mina Nadjafi och Johan Wiktorin bestämde sig för att använda sina erfarenheter från försvaret i ett nytt koncept för due diligence.  Bolaget har snabbt etablerat sig på marknaden med stora kunder och går in i 2023 med ett växande team för att möta det föränderliga risklandskapet.

Kunderna hos Intil är oftast vana köpare av olika slags DD-tjänster. 

– Vi får verkligen visa vad vi går för, säger Mina Nadjafi, kunderna arbetar oftast under stor tidspress och med krav på hög diskretion. Här passar våra koncept och metoder som utgår från att identifiera och värdera risker från en extern vy.  

Intils holistiska DD-koncept erbjuder en stor bredd att välja ifrån. Ofta vill kunderna förstå mer av bolagens nyckelpersoner och vad som kan påverka ryktet. Områden som blir vanligare är cybersäkerhet och ESG i takt med ökad hotbild och regulatoriska krav. Den geopolitiska kontexten adderas alltid när relevant, vilket kunderna särskilt uppskattar i dessa tider. Vissa kunder vill även ha löpande bevakning av risker.

Med Intils metoder och vana att värdera en mängd olika källor kan kunderna välja vilka perspektiv de behöver täcka. EU, USA, Kina, Indien och Mellanöstern är de områden som oftast gäller, när de större kunderna undersöker sina investeringsmöjligheter.  

Framåtriktade rapporter med tydliga rekommendationer har blivit bolagets signum. Det är viktigt att inte bara identifiera utan även hjälpa kunden värdera och hantera risker som kommer upp i undersökningen, säger Johan Wiktorin.   

Innovation driver bolaget  

Intil har många kunder med internationell verksamhet. För att stödja kunder där arbetsteam måste hålla ihop arbetet från olika platser, har Intil utvecklat och lanserat en egen plattform. Med en gemensam miljö kan arbetsteam jobba smidigt, spårbart och säkerhet oavsett var i världen de utgår ifrån.  

– Så här är det ofta, kundernas behov inspirerar många gånger utveckling av nya verktyg och metoder. Ständig innovation är en del av vårt DNA, säger Mina Nadjafi.

Läs mer om Intil Group här

Om Intil:
Intil grundades 2019 av Johan Wiktorin och Mina Nadjafi. Bolaget har en växande kundskara som riskkapitalbolag, förvärvande industribolag och bolag med IP. Intil levererar Due Diligence, riskbevakning och rådgivningstjänster. Under 2022 har bolaget lanserat sin egen kundplattform för sina tjänster.

Följ Intil på Linkedin 

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Intil och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera