1515

USA-börsen: Valeant vinnare efter bolagsköp

De amerikanska börserna inledde veckan med nedgångar, bland annat tynga av oljebolag som backade i samband med nedgångar i oljepriset. På bolagsfronten lyfte Valeant sedan det meddelat att det köper Salix Pharma.

Vid klockan 16 var Dow Jones Industrial Average 0,4 procent lägre till indexnivån 18.074, medan det bredare S&P 500 var ned 0,3 procent till 2.105. Tekniktunga Nasdaq Composite backade 0,2 procent till 4.947.

Omsättningen uppgick till cirka 110 miljoner aktier på New York-börsen och 270 miljoner aktier på Nasdaq.

Det kanadensiska specialistläkemedelsbolaget Valeant fick en flygande start på veckan, upp 14 procent i den inledande handeln. Bolaget har köpt amerikanska Salix Pharmaceuticals, vars aktie backade 1,1 procent, i en affär värd 14,5 miljarder dollar.

På förvärvsfronten visade även konglomeratet 3M framfötterna med ett köp av Polypore Internationals Separation Media-verksamhet för 1 miljard dollar. Här kunde dock Polypore Internationals aktieägare glädja sig desto mer, då bolagets aktie lyfte 12,5 procent, jämfört med 3M:s aktie som steg 0,2 procent.

Det japanska kemibolaget Asahi Kasei ska samtidigt köpa Polypores energilagringsverksamhet, om affärerna godkänns av berörda myndigheter.

Apple meddelade att det ska investera 1,7 miljarder euro i att bygga och driva två datacenter i Europa, varav en i Danmark och en i Irland. Datacentren ska till fullo drivas av förnybar energi. Apples aktie steg 1 procent.

Sett till den bredare utvecklingen noterades olje- och gassektorn i botten inom S&P 500 i samband med att oljepriset vände en inledande uppgång till minus. Hälsovård och dagligvaror var bland sektorerna som gick starkast.

På makrofronten visade statistik från National Association of Realtors, NAR, att försäljningen av befintliga bostäder i USA sjönk med 4,9 procent i januari. Analytiker hade räknat med att försäljningen skulle ha minskat med 1,8 procent.

Senare i veckan vänds blickarna mot Fed-chefen Janet Yellens halvårsvisa anföranden inför kongressen på tisdagen och onsdagen. Som vanligt kommer marknaden särskilt leta efter tecken på när en första räntehöjning kan komma.

"När Janet Yellen ska tala tenderar marknaden att luta mot att hon kommer vara ganska duvaktig, och med inflationen på dagens låga nivå världen över lär vi inte få en negativ chock på tisdagen", sade Jim Reid, strateg på Deutsche Bank, i en uppdatering, enligt Marketwatch.

Vidare under veckan kommer också bland annat KPI för januari och reviderad BNP för det fjärde kvartalet.

På obligationsmarknaden var räntan på amerikanskt tioårigt statspapper 5 punkter lägre på 2,07 procent.


Innehåll från Schaeffler SverigeAnnons

Schaeffler skapar världsledande lösningar inom mobilitet och Industri 4.0 – med hållbarhet i fokus

Erik Askensjö, vd för Schaeffler Norden och Baltikum.
Erik Askensjö, vd för Schaeffler Norden och Baltikum.

När transportlösningar elektrifieras och Industri 4.0 slår igenom är det lösningar från Schaeffler som ligger i täten.

– Vid sidan av att vara ledande inom forskning och utveckling är hållbarhet en del av vår affärsstrategi. Schaeffler har av FN utsetts till ett av de 50 ledande företagen i världen på hållbarhets- och klimatarbete. Det är ett tecken på att vår strategi är rätt, säger Erik Askensjö, vd för Schaeffler Norden och Baltikum.

Det som började för 75 år sedan med utvecklingen av nållager i en verkstad i staden Herzogenaurach i Bayern i Tyskland, har i dag vuxit till en av världens ledande leverantörer till fordons- och tillverkningsindustrin.

Schaeffler har genom egen forskning och utveckling men också genom strategiskt viktiga förvärv i dag blivit världsledande inom flera industrisegment. Ett av dem är mobilitet.

– Mobilitet är ett brett begrepp. Vi har lösningar inom transporter, men också för annan typ av mobilitet, som cirkulär mobilitet, som de lager som får rotorn i stora vindkraftverk att snurra optimalt. De kan vara flera meter i diameter, förklarar Erik Askensjö.

Schaeffler har lösningar för mobilitet och industri 4.0

Schaeffler har identifierat två framtida rörlighetsområden: E-mobilitet och chassisystem. Företaget lägger fullt fokus på dessa. Med allt från elmotorer och hybridsystem till kraftelektronik erbjuder företaget en hel portfölj av innovativa lösningar till sina kunder.

Samtidigt kommer autonom körning att öka i betydelse. Schaeffler utvecklar nyckelteknologi som möjliggör autonom körning. Ett exempel är företagets Space Drive-lösning som tar bort den mekaniska anslutningen mellan axeln och ratten. Detta möjliggör maximal skalbarhet och flexibilitet.

– Flertalet nomineringar för vår e-mobilportfölj bevisar att vi är på rätt väg, konstaterar Erik Askensjö.

Industri 4.0 är ett annat område där Schaeffler har banbrytande lösningar. En sådan är systemet OPTIME, som består av små enheter för tillståndsövervakning. 

Genom att ständigt avläsa och analysera vibrationer och temperaturer på maskiner som pumpar, fläktar och kompressorer i process- och produktionsanläggningar kan systemet skapa en förståelse för maskinernas hälsa.

– Genom maskininlärning och AI kan systemet automatiskt lära känna varje enhet och därefter anpassa larmnivåer utifrån vad som är normalt. Systemet ger användaren så mycket försprång innan lagret eller motorn havererar, att de ska hinna beställa en ny. På så sätt kan de både förhindra oplanerade stopp, men också minimera sin lagerhållning av reservdelslager, säger Erik Askensjö.

Hållbarhet genomsyrar allt

I dag genomsyrar hållbarhet hela Schaefflers verksamhet. Nästan all produktion drivs av fossilfri energi, och produkters livscykel, från råvaruinsamling till produktion och slutligen leverans, kassering och eventuell återanvändning sker med hållbarhet i fokus.

– Vi försöker tänka cirkulärt. Vår strategi Roadmap 2025 har hållbarhet som ett av de viktigaste målen och vi vill att hela produktionen ska bli koldioxidneutral till 2030, säger han.

FN har utsett Schaeffler till ett av de 50 företag i världen som utgör ledare och förebilder inom hållbarhets- och klimatarbete. Schaefflers CDP-ranking, tidigare Carbon Disclosure Project, har på bara två år ökat från D till A- för år 2020.

Om Schaeffler Group 

Schaeffler Group levererar precisionskomponenter och system för drivlinor och chassin liksom rullningslager och glidlagerlösningar för ett stort antal industriella applikationer.

Schaeffler är med sina cirka 83 900 medarbetare ett av världens största familjeägda företag. 

Med nästan 1900 patentansökningar 2020 var Schaeffler enligt tyska patent- och registreringsverket DPMA det näst mest innovativa företaget i Tyskland.

Läs mer på: www.schaeffler.se

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Schaeffler Sverige och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?