1515

Räntor och valutor: Övergående euroförstärkning

Risksentimentet stärktes till viss del efter den åtminstone temporära Greklandslösningen i fredags. Europabörserna steg och EMU-spredarna minskade i veckans inledande handel, om än att många frågetecken återstår.

Tyska räntor steg svagt på måndagen medan spanska och italienska räntor var 3-8 punkter ned. Den tioåriga portugisiska statsobligationen handlades på rekordlåga 2,13 procent, och var tillfälligt under USA-tioåringen för första gången sedan 2007.

"Detta tar bort den stora kortsiktiga eventrisken, även om de medelfristiga riskerna fortsatt finns kvar. Marknaderna har reagerat positivt vad gäller risksentimentet och vi har sett periferin gå bra. Men detta förändrar inte bilden i grunden så vi har inte sett någon enorm rörelse", sade Owen Callan på Cantor Fitzgerald till Bloomberg News.

Överenskommelsen mellan Grekland och eurogruppen innebär att Greklands nuvarande stödprogram förlängs i fyra månader mot att Grekland presenterar en lista över reformer de ska göra.

Dessa reformer ska sedan godkännas av tre "institutionerna" EU-kommissionen, ECB och IMF, tidigare kallade trojkan. Grekland får också att halvt löfte om att mjuka upp kraven på primärt budgetöverskott i år.

EU-kommissionens taleskvinna Mina Andreeva sade på måndagen att det funnits kontakter mellan Grekland och institutionerna och utkast till en reformlista har cirkulerat.

Trojkan kommer att lämna ett första omdöme om reformlistan på tisdagen. Men det kommer endast att ske i formen av en enda mening som meddelas eurogruppen, som sedan ska hålla en telefonkonferens och fatta sitt beslut om förlängningen av räddningsprogrammet. Därefter kommer en djupare utvärdering att göras före slutet på april.

På valutamarknaden stärktes euron initialt till 1:141 som högst mot dollarn i fredags, men har därefter fortlöpande tappat under måndagen ned till 1:133. Det innebär ändå en liten nettoförstärkning från 1:131 vid svensk stängning i fredags, inför eurogruppsmötet.

"Det var uppenbarligen ett bra utfall, givet hur hårda samtalen har varit. Vi kommer troligen inte att få se så mycket uppsida för euron när väl reformpaketet från Grekland godkänts. Vi kommer att få se ytterligare marknadsvolatilitet i juni när frågan kommer upp igen", sade Raiko Shareef på Bank of New Zealand till Bloomberg News.

Mot schweizerfrancen har euron stärkts till 1:072.

"Allt som är goda nyheter vad gäller att euron förblir intakt kommer definitivt att vara behjälpligt för att få EUR/CHF att klättra uppåt", sade Alan Ruskin på Deutsche Bank till Bloomberg News.

Mot yenen tappade dollarn under måndagseftermiddagen, men har ändå stärkts till 118:90 från 118:35 vid svensk stängning i fredags.

Svenska räntor steg 2-5 punkter från fredagen, medan kronan tappade cirka 2 öre till 8:41 mot dollarn och 4 öre till 9:55 mot euron. Här inväntas närmast Riksbanksprotokollet på onsdag och BNP fjärde kvartalet på fredag.

Tyska IFO-index steg mindre än väntat i februari, men det var ändå en uppgång för fjärde månaden i rad. Nuläget försämrades, från en hög nivå, medan det framåtblickande indexet steg.

IFO konstaterade att företagen ser en viss försvagning i den inhemska efterfrågan, medan exporten går fortsatt bra.

Oljepriset och eurons försvagning ger stöd åt förtroendet, men det blir svårt att under det första kvartalet överträffa den starka tillväxten under det fjärde kvartalet.

Nordea skrev i en kommentar att den tyska ekonomin sammantaget har återhämtat sig snabbare än väntat efter sentimentsnedgången relaterad till konflikten Ukraina-Ryssland, med BNP upp 0,7 procent fjärde kvartalet.

Indikatorer som PMI på fredag och IFO i dag pekar mot ett relativt starkt utfall även första kvartalet.

"Vi kommer att höja vår tillväxtprognos för 2015 från nuvarande 1,1 procent. Starkare efterfrågan från Tyskland är så klart goda nyheter för dess handelspartners. Under nuvarande omständigheter är inverkan på ECB:s penningpolitik dock begränsad", skrev Nordea i en kommentar.

Närmast riktas fokus mot USA och Fed-chefen Janet Yellens halvårsvisa anförande inför kongressen på tisdagen.

Av intresse är bland annat hennes syn på arbetsmarknadens förbättring, internationella risker och timingen för den första räntehöjningen. Feds hållning om "tålamod" i uttalandet har indikerat ingen höjning kommande två möten, men vill Fed hålla öppet för junihöjning (vilket många tror) så bör sannolikt detta ord tas bort eller modifieras på något sätt vid FOMC-mötet den 17-18 mars.

USA-räntorna steg i fredags men sjönk tillbaka under måndagen, med den tioåriga statsobligationen på 2,07 procent vid svensk stängning, 1 punkt upp från fredag samma tid.

Måndagen var förutom IFO datatunn, men från USA kom i alla fall försäljningen av befintliga bostäder, som sjönk 4,9 procent i januari till 4,82 miljoner sålda hem, den lägsta takten sedan april 2014.


Innehåll från TeliaAnnons

Halkat efter digitalt? Expertens 3 bästa tips för att komma ifatt

Känns det krångligt med tekniken? Lägger du för mycket tid på it-strul?

De digitala klyftorna mellan svenska företag har ökat under pandemin, visar rapporten Telias digitala index 2021.

Men det finns hjälp för lågdigitala företag att komma i kapp. Här är expertens tre konkreta tips.

Samla all it och kommunikation – här kan du boka kostnadsfri rådgivning 

Pandemin brukar beskrivas som en katalysator för digitaliseringen – men samtidigt har det digitala gapet vuxit. Andelen högdigitala svenska företag har ökat från 22 procent före pandemin till 28 procent i dag, medan de lågdigitala inte minskat i motsvarande takt.

Det visar rapporten Telias digitala index 2021, som varje år kartlägger hur långt svenska företag kommit vad gäller digitaliseringen.

Det här utmärker högdigitala företag

Större svenska företag är generellt mer digitalt mogna än mindre. De stora företagen har i högre grad automatiserat rutinuppgifter som fakturering och orderhantering. Enligt Telias digitala index har 62 procent av de största företagen automatiserade processer – jämfört med 36 procent av de minsta företagen. De större är också bättre på att samla in data om sina kunder och driva marknadsföring med träffsäkra erbjudanden.

Viktig vinst direkt: få loss tid

Maria Bygdemo är företagsrådgivare vid Telia Företagskundtjänst i Luleå och ger råd och stöd till mindre företag.

– Även om du känner dig digitalt ”vilsen” och varken är intresserad eller tycker att du har tid för teknikfrågor, kan du ganska enkelt ta stora kliv framåt. Vinsten är framför allt att du frigör tid så att du kan fokusera på din kärnverksamhet.

Maria Bygdemos, företagsrådgivare vid Telia Företagskundtjänst i Luleå.
Maria Bygdemos, företagsrådgivare vid Telia Företagskundtjänst i Luleå.

Här är Maria Bygdemos tips för att komma i fatt:

1 Vilka är dina tidstjuvar?

Många företagare sitter med onödigt krånglig och tidsödande manuell bokföring, ofta på kvällar och helger. Här kan du frigöra massor av tid och energi genom att ställa om till ett digitalt och automatiserat flöde. Vill du inte göra det på egen hand, ta hjälp. När du tagit detta steg har du kanske tid och kraft att ta nästa – som att uppdatera företagets webb, eller lägga upp ett kundregister digitalt?

2 Prenumerera på en egen tekniker

Svenska företagare lägger i snitt sju minuter om dagen på att lösa ”it-strul”, visar en Sifo-undersökning från Telia. Räknar du ut vad det kostar i förlorad arbetstid kan det bli flera tusenlappar i månaden. Idag kan du enkelt delegera alla teknikfrågor, till exempel kan du abonnera på en personlig it-expert som lär känna dig och din verksamhet. Du får support via telefon, mejl eller fjärrstyrning av din dator. Läs mer här  

3 Samla tekniken

Att ha fyra-fem leverantörer för företagets it, uppkoppling och telefoni är inte ovanligt. Men det blir många kontaktpersoner, fakturor och avtal att hålla reda på, kostnader som kan dra i väg – och ibland tjänster och produkter som inte synkar. När problem uppstår kan det vara svårt att veta vilken supportdesk man ska kontakta – något som stjäl tid och skapar frustration. Lösningen är att samla tekniken hos en leverantör.

Att göra så är en växande trend bland svenska företag. 43 procent har redan valt en sådan helhetslösning – och ytterligare 23 procent svarar att de inte har gjort det än, men är intresserade, enligt rapporten Telias digitala index 2021.

De främsta vinsterna är tidsbesparing och lägre totalkostnad, enligt företagen i Telias digitala index.

– Många uppskattar framför allt enkelheten: att ha en kontakt att vända sig till, oavsett frågor och problem. En annan styrka är att du får en partner som kan hjälpa dig att utvecklas digitalt på lång sikt, säger Maria Bygdemo.

Samla all it och kommunikation – här kan du boka kostnadsfri rådgivning 

 

Mer från Telia

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Telia och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?