Annons

Räntor och valutor: Övergående euroförstärkning

Risksentimentet stärktes till viss del efter den åtminstone temporära Greklandslösningen i fredags. Europabörserna steg och EMU-spredarna minskade i veckans inledande handel, om än att många frågetecken återstår.

Tyska räntor steg svagt på måndagen medan spanska och italienska räntor var 3-8 punkter ned. Den tioåriga portugisiska statsobligationen handlades på rekordlåga 2,13 procent, och var tillfälligt under USA-tioåringen för första gången sedan 2007.

"Detta tar bort den stora kortsiktiga eventrisken, även om de medelfristiga riskerna fortsatt finns kvar. Marknaderna har reagerat positivt vad gäller risksentimentet och vi har sett periferin gå bra. Men detta förändrar inte bilden i grunden så vi har inte sett någon enorm rörelse", sade Owen Callan på Cantor Fitzgerald till Bloomberg News.

Överenskommelsen mellan Grekland och eurogruppen innebär att Greklands nuvarande stödprogram förlängs i fyra månader mot att Grekland presenterar en lista över reformer de ska göra.

Dessa reformer ska sedan godkännas av tre "institutionerna" EU-kommissionen, ECB och IMF, tidigare kallade trojkan. Grekland får också att halvt löfte om att mjuka upp kraven på primärt budgetöverskott i år.

EU-kommissionens taleskvinna Mina Andreeva sade på måndagen att det funnits kontakter mellan Grekland och institutionerna och utkast till en reformlista har cirkulerat.

Trojkan kommer att lämna ett första omdöme om reformlistan på tisdagen. Men det kommer endast att ske i formen av en enda mening som meddelas eurogruppen, som sedan ska hålla en telefonkonferens och fatta sitt beslut om förlängningen av räddningsprogrammet. Därefter kommer en djupare utvärdering att göras före slutet på april.

På valutamarknaden stärktes euron initialt till 1:141 som högst mot dollarn i fredags, men har därefter fortlöpande tappat under måndagen ned till 1:133. Det innebär ändå en liten nettoförstärkning från 1:131 vid svensk stängning i fredags, inför eurogruppsmötet.

"Det var uppenbarligen ett bra utfall, givet hur hårda samtalen har varit. Vi kommer troligen inte att få se så mycket uppsida för euron när väl reformpaketet från Grekland godkänts. Vi kommer att få se ytterligare marknadsvolatilitet i juni när frågan kommer upp igen", sade Raiko Shareef på Bank of New Zealand till Bloomberg News.

Mot schweizerfrancen har euron stärkts till 1:072.

"Allt som är goda nyheter vad gäller att euron förblir intakt kommer definitivt att vara behjälpligt för att få EUR/CHF att klättra uppåt", sade Alan Ruskin på Deutsche Bank till Bloomberg News.

Mot yenen tappade dollarn under måndagseftermiddagen, men har ändå stärkts till 118:90 från 118:35 vid svensk stängning i fredags.

Svenska räntor steg 2-5 punkter från fredagen, medan kronan tappade cirka 2 öre till 8:41 mot dollarn och 4 öre till 9:55 mot euron. Här inväntas närmast Riksbanksprotokollet på onsdag och BNP fjärde kvartalet på fredag.

Tyska IFO-index steg mindre än väntat i februari, men det var ändå en uppgång för fjärde månaden i rad. Nuläget försämrades, från en hög nivå, medan det framåtblickande indexet steg.

IFO konstaterade att företagen ser en viss försvagning i den inhemska efterfrågan, medan exporten går fortsatt bra.

Oljepriset och eurons försvagning ger stöd åt förtroendet, men det blir svårt att under det första kvartalet överträffa den starka tillväxten under det fjärde kvartalet.

Nordea skrev i en kommentar att den tyska ekonomin sammantaget har återhämtat sig snabbare än väntat efter sentimentsnedgången relaterad till konflikten Ukraina-Ryssland, med BNP upp 0,7 procent fjärde kvartalet.

Indikatorer som PMI på fredag och IFO i dag pekar mot ett relativt starkt utfall även första kvartalet.

"Vi kommer att höja vår tillväxtprognos för 2015 från nuvarande 1,1 procent. Starkare efterfrågan från Tyskland är så klart goda nyheter för dess handelspartners. Under nuvarande omständigheter är inverkan på ECB:s penningpolitik dock begränsad", skrev Nordea i en kommentar.

Närmast riktas fokus mot USA och Fed-chefen Janet Yellens halvårsvisa anförande inför kongressen på tisdagen.

Av intresse är bland annat hennes syn på arbetsmarknadens förbättring, internationella risker och timingen för den första räntehöjningen. Feds hållning om "tålamod" i uttalandet har indikerat ingen höjning kommande två möten, men vill Fed hålla öppet för junihöjning (vilket många tror) så bör sannolikt detta ord tas bort eller modifieras på något sätt vid FOMC-mötet den 17-18 mars.

USA-räntorna steg i fredags men sjönk tillbaka under måndagen, med den tioåriga statsobligationen på 2,07 procent vid svensk stängning, 1 punkt upp från fredag samma tid.

Måndagen var förutom IFO datatunn, men från USA kom i alla fall försäljningen av befintliga bostäder, som sjönk 4,9 procent i januari till 4,82 miljoner sålda hem, den lägsta takten sedan april 2014.

Innehåll från FolksamAnnons

Undvik pensionsgapet – så kan du få ett säkrare pensionssparande

Fredrik Nyberg är rådgivningschef på Folksam.
Fredrik Nyberg är rådgivningschef på Folksam.

Genom traditionell förvaltning – där Folksams förvaltning sköter pengarna åt en – kan man få ett säkrare pensionssparande utan att behöva lägga ned mycket tid eller egen aktivitet.

– Generellt är det svårt att uppnå balansen mellan relativt hög avkastning och låg risk på andra sätt än med traditionell förvaltning, säger Fredrik Nyberg, rådgivningschef på Folksam.

Boka placeringsterapi – personlig rådgivning för dig och ditt kapital 

För den som är insatt och har mycket tid finns i dag stora möjligheter att skräddarsy sin pensionsportfölj efter eget behov, tyckande och kunnande.

– Men om man inte vill eller kan lägga ned mycket tid eller själv vill ”vakta” sina investeringar, kan det vara bra att ha en autopilot i form av erfarna förvaltare som sköter portföljen åt dig och balanserar mellan aktier, räntor och fastighetsinvesteringar, säger Fredrik Nyberg, som är rådgivningschef på Folksam.

Nyttan är att man då kan få en relativt hög avkastning, 6,5 procent i genomsnitt de senaste fem åren, och samtidigt till en väsentligt lägre risk än om pengarna hade varit direktinvesterade i aktier.

– Generellt är det svårt att uppnå den balansen på andra sätt än med traditionell förvaltning, säger han.

Bestäm själv vem som ska få pengarna

Folksams traditionella förvaltning kan användas i både kapitalförsäkring och tjänstepension och av både privatpersoner och företag.

Den som väljer kapitalförsäkring kan själv välja förmånstagare, det vill säga att man kan bestämma vem som får pengarna om man skulle gå bort. Det kan vara värdefullt i dag när familjekonstellationerna ofta ser annorlunda ut jämfört med förr.

– Särboskap, samboskap, bonusbarn och särkullbarn blir vanligare. Det är inte bara mamma, pappa, barn som gäller längre. Med en kapitalförsäkring kan man välja sin förmånstagare, annars behöver man göra det med ett testamente. Pengarna är redan skattade och betalas ut automatiskt. Det kan göra att man undviker risk för meningskiljaktigheter mellan sina barn. Som förälder kan det vara värt rätt mycket.

Ytterligare en fördel Fredrik Nyberg lyfter fram med traditionell förvaltning är att man – när det behövs – kan få kostnadsfri hjälp av rådgivare.

– Kundens liv och behov står i fokus i varje möte för att ge kunden mervärde. Under en rådgivning får man hjälp att få koll på sin ekonomi, man får en ganska tydlig bild av hur mycket man kommer att få i pension, och man får råd kring hur man ska nå den pension eller livssituation man vill ha, om det så handlar om resor, hobbies eller att hjälpa barn och barnbarn.

Rådgivning underlättar

Ett viktigt område där rådgivning kan underlätta handlar om pensionsgapet mellan män och kvinnor, understryker Fredrik Nyberg.

– Statistiken visar att kvinnor halkar efter. Om man är hemma mycket med barnen under de första åren kan man få en lägre pension senare i livet. Det är en familjefråga där lösningen ser olika ut för olika familjer och här kan rådgivning hjälpa. Det handlar inte om att spara 10 000 kronor i månaden, även mindre summor kan räcka långt.

När en människa pratar med en annan människa kan man dessutom lättare fånga upp behov som man kanske inte ens visste att man hade, konstaterar Fredrik Nyberg. En grupp som kan få hjälp genom rådgivning är äldre personer som kommer behöva sina pengar mer i närtid men omedvetet sitter på hög risk eller använder tjänster som inte längre passar livssituationen.

– Det är ett fantastiskt jobb att vara rådgivare och komma till jobbet varje dag och kunna förändra människors liv genom att se till att de börjar spara, samlar sitt sparande, eller riskjusterar sin placering.

Sugen på att flytta din individuella tjänstepension? Läs mer här.

Mer från Folksam

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Folksam och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera