1515

Norden: Överlag uppgångar men olja tyngde Oslo

De nordiska börserna stärktes överlag på måndagen, även om den oljetunga Oslobörsen hölls tillbaka av sjunkande oljepriser.

OMXN40, som inte innehåller norska aktier, var vid 17-tiden 0,6 procent högre till 1.573.

Oslobörsens OBX-index inledde veckan med en nedgång på 0,1 procent, där olje- och oljeservicebolag hade den svagaste utvecklingen. I botten av indexet, med nedgångar på 4,2 respektive 4,6 procent, återfanns DNO och Aker Solutions.

Utanför storbolagsindexet föll Archer över 16 procent, sedan oljeservicebolaget i samband med sitt bokslut flaggat för uppsägning av runt 1.000 anställda - motsvarande 11 procent av personalstyrkan - på grund av fallande efterfrågan.

I motsatt riktning gick fiskeindustribolaget Marine Harvest med en uppgång på 0,8 procent. Enligt Carnegie skapar den senaste tidens svaghet i aktien, som nu är lågt värderad med en hög direktavkastning, ett köpläge, skriver TDN Finans.

Danska C20 Cap avancerade 1,2 procent. Banksektorn bidrog till uppgången, med Danske Bank och Jyske Bank upp 1,6 respektive 2,8 procent.

Läkemedelsbolaget Novo Nordisk klättrade 0,9 procent, stärkt av flertalet positiva analytikerkommentarer i spåren av fas 2-resultaten för preparatet semaglutide som presenterades på fredagen.

Byggmaterialbolaget Rockwool, som kom med en rapportbesvikelse i slutet av förra veckan, tappade 2,7 procent. Enligt Bloomberg News har Citi sänkt rekommendationen för bolaget till neutral, från tidigare köp.

Finländska H25 steg 0,3 procent. Kesko och Orion ledde uppgången på 1,4 respektive 2,4 procent, medan däcktillverkaren Nokian Tyres tog bottenplaceringen med -1,7 procent.


Innehåll från ImagineCareAnnons

Proaktiv och digital företagshälsa ger friskare medarbetare – ImagineCare och Hedda Care i nytt samarbete

Egenmonitorering av hälsan kopplat till vårdgivaren Hedda Care ska tidigt kunna upptäcka utmattningssyndrom bland anställda, för att mer proaktivt kunna sätta in rätt medicinska åtgärder. 

Utvalda medarbetare på konfektionsföretaget Björn Borg tillhör de första användarna av lösningen.

– Företagshälsovård har tidigare varit mest reaktiv, där personal fått hjälp först efter att de börjat må sämre. Modern teknik gör att företagshälsovård kan ske i realtid genom egenmonitorering och därmed förebygga sjukdom, säger Annette Brodin Rampe, vd på ImagineCare, som utvecklat den tekniska lösningen.

Utmattning och stressrelaterad ohälsa är i dag de vanligaste orsakerna till långvariga sjukskrivningar. Det utgör också en stor kostnad, både för samhället och den enskilda arbetsgivaren. 

I efterdyningarna av pandemin, som kommit att påverka vårt sätt att arbeta, kommer detta att bli en av de viktigaste frågorna för arbetsgivarna.

Hedda Care får tillgång till hälsodatan

Den nya tekniska lösningen från ImagineCare består av en användarvänlig app, där medarbetaren regelbundet får svara på frågor om hälsotillståndet och skatta sitt välmående eller följa sina värden så som till exempel sitt blodtryck, sin puls eller glukosnivå. 

Hälsodatan analyseras och görs tillgänglig för vårdpersonalen på Hedda Care, som sedan kan kommunicera med medarbetaren och anpassa åtgärder och eventuell medicin för att förebygga ett försämrat hälsotillstånd.

– Vårdpersonalen kan lätt se, prioritera, involvera och anpassa insatserna efter vad som är viktigt för varje individuell person, säger Sara Löfgren, VD på Hedda Care, och tillika läkare och specialist i allmänmedicin. 

De som är väldigt intresserade och de som är en riskgrupp kan mäta sitt blodtryck varje dag och mätvärdena förs över digitalt in i appen, för att själv ha koll. 

– Försämras tillståndet så får företagshälsovården reda på det i samma ögonblick, fortsätter Sara

För den medarbetare som redan befinner sig i en riskgrupp är denna lösning ett sätt att ständigt ha tillgång till hjälp.

– Det här är framtidens sätt att bedriva vård, avslutar Annette Brodin Rampe. 

Om ImagineCare
ImagineCare är ett hälsoteknikföretag som hjälper personer med långvariga hälsoutmaningar till ett bättre liv. ImagineCare har utvecklat ett digitalt stöd för att läsa av hälsotillstånd. 

Sedan 2021 har ImagineCare ett samarbete med Hedda Care, som erbjuder högspecialiserad vård inom bland annat allmänmedicin, gynekologi, kardiologi, psykiatri, företagshälsovård, barnhälso- samt mödravård.

Läs mer på www.imaginecare.com

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med ImagineCare och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?