ANNONS:
Till Di.se
SÖNDAG 22 OKT Sveriges bästa finanssajt 2017
MENY
START DI TV BÖRS & MARKNAD
Start Nyheter

Flyktinginvandring motsvarar bistånd

  • Foto: Adam Ihse / TT

En forskare på Handels i Göteborg upplevde att folk kunde häva ur sig vilka kostnadskalkyler som helst i debatten om svensk flyktingpolitik — och satte sig ned för att räkna.
Hans nya studie visar att den årliga kostnaden för alla flyktingar som Sverige någonsin tagit emot motsvarar vad som läggs på bistånd varje år.

"Vi har ju haft en debatt det senaste halvåret som har innehållit både en del otroliga katastrofpåståenden, om att Sverige går på knäna och kommer att gå under mer eller mindre, och likaså en del påståenden om att det här inte är en kostnad överhuvudtaget", säger Joakim Ruist, forskare på institutionen för nationalekonomi med statistik vid Handelshögskolan i Göteborg.

Han har därför ställt utgifter mot intäkter och tittat på vad den totala nettokostnaden är för alla personer som någon gång kommit som flykting eller anhörig till flykting och fått uppehållstillstånd i Sverige. År 2007 landade det på en kostnad motsvarande en procent av BNP, och 2015 beräknas den motsvara 1,35 procent av BNP, cirka 50 miljarder kronor.

"Å ena sidan är det mycket pengar, säger Joakim Ruist. Å andra sidan är det en kostnad Sverige klarar av", fortsätter han. "En procent av BNP är exempelvis vad Sverige lägger på internationellt bistånd varje år."

"Siffran går inte riktigt att slå någon i huvud med åt något håll."

Tidigare studier, bland annat från den internationella samarbetsorganisationen OECD, har visat att kostnaderna per invandrad person minskar över tid och så småningom går över till att bli en plusaffär för Sverige och världens övriga industriländer.

Arbetskraftsinvandring är generellt en vinstaffär för den offentliga sektorn, säger Joakim Ruist, som i sin studie endast tittat på flyktinginvandringens kostnader. Per person förändras även dessa kraftigt över tid, och kostnaden minskar.

"Jag har gjort vad jag kan för att räkna på alla poster som går att räkna på. Det är ändå bäst att göra det så man har en så god skattning som möjligt, som kan begränsa vad folk kan komma undan med att påstå i debatten."

"Det har varit ganska uppenbart att här går det att slänga sig med vad som helst."

Tyck till