1515

Asienbörser: Japan trummar på<br />

Aktiemarknaderna i Asien utvecklades åt olika håll under måndagen. I Hongkong var handeln avvaktande efter att börsen där varit stängd under några dagar för firandet av det kinesiska nyåret. Hang Seng-index noterades till oförändrat.
På det kinesiska fastlandet var Shanghai-börsen fortsatt helgstängd.

Inför sitt kommande bokslut noterades HSBC till oförändrad kurs, mot bakgrund av en oro över hur den senaste tidens anklagelser gällande penningtvätt skulle påverka banken.

Banksektorn överlag gick svagt, China Merchants Bank sjönk 1 procent.

Handlarna i Japan tog intryck av fredagens positiva stängning på Wall Street efter att Grekland då kommit överens med eurogruppen om förlängt stödprogram. Nikkei-index ökade 0,7 procent och Topix-index klättrade 0,2 procent.

Främst större exporterande bolag tog täten i och med den svagare yenen. Konica Minolta och Nissan ökade 1,6 procent vardera.

Motströms gick Takata som backade 3,8 procent. Krockkuddstillverkaren får böta 14.000 dollar per dag fram till att bolaget blir mer samarbetsvilligt med amerikanska myndigheter gällande tidigare problem med levererade krockkuddar.

Marknadstemperatur klockan 07:30


kl 6:30 kl 7:30 kl 12:35 Sedan
31/12
MSCI Asia Apex 50 -0,3% -0,2% - +3,8%
Nikkei 225 +0,5% +0,7% - +5,8%
Hongkong Hang Seng +0,0% +0,0% - +5,2%
Kinas Shanghai Comp STÄNGT STÄNGT - +0,4%
Kinas Shenzhen Comp STÄNGT STÄNGT - +13,8%
Taiwan Taiex STÄNGT STÄNGT - +2,4%
Sydkorea Kospi +0,4% +0,4% - +2,8%
Indien BSE Sensex 30 +0,3% +0,3% - +6,6%
Singapore Straits +0,1% +0,1% - +2,2%
Australia S&P/ASX200 +0,4% +0,4% - +9,2%


Innehåll från AccountorAnnons

Automatisering frigör tid, höjer kvaliteten och skapar kundvärde

Magnus Högvall och Cecilia Drugge på Accountor
Magnus Högvall och Cecilia Drugge på Accountor

Redovisningsbranschen består av tusentals små företag och några större aktörer, varav Accountor är en. Deras fokus de senaste åren har varit att investera i att digitalisera verksamheten för att leda branschen i rätt riktning samt skapa en jämn och hög kvalitet för sina kunder.
– Jobbar man med redovisning och lön kan det bara bli rätt eller fel. Och det måste vara konstant rätt, säger Magnus Högvall, vd Accountor.

Inne på Accountors kontor får man leta länge och väl för att hitta några pärmar. Digitaliseringsresan har pågått i ett par år och övergått till att successivt bli en naturlig del av verksamheten.

– Våra systemleverantörer och våra kunder blir mer och mer digitala och som tjänsteleverantör är det viktigt att vi responderar på den förändringsprocessen. Vi måste jobba digitalt och hjälpa till att driva utvecklingen, säger Magnus.

– För oss innebär digitaliseringen också en kulturförändring i företaget, vi jobbar tillsammans på ett helt annat sätt än tidigare; robotiseringen och digitaliseringen har resulterat i helt nya arbetsformer. Historiskt har man som konsult ofta suttit ensam och haft hela ansvaret på sina axlar, men med det nya arbetssättet blir man en del av ett team som tillsammans stöttar varandra och delar både framgångar och utmaningar, säger Cecilia Drugge, Head of process improvement.

Accountor har en global koncern i ryggen, och en stor bredd bland sina nästan 300 konsulter. En del av arbetet går ut på att stötta kunden i att använda dagens digitala teknik för sin redovisning, lönehantering och HR.

– Vi vill att det ska vara enkelt att driva företag i Sverige. Bokföring och löner blir hack i skivan för många bolag idag, då kan det vara en stor hjälp att ha en kunnig och pålitlig byrå bakom sig, säger Magnus.

Digitaliseringen – en win-win

Att digitalisera och automatisera vissa processer minskar risken för att det blir fel och skapar därmed en förutsägbarhet, vilket i sin tur blir en stor trygghet för kunden. När enkla – men tidskrävande – arbetsuppgifter automatiseras kan konsulterna dessutom fokusera på att stötta kunden och skapa det värde som kunden efterfrågar.

– Det är en modell som är mycket mer uthållig, trygg och framför allt innebär den en stabil leverans och mindre personberoende, säger Magnus.

– Vi kommer nog aldrig nå vägs ände med den digitala utvecklingen och automatiseringen men vi har kommit en bra bit på väg. Genom att skapa tydliga processer och strukturerade arbetssätt kan vi omfördela tiden och låta de monotona uppgifterna robotiseras. På så vis frigör vi mer tid att göra de roliga arbetsuppgifterna – de som skapar kundvärde. Det är en win-win-situation, avslutar Cecilia.

 

Mer från Accountor

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Accountor och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?