1515

Räntor och valutor: <br />Euron tappar<br />

Amerikanska marknadsräntor har stigit under natten samtidigt som dollarn stärkts mot euron.

USA-börserna visade en lite blandad utveckling på torsdagskvällen och nu under natten har japanska Nikkei stigit till nya 15-årshögsta nivåer. I Kina är det fortsatt helgstängt för nyårsfirande.

Den tioåriga amerikanska statsobligationsräntan har stigit 4 punkter till 2,11 procent, från torsdagens svenska stängning.

Uppgången beskrivs delvis som en rekyl efter räntenedgången som följde på onsdagens mjuka Fed-protokoll. För nya signaler från Fed riktas nu intresset mot Fed-chefen Janet Yellens anförande inför kongressen nästa vecka.

"Det finns viss oro för att Yellen kanske inte låter lite duvaktig som protokollet var", sa Mary Ann Hurley, vice handelschef vid DA Davidson i Seattle, till Wall Street Journal.

På fredagen fortsätter det grekiska dramat med ett extrainsatt eurogruppsmöte klockan 15 som ska ta ställning till Greklands begäran om förlängt stödprogram.

Grekland avvisade Greklands begäran på torsdagen, men enligt uppgifter till Bloomberg News är den tyska regeringen öppen för en förlängning. Den tyska regeringen ska se Greklands begäran som en grund för fortsatta förhandlingar, uppger en källa.

"Om ingen överenskommelse nås under helgen kommer en Grexit att bli ett allt troligare scenario", skriver Commerzbank i ett marknadsbrev.

Innan det är dags för eurogruppen kommer preliminära inköpschefsindex från euroområdet, som väntas ha stigit i februari, och här hemma släpper Konjunkturinstitut en ny konjunkturbarometer.

Japanska marknadsräntor är rätt stabila, med tioårsräntan oförändrad till 0,39 procent.

Inköpschefsindex för den japanska industrin sjönk oväntat till preliminära 51,5 i februari från 52,2 i januari.

På valutamarknaden har dollarn stärkts mot euron, till 1,136 från 1,139. Detta hänförs till såväl viss oro inför eurogruppens möte som förväntningar på att Fed fortsatt är på väg att höja styrräntan, trots det mjuka protokollet.

"Marknaden övertolkade de duvaktiga delarna av protokollet och tog sedan tillbaka det" vilket lyft dollarn, sade Imre Speizer, marknadsstrateg vid Westpac Banking i Auckland, till Bloomberg News.

Yenen är ganska stabil mot dollarn runt 119.

Kronan har försvagats några öre mot både dollarn och euron under natten.


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?