Annons

Räntor och valutor:
Euron tappar

Amerikanska marknadsräntor har stigit under natten samtidigt som dollarn stärkts mot euron.

USA-börserna visade en lite blandad utveckling på torsdagskvällen och nu under natten har japanska Nikkei stigit till nya 15-årshögsta nivåer. I Kina är det fortsatt helgstängt för nyårsfirande.

Den tioåriga amerikanska statsobligationsräntan har stigit 4 punkter till 2,11 procent, från torsdagens svenska stängning.

Uppgången beskrivs delvis som en rekyl efter räntenedgången som följde på onsdagens mjuka Fed-protokoll. För nya signaler från Fed riktas nu intresset mot Fed-chefen Janet Yellens anförande inför kongressen nästa vecka.

"Det finns viss oro för att Yellen kanske inte låter lite duvaktig som protokollet var", sa Mary Ann Hurley, vice handelschef vid DA Davidson i Seattle, till Wall Street Journal.

På fredagen fortsätter det grekiska dramat med ett extrainsatt eurogruppsmöte klockan 15 som ska ta ställning till Greklands begäran om förlängt stödprogram.

Grekland avvisade Greklands begäran på torsdagen, men enligt uppgifter till Bloomberg News är den tyska regeringen öppen för en förlängning. Den tyska regeringen ska se Greklands begäran som en grund för fortsatta förhandlingar, uppger en källa.

"Om ingen överenskommelse nås under helgen kommer en Grexit att bli ett allt troligare scenario", skriver Commerzbank i ett marknadsbrev.

Innan det är dags för eurogruppen kommer preliminära inköpschefsindex från euroområdet, som väntas ha stigit i februari, och här hemma släpper Konjunkturinstitut en ny konjunkturbarometer.

Japanska marknadsräntor är rätt stabila, med tioårsräntan oförändrad till 0,39 procent.

Inköpschefsindex för den japanska industrin sjönk oväntat till preliminära 51,5 i februari från 52,2 i januari.

På valutamarknaden har dollarn stärkts mot euron, till 1,136 från 1,139. Detta hänförs till såväl viss oro inför eurogruppens möte som förväntningar på att Fed fortsatt är på väg att höja styrräntan, trots det mjuka protokollet.

"Marknaden övertolkade de duvaktiga delarna av protokollet och tog sedan tillbaka det" vilket lyft dollarn, sade Imre Speizer, marknadsstrateg vid Westpac Banking i Auckland, till Bloomberg News.

Yenen är ganska stabil mot dollarn runt 119.

Kronan har försvagats några öre mot både dollarn och euron under natten.

Innehåll från SileonAnnons

Banker behöver växla upp tempot när BNPL-marknaden växer

I takt med konsumenternas ökande efterfrågan på flexibla betaltjänster växer marknaden för Buy Now Pay Later (BNPL) snabbt runt om i världen. Samtidigt är det många banker som halkar efter i utvecklingen och riskerar att tappa marknadsandelar om de inte agerar fort.

– Vi ser att bolag som kan erbjuda BNPL-tjänster växer och tar marknadsandelar från retailbankernas kaka där konsumentkredit är en viktig del av verksamheten. Det här gör att alla internationella banker, inklusive de svenska, nu måste börja agera på konsumenternas förändrade köpbeteenden och efterfrågan, och också börja erbjuda BNPL-tjänster, menar David Larsson, vd på Sileon.  

Det pågår ett tydligt skifte på betal- och kreditmarknaden där de yngre generationerna styr efterfrågan på den digitala och flexibla upplevelsen som BNPL-lösningar tillför. Enligt en rapport från Insider Intelligence i februari 2022 väntas marknaden för BNPL-tjänster nå ett transaktionsvärde på 680 miljarder dollar globalt redan år 2025*. Det innebär en fördubbling av den marknadsstorlek man prognostiserade för några år sedan. För att hänga med i trenden bör man dock agera snabbt, något som kan vara utmanande för banker.

– Svårigheterna för bankerna är att möta den här utvecklingen själva, då många av dem sitter fast i gammal, komplex infrastruktur. Det gör att det krävs stora resurser och tunga IT-investeringar för bankerna om de själva internt ska bygga upp en BNPL-plattform, säger David Larsson. 

Kort ”time to market”

Svenska Sileon, som verkar på den internationella marknaden, erbjuder sina kunder en flexibel och innovativ BNPL-plattform. Genom plattformen kan banker få tillgång till en fullt skalbar BNPL-funktionalitet i egen regi. 

– En BNPL-tjänst måste vara flexibel och det måste gå snabbt att få ut erbjudandet till marknaden. Med vår modulära SaaS-lösning kan bankerna lansera sitt BNPL-erbjudande på endast några veckor. Vår tjänst är enkel att använda, fullt skalbar och går att anpassa med olika erbjudanden till olika kundgrupper på olika marknader och i olika länder, förklarar David Larsson. 

Till skillnad från att bygga en BNPL-plattform internt, blir det oftast betydligt snabbare, enklare och billigare för banker att använda Sileons SaaS-lösning. Då BNPL-tjänsten är fullständigt modulär kan Sileons kunder välja om de vill använda delar av den för att utöka sitt eget betalerbjudande eller satsa på en helhetslösning.

– Vi är ganska ensamma om det här erbjudandet på marknaden. Väljer man Sileon får man även en framtidssäkring på köpet, då vi ligger i framkant och ständigt utvecklar tjänsten för att hela tiden möta konsumenternas ständigt föränderliga behov. Våra kunder kan känna sig trygga i att det är det här vi kan och som vi alla verkligen brinner för, avslutar David Larsson.  

Om Sileon

Sileon är ett globalt fintech-bolag som erbjuder en innovativ SaaS-baserad Buy Now Pay Later (BNPL) funktionalitet till banker, långivare och fintechs. Med Sileons modulära SaaS-lösning får kunder snabbt tillgång till en skalbar, kostnadseffektiv och API-baserad BNPL plattform – i egen regi.

Läs mer här 

*Statistik från Insider Intelligence, publicerad 3 februari 2022

 

Mer från Sileon

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Sileon och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera