Annons

Stockholmbörsen:
Svajigt kring nollstrecket

Stockholmsbörsens index noterades fortsatt precis ovanför nollstrecket efter lunchtid på måndagen. Oljebolagen var ledare då oljepriserna stigit sedan den svenska aktiemarknaden stängde i fredags. Blickarna är nu riktade mot eftermiddagens amerikanska makroflöde.

SIX Generalindex sågs klockan 14.02 upp 0,1 procent till 489 medan OMXS30-index ökade 0,1 procent till 1.575. Omsättningen var 7,5 miljarder kronor på Stockholmsbörsen och 10,9 miljarder inklusive de alternativa handelsplatserna Bats, Burgundy, Chi-X och Turquoise.

Oljepriserna gjorde ett nytt ryck uppåt omkring lunchtid på måndagen, efter att ha noterat kraftiga uppgångar även under fredagskvällen. Fredagens uppgång på 8 procent var den största dagliga uppgången sedan 2009. Måndagens notering för Brent-oljans frontmånadstermin står ytterligare 1,7 procent högre, vid 53,90 dollar per fat.

Stockholmsbörsens största oljebolag Lundin Petroleum steg 3,0 procent. Branschkollegan Africa Oil var upp 7,0 procent, med extra bränsle från att Credit Suisse inlett bevakning med outperform-rekommendation.

Kvar i sektorn avbryter Enquest och PA Resources en planerad affär där de senare skulle farma ut 70 procent i Tunisien-tillgångar till de tidigare. Nu blir så inte fallet och PA Resources betalar tillbaks 23 miljoner dollar till Enquest. PA Resources tappade 6,5 procent medan Enquest höjdes 11 procent.

Bland dagens rekommendationsförändringar rapporteras Active Biotech vara ett av Goldman Sachs toppval för 2015 inom europeisk bioteknik. Banken har höjt sin riktkurs från 38,70 till 43 kronor. Active Biotech klättrade 16 procent till 21,20 kronor.

Pappers- och hygienföretaget SCA, som steg kraftigt under fredagen på bokslutsrapporten, lägger på måndagen till ytterligare 3,9 procent upp till kursen 208 kronor. Bland analytikerförändringarna höjer Carnegie från behåll till köp. Danske Bank höjer riktkursen från 180 till 210 kronor och Swedbank höjer från 190 till 215 kronor.

Bland dagens få bolagsrapporter återfanns Uniflex. Bemanningsbolaget ökade vinsten före skatt i fjärde kvartalet till 2,2 miljoner kronor, från 1,7 miljoner samma period i fjol. Aktien steg 2,0 procent.

I morgon tar den svenska rapportfloden snabbt fart igen med bokslut från bland andra Alfa Laval och Swedbank.

Till Stockholmsbörsens noterings-pipeline kan nu Altor-kontrollerade Dustin Group läggas till. Börsvärdet på Dustin kan bli knappt 3,5 till knappt 3,9 miljarder kronor. Under den rullande tolvmånadersperioden till och med november var bolagets försäljning 7,6 miljarder med en justerad ebitda-marginal på 4,6 procent.

När det gäller Eltels pågående notering rekommenderar Dagens Industri nu sina läsare att teckna aktien för att sedan försöka sälja av den direkt. Börsveckan råder samtidigt sina läsare att avstå med tanke på det breda teckningskursintervallet 55-70 kronor.

Sökföretaget Eniro har rusat 25 procent trots att bolaget bekräftat för SIX att det inte är några nyheter ute från deras sida. Aktien står dock fortsatt 87 procent lägre än för ett år sedan.

"Jag tror väl kanske att det är blankare som går ur sina positioner inför rapportsläppet", säger tillförordnade IR-chefen Cecilia Ketels till SIX.

I förmiddagens makroflöde inkom inköpschefsindex för tillverkningssektorn i EMU på 51,0 i januari. Det preliminära utfallet och tillika förväntningarna var just 51,0. Utfallet överstigande 50-nivån indikerar ekonomisk expansion.

I eftermiddag bjuder det amerikanska makroflödet på inköpschefsindex, privatinkomster och privatkonsumtion samt bygginvesteringar.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera