Annons

Räntor och valutor:
Kinasiffror oroar

Kinas inköpschefsindex för industrin sjönk oväntat i januari och ligger nu under 50-strecket, som anger skiljelinjen mellan tillväxt och stagnation, för första gången på drygt två år. Detta tynger Asienbörserna.

USA-börserna föll på fredagskvällen att efter bland BNP för det fjärde kvartalet kommit in svagare än väntat.

Amerikanska marknadsräntor handlas 1-2 punkter lägre, med tioårsräntan 1 punkt ned till 1,67 procent, jämfört med svensk stängning på fredag eftermiddag. Tvåårsräntan är ned 2 punkter till 0,46 procent. På valutamarknaden handlas dollarn stabilt mot euron just över 1,13. Oljepriset rekylerar tillbaka efter ett kraftigt rally på fredagskvällen.

Kinas industri-PMI sjönk till 49,8 i januari från 50,1 i december, och ligger därmed under 50 för första gången sedan september 2012.

HSBC:s definitiva industri-PMI steg visserligen marginellt i januari, till 49,7 från 49,6, men till nivåer under 50 för andra månaden i rad och dessutom svagare än preliminära 49,8.

Vidare sjönk inköpschefsindex för Kinas tjänstesektor till 53,7 i januari från 54,1 i december.

De svaga signalerna från inköpscheferna stegrar förväntningarna på nya lättnader från Kina.

"Vi tror att efterfrågan i tillverkningssektorn är fortsatt svag och att mer aggressiva penningpolitiska och finanspolitiska lättnader kommer att krävas för att förhindra en ytterligare kraftig inbromsning av tillväxten", sa Hongbin Qu, HSBC:s chefekonom för Kina.

Riskaversionen drivs alltså även av att USA-BNP svek förväntningarna och att Greklands nya regering befinner sig fortsatt på kollisionskurs med övriga euroländer med krav på ett nytt avtal om landets skuld, med skuldnedskrivningar, och tillbakadragen åtstramningspolitik.

Japanska räntor stiger ett par punkter, med tioårsräntan 2 punkter upp till 0,30, samma nivå som den tyska tioårsräntan sjönk till på fredagskvällen. Japanska industri-PMI steg till 52,2 i januari från 52,0i december, enligt definitiv statistik.

På valutamarknaden är det ganska dämpade rörelser. Dollarn är i stort sett stabil mot både euron och yenen medan den svenska kronan har tappat något öre mot dollarn och euron.

Måndagen domineras av inköpschefsindex, med svenska Silf/Swedbank på morgonen, EMU och Storbritannien under förmiddagen, och amerikanska ISM till eftermiddagen.

Senare i veckan riktas intresset framför allt mot den amerikanska sysselsättningsrapporten på fredag, där fokus ligger på om löneökningarna tar fart. Tjänste-ISM kommer på onsdag, liksom inköpschefsindex för tjänstesektorn från andra länder.

Från Europa kommer i veckan bland annat detaljhandel från euroområdet och räntebesked från Bank of England.

Här hemma riktas intresset, förutom inköpschefsindex, mot SCB:s statistik över industriproduktion i december, där frågan är om förväntningarna om lite bättre fart i svensk industri nu äntligen kan infrias.

Innehåll från GerdmansAnnons

Här vill vi jobba 2023: Nästa generations kontorsinredning

För att attrahera framtidens medarbetare blir flexibilitet ännu viktigare. 70-75 procent väljer en hybridtillvaro med jobb på hemmakontoret vissa dagar och resterande arbetstid på kontoret tillsammans med kollegorna. Så hur inreder vi för att få ut max av kontorslokalerna? 

– Det fysiska kontoret blir en social plats som är viktig, inte minst för företagskulturen. Öppna multifunktionella ytor för samarbete, tysta zoner för bättre fokus samt aktivitetsbaserade kontor är det företagen efterfrågar just nu, säger Agneta Falk Ahlgren som jobbar med inredningsprojekt på Gerdmans. 

Flexibla arbetsplatser

Många företag väljer att skala ner antalet kontorsplatser när medarbetare jobbar hemifrån eller utanför kontoret. Hur fungerar det?

– Aktivitetsbaserade kontor är ganska vanligt idag. Målet är sällan att spara pengar på kontorsytan, utan att främja ett visst arbetssätt och samverkan i team och projekt. Bäst blir det när vi utgår från företagets verksamhet och människorna som ska jobba där. Som inredare är det en process och ett tätt samarbete med kunden för att få till helheten. 

Mötesplatser och fokuszoner

En inbjudande lounge ersätter den traditionella receptionen, flera mindre mat- och fikapopups, relaxavdelningar och after work-hörnor. Det låter stimmigt?

– Precis som inredning för mötesplatser som ger energi och kreativitet, behövs inredning som ger möjlighet till fokus. Ljudmiljön är jätteviktig på en arbetsplats. Ett bra tips är att dela upp kontoret i zoner, jobba med ljudabsorbenter och förhindra att ljudet sprider sig mellan arbetsplatserna. Ljudabsorberande skärmar dämpar ljudet med ungefär 15 dB. Tysta rum dämpar ljudet helt och är dessutom sekretessgodkända. 

Kostnadsfri inredningshjälp

Gerdmans Inredningar har funnits sedan 1947 och erbjuder ett brett sortiment produkter för kontor, industri och lager. Men också kostnadsfri inredningshjälp. 

– Vi ställer höga krav på design, funktion och kvalitet. Alla produkter har 7 års funktions- och materialgaranti. Vi har ett bra servicepaket med fri frakt till alla arbetsplatser, även hemmakontor. Inredningshjälpen finns för att hjälpa företag att få till helheten och en bra arbetsplats. Vi lyssnar in önskemål, diskuterar förutsättningar och behov av förändring. Vi utgår från ritningar, tar referensmått och ser hur företaget jobbar för att fånga in rätt känsla. Visuella 3D- eller 2D-ritningar presenterar den färdiga interiören så nära verkligheten du kan komma. 

Från ritning till inflyttningsfest

Arbetsplatsens och rummens planering, inredningens placering, färger, textilier, akustiklösningar – allt finns med i Gerdmans inredningsförslag.

– Vi justerar förslaget, så att alla är helt nöjda. Sedan samordnar vi hela projektet med inköp av produkterna. Den nya arbetsplatsen kommer i en samlad leverans, med tidslossning vid en specifik tid, så att montörerna på plats tar hand om och bär in leveransen, säger Agneta Falk Ahlgren på Gerdmans.

Läs mer på www.gerdmans.se 

 

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Gerdmans och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera