1515

USA-börsen: Wal-Mart förlorare på blandad börs<br />

Utvecklingen på de amerikanska börserna var blandad på torsdagen, där en välfylld makroagenda och en rad kvartalsrapporter höll investerare sysselsatta.

Dow Jones Industrial Average stängde 0,2 procent lägre på indexnivån 17.987, medan det bredare S&P 500 backade 0,1 procent till 2.097. Tekniktunga Nasdaq Composite steg 0,4 procent till 4.925.

Omsättningen uppgick till cirka 630 miljoner aktier på New York-börsen och 1,6 miljarder aktier på Nasdaq.

"Sentimentet är försiktigt optimistiskt. Med låga räntor över hela världen är det svårt att hitta andra tillgångar med högre avkastning", sade Paul Zemsky, chefstrateg på Voya Investment Management i New York, till Bloomberg News.

En hel del statistik kantade onsdagens handel, och i den positiva vågskålen hamnade bland annat en större än väntad minskning av antalet nyanmälda sökande av arbetslöshetsunderstöd i USA förra veckan.

Philadelphia Federal Reserves index, som visade att den ekonomiska aktiviteten i näringslivet oväntat sjönk i februari, målade en annan bild av den amerikanska ekonomin.

På bolagsfronten duggade kvartalsrapporter fortsatt tätt, och varuhuskedjan Wal-Mart backade 3,2 procent efter en rapport som fick ett svalt mottagande.

Bolaget har sänkt utsikterna för försäljningstillväxten under 2015 i spåren av negativa valutaeffekter, och planerar att höja lönerna för en halv miljon anställda i USA.

Toro, tillverkare av trädgårdsprodukter och konkurrent till Husqvarna, redovisade ett resultat över förväntan och höjda prognoser. Aktien steg 0,1 procent.


Innehåll från SmiLe IncubatorAnnons

Här är Life Science-inkubatorn som erbjuder stöd till startups: ”Vi är entreprenörens bästa vän”

Teamet på SmiLe Incubator.
Teamet på SmiLe Incubator.

Det är ofta dyrt och tidskrävande att utveckla produkter inom Life Science.

SmiLe Incubator har under lång tid framgångsrikt hjälpt entreprenörer att bygga livskraftiga bolag – och speciellt duktiga har man varit på att lyfta fram kvinnor.

– Vi är framgångsrika och attraherar intressanta bolag för att vi jobbar mycket med mångfald och jämlikhet. Det har lett till att vi i högre grad än andra får de kvinnliga entreprenörerna till oss, säger Ebba Fåhraeus, vd på SmiLe Incubator. 

Forskning inom Life Science, alltså läkemedel, medicinteknik eller annan hälsoteknik, kan vara dyr att bedriva. Att sedan skapa en affärsmässig verksamhet av sin forskning kan också vara en utmaning.

SmiLe Incubator är en icke-vinstdrivande inkubator som erbjuder både en infrastruktur med 10 välutrustade laboratorier och avancerade instrument, och ett team av experter för att kommersialisera affärsidéer.

SmiLes affärsutvecklare är alla seniora, med tillsammans över 250 års erfarenhet av att arbeta i och driva både globala och nystartade företag inom Life Science.

– Många av dem har en Giving Forward-tanke. De fick själva hjälp och nu vill de hjälpa andra, förklarar Ebba Fåhraeus.

Många kvinnliga entreprenörer 

SmiLe arbetar hårt med att lyfta fram kvinnliga entreprenörer. Av inkubatorbolagens vd’ar är 50% kvinnor. Räknar man med grundare är siffran 68%. 

– Vi är Sveriges mest jämställda inkubator och hos oss plockar kvinnor in lika mycket riskkapital som män, säger Ebba Fåhraeus.

En annan hjärtefråga är kulturell mångfald. I SmiLes eget team finns sju nationaliteter representerade, men i communityn finns över 20 nationaliteter.

– Forskning visar på en tydlig koppling mellan mångfald och resultat. Det har vi tagit fast på här, säger hon.

SmiLes verksamhet är externt finansierat. Att som bolag ingå i inkubatorn är kostnadsfritt. Här får man hjälp med allt från att bygga nätverk, hitta och förhandla om riskkapital, söka patent, regulatoriska frågor, reda ut bolagsjuridiken och förhandla med de första kunderna och leverantörerna. 

– Vårt eget resultat mäts på ett enda sätt: att vi skapar framgångsrika entreprenörer. Vi är entreprenörens bästa vän, avslutar Ebba Fåhraeus.

Om SmiLe Incubator
SmiLe Incubator hjälper entreprenörer och tidiga bolag att kommersialisera sina idéer genom kvalificerad affärsrådgivning, ett internationellt kontaktnätverk samt en unik tillgång till välutrustade laboratorier. SmiLes medlems- och alumnibolag har tillsammans tagit in mer än 4,7 miljarder i riskkapital sedan 2014 och18 av dem har börsnoterats.

Läs mer på: www.smileincubator.life

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med SmiLe Incubator och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?