Annons

Stockholmsbörsen: Sandvik upp på het börs

Den heta Stockholmsbörsen tog sig på onsdagen tillbaka till den uppåtgående trenden efter tisdagens lilla hack i kurvan och handlas därmed återigen på rekordnivåer. Minskad risk för Grexit satte tonen för dagen.

OMXS30-index stängde 1,3 procent högre på onsdagen och noterades på nivån 1.652. Omsättningen på Stockholmsbörsen uppgick till 18,6 miljarder kronor.

Redan under natten mot onsdagen förekom uppgifter i media om att Grekland skulle begära en förlängning av landets nuvarande stödprogram, uppgifter som sedermera bekräftades från officiellt håll. Beskeden lade grunden till ökad riskaptit på flera av Europas finansmarknader, även om uppgångarna i Frankfurt och Paris inte nådde samma höjder som i Stockholm.

På svenskt börsgolv dominerade verkstadssektorn vinnarlistorna. Trion Sandvik, Alfa Laval och Volvo steg mer än snittet. Sandvik, som hämmades av en massiv misstro före bolagets bokslutskommuniké i slutet av januari, har stigit med nästan 30 procent under de fyra senaste veckorna inklusive onsdagens uppgång på 2,5 procent. Även H&M och Boliden bidrog till index starka utveckling under dagen.

På andra sidan skalan, bland de lätträknade förlorarna, hittades rapporterande Swedish Match. Bokslutet för det fjärde kvartalet tog aktien drygt 5 procent lägre. Rapporten innehöll lägre snusmarginal än väntat och relativt försiktiga utsikter för 2015. Inte heller det delägda cigarrbolaget STG, som tagit sikte på börsen, levde upp till analytikernas prognoser.

"STG var väl det som var lite svagt och snusmarginalen, även om jag tycker konsensus för snuset låg lite högt givet hur det sett ut tidigare under året med mixen och prissättning", sade en analytiker till Direkt om rapporten från det svenska tobaksbolaget.

MTG ökade nästan 3 procent vilket betyder att tv-aktien stigit med över 10 procent den senaste veckan. Bolagets ryska intressebolag CTC Media har också stigit i värde på sistone.

Bland de lite mindre aktierna fick Eniro en del uppmärksamhet efter att ha rusat 12 procent. Att Lars-Johan Jarnheimer nyligen dubblade sitt innehav till 200.000 aktier gav investerarna nytt mod efter de senaste årens branta utförslöpa.

Mycronic steg ytterligare 6,3 procent efter en order i Asien. Kursen fick sannolikt även hjälp av att vd Lena Olving köpt nya aktier i bolaget. Aktien kan sägas symbolisera nuvarande investeringsklimat med en uppgång på mer än 90 procent bara sedan årsskiftet.

Ett annat tecken på börsyran: Lexington, nykomling på First North, stängde första handelsdagen på 60:25 kronor, eller 51 procent högre än introduktionskursen. Bara cirka 10 procent av aktierna i kläd- och heminredningsbolaget erbjöds inför listningen, något som uppenbarligen skapade ett sug efter aktien. En annan nykomling, it-handlaren Dustin, steg för fjärde handelsdagen i rad.

Proffice var också en aktie som köparna flockades kring och uppgången summerades till mer än 11 procent under onsdagen.

Bemanningsbolaget, som har haft trist kursutveckling under flera år, redovisade sin bästa rörelsemarginal på länge och föreslog dessutom att utdelningen ska höjas med 50 procent.

Innehåll från FolksamAnnons

Tryggare alternativ i stökiga börstider – ”Finns goda investeringsmöjligheter även i en kris”

2022 var ett svajigt börsår. Den som är orolig över sitt pensionssparande kan börja det nya året med att gå igenom några av de lite mer trygga alternativ som finns för att se vad som passar bäst.

– Det är lätt att bara se till här och nu. Men du kan förbereda dig redan nu inför nästa gång det blir stökigt på börsen, säger Folksams rådgivningschef Fredrik Nyberg.

Få hjälp av en erfaren privatrådgivare i ett digitalt möte – läs mer här. 

– I oroliga börstider är det många som ringer sina pensionsrådgivare. Ofta hinner vi knappt lägga ned telefonen och äta lunch. Det är inte konstigt att man blir orolig, utan det är en helt normal reaktion, säger Fredrik Nyberg.

Hans tips är att försöka göra en ekonomisk plan med sin rådgivare, inte fatta några överilade beslut och att vid behov ha en löpande dialog.

– Ett annat tips är att välja placeringar och sparande som per automatik balanserar risken. Om du inte gillar minustecken är traditionell förvaltning eller en defensiv portfölj bra. Du får mindre när börsen går upp, men behåller mer när den går ned.

Folksam är ett av en knapp handfull kundägda bolag som erbjuder en traditionell förvaltning med en lång och framgångsrik historik. Traditionell förvaltning kan vara en tacksam sparform när börsen svajar och ekonomin viker nedåt.

– Med vår rådgivning situationsanpassar vi lösningarna kundens önskemål och behov, men även utifrån hållbarhetsaspekter. Vi förhåller oss och tar hänsyn till hur långt man har kvar till sitt mål, hur mycket pengar man redan har eller sparar per månad. Sedan är vår uppgift att välja rätt förvaltning som passar kundens unika behov.

Hur hjälper traditionell förvaltning i skakiga tider?

– Vill man minska tajmingskänsligheten är traditionell förvaltning ett bra sätt då den syftar till en stabil löpande avkastning. Det uppnår vi genom att arbeta med en mix av i huvudsak tre ingredienser. Den första är aktier. Den andra är fastigheter som vi själva äger. Den tredje är räntor och obligationer.

– Det här mildrar och jämnar ut svängningar.

Fredrik Nyberg understryker vikten av att sprida sina risker genom att använda sig av olika tillgångsslag i sitt sparande.

– Själv sparar jag både genom fonder och genom traditionell förvaltning. Det ger en bra balansering av min risk. Den eviga frågan om huruvida fonder eller traditionell förvaltning är bäst beror på livssituationen. Istället för att spela ut dem mot varandra kan man låta dem komplettera varandra.

Inget vet när börskriser ska slå till – eller hur långa de blir. Men med en plan, ett medvetet risktagande och löpande kontakt med sina rådgivare ger man sig själv bättre förutsättningar för goda resultat, menar Fredrik Nyberg.

– Det är lätt att bara se till här och nu. Men du kan förbereda dig redan nu inför nästa gång det blir svajigt på börsen. Pensionssparande och förvaltning av pengar är långsiktigt och det är svårt att tajma rätt. Om man sparar på månadsbasis kommer att man att investera både när börsen står högt och när den står lågt. Det kan vara mindre kul, men är effektivt över tid.

Man ska heller inte glömma att det finns goda investeringsmöjligheter även i en kris, påminner Folksams rådgivningschef.

– Om börsen har gått ned, kommer du in på marknaden till lägre priser än tidigare.

Boka placeringsterapi – personlig rådgivning för dig och ditt kapital

Mer från Folksam

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Folksam och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera