1515

Stockholmsbörsen: Sandvik upp på het börs<br />

Den heta Stockholmsbörsen tog sig på onsdagen tillbaka till den uppåtgående trenden efter tisdagens lilla hack i kurvan och handlas därmed återigen på rekordnivåer. Minskad risk för Grexit satte tonen för dagen.

OMXS30-index stängde 1,3 procent högre på onsdagen och noterades på nivån 1.652. Omsättningen på Stockholmsbörsen uppgick till 18,6 miljarder kronor.

Redan under natten mot onsdagen förekom uppgifter i media om att Grekland skulle begära en förlängning av landets nuvarande stödprogram, uppgifter som sedermera bekräftades från officiellt håll. Beskeden lade grunden till ökad riskaptit på flera av Europas finansmarknader, även om uppgångarna i Frankfurt och Paris inte nådde samma höjder som i Stockholm.

På svenskt börsgolv dominerade verkstadssektorn vinnarlistorna. Trion Sandvik, Alfa Laval och Volvo steg mer än snittet. Sandvik, som hämmades av en massiv misstro före bolagets bokslutskommuniké i slutet av januari, har stigit med nästan 30 procent under de fyra senaste veckorna inklusive onsdagens uppgång på 2,5 procent. Även H&M och Boliden bidrog till index starka utveckling under dagen.

På andra sidan skalan, bland de lätträknade förlorarna, hittades rapporterande Swedish Match. Bokslutet för det fjärde kvartalet tog aktien drygt 5 procent lägre. Rapporten innehöll lägre snusmarginal än väntat och relativt försiktiga utsikter för 2015. Inte heller det delägda cigarrbolaget STG, som tagit sikte på börsen, levde upp till analytikernas prognoser.

"STG var väl det som var lite svagt och snusmarginalen, även om jag tycker konsensus för snuset låg lite högt givet hur det sett ut tidigare under året med mixen och prissättning", sade en analytiker till Direkt om rapporten från det svenska tobaksbolaget.

MTG ökade nästan 3 procent vilket betyder att tv-aktien stigit med över 10 procent den senaste veckan. Bolagets ryska intressebolag CTC Media har också stigit i värde på sistone.

Bland de lite mindre aktierna fick Eniro en del uppmärksamhet efter att ha rusat 12 procent. Att Lars-Johan Jarnheimer nyligen dubblade sitt innehav till 200.000 aktier gav investerarna nytt mod efter de senaste årens branta utförslöpa.

Mycronic steg ytterligare 6,3 procent efter en order i Asien. Kursen fick sannolikt även hjälp av att vd Lena Olving köpt nya aktier i bolaget. Aktien kan sägas symbolisera nuvarande investeringsklimat med en uppgång på mer än 90 procent bara sedan årsskiftet.

Ett annat tecken på börsyran: Lexington, nykomling på First North, stängde första handelsdagen på 60:25 kronor, eller 51 procent högre än introduktionskursen. Bara cirka 10 procent av aktierna i kläd- och heminredningsbolaget erbjöds inför listningen, något som uppenbarligen skapade ett sug efter aktien. En annan nykomling, it-handlaren Dustin, steg för fjärde handelsdagen i rad.

Proffice var också en aktie som köparna flockades kring och uppgången summerades till mer än 11 procent under onsdagen.

Bemanningsbolaget, som har haft trist kursutveckling under flera år, redovisade sin bästa rörelsemarginal på länge och föreslog dessutom att utdelningen ska höjas med 50 procent.


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?