Annons

Europabörser:
Carlsberg sjunker

De europeiska börserna handlas i positiva regioner med undantag för London som handlas kring nollan. Greklandsoptimism präglar handeln och enskilda bolag betygssätts efter att ha släppt delårsrapporter.

Parisbörsen noterar en uppgång på 0,8 procent medan Frankfurt är upp 0,4 procent.

Grekland kommer att ansöka om en förlängning av sitt internationella räddningsprogram under onsdagen, i enlighet med ett kompromissförslag som under måndagen lades fram av tjänstemän i EU men vilket nekades av EMU:s finansministrar. Det rapporterar Financial Times och Reuters.

Enligt källor med insyn i förhandlingarna ska planen innebära en förlängning av räddningsprogrammet med fyra månader i utbyte mot att landet går med på flera villkor. Däribland att inte avbryta ekonomiska reformer, fortsätta med ett budgetöverskott samt utlova att betala tillbaka sina långivare till fullo. I gengäld skulle Grekland få större utrymme att välja vilka reformer man samtycker till.

På dagens makroagenda har Storbritannien publicerat statistik över arbetslösheten i januari. Storbritanniens totala arbetslöshet, ILO, landade i linje med förväntningarna och uppgick till säsongsjusterade 5,7 procent i december (oktober-december), vilket kan jämföras med 5,8 procent under föregående månad. Utfallet resulterar i den lägsta arbetslöshetsnivån sedan augusti 2008.

Fortsatt i Storbritannien så har protokollet från centralbanken Bank of England penningpolitiska möte tidigare i februari publicerats. Protokollet visar att ledamöterna i Bank of England var eniga vid räntebeslutet den 5 februari när styrräntan lämnades oförändrad vid 0,50 procent. Ledamöterna röstade enligt siffrorna 9-0, enligt protokollet.

Statistik från EMU visade att byggproduktionen för december backade 3,5 procent i årstakt. Byggproduktionen i EU-länderna (EU28) sjönk med 0,5 procent i årstakt under december.

På morgonen har en del delårsrapporter inkommit från europeiska bolag. Danska dryckestillverkaren Carlsberg redovisade ett resultat före skatt på 473 miljoner danska kronor för det fjärde kvartalet, att jämföra med förväntade 814 miljoner och 1.584 miljoner i fjol.

Trots det dystra resultatet föreslår styrelsen att utdelningen höjs till 9,00 kronor aktien. Samtidigt annonserade bolaget om ett vd-byte, Cees ´t Hart, i dagsläget vd på Royal FrieslandCampina, efterträder nuvarande vd:n Jørgen Buhl Rasmussen. Aktien var ned med 3,6 procent.

Kvar i Danmark inkom GN Store Nord med delårssiffror för det fjärde kvartalet som visade på en ökning på alla rader. Samtidigt spår bolaget på positiv fortsatt utveckling under 2015. Aktien handlas dock ned 1,3 procent.

Danska Sydbank missade analytikernas förväntningar och levererade ett resultat före skatt på 279 miljoner danska kronor, att jämföra med förväntade 399 miljoner kronor. Föreslagen utdelning blev något lägre än väntat, 7,08 kronor aktien mot väntade 7,12 kronor. Aktien ställdes upp 0,2 procent.

Norska Tomra slog analytikernas förväntningar med 17 procent vad gäller resultat före skatt och aktien handlas upp 7 procent. Föreslagen utdelning blev dock något lägre än väntat.

Från Frankrike levererade storbanken Credit Agricole ett delårsresultat som visade att nettoresultatet var högre i det fjärde kvartalet i år jämfört med samma period i fjol medan omsättningen var lägre. Aktien handlas upp 6,5 procent.

Danska vindkraftsbolaget Vestas steg 4,8 procent efter att i dag ha lämnat information kring två order om vilka information cirkulerade på marknaden. Enligt bolaget håller ett avtal gällande 330 megawatt på att utformas med Dong Energy gällande ett offshore-projekt i England och ett avtal i Quebec, Kanada, kommer att kommuniceras så fort ordern konkretiserats.

Noteringar kl 11.23
Index  Marknad  Notering  I dag  I år
Stoxx 600  Europa  379 0,60% 10,80%
Stoxx 50  Europa  3.301  0,40% 9,90%

FTSE 100  London  6.897  0,00% 5,00%
DAX 30  Frankfurt  10.941  0,40% 11,60%
CAC 40  Paris  4.791  0,80% 12,10%

SMI  Zürich  8.768  0,20% -2,40%
IBEX 35  Madrid  10.791  0,90% 5,00%
FTSE MIB  Milano  21.528  1,20% 13,20%

SIX Nordic  Norden  119 0,70% 11,70%

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera