Annons

Stockholmsbörsen: Terminer pekar ned

Terminerna för de europeiska börserna pekar ned några tiondelars procent inför tisdagens börsöppningar.

Att Greklandsförhandlingarna på måndagkvällen inte ledde någonstans var väntat, men Commerzbank betecknar nu sannolikheten för en "Grexit" till 50 procent och bedömer att vad som händer på fredag är centralt. Grekland har fått ett ultimatum om att senast då ansöka om en förlängning om stödprogrammet.

Med 30 minuter kvar till öppning var terminerna för FTSE 100 och CAC 40 ned 0,3 respektive 0,7 procent, och med 50 minuter kvar till öppning indikerade IG:s förhandel en negativ öppning med 0,7 procent för OMXS30.

I Asien har Kinabörserna stigit inför det veckolånga nyårsuppehållet, men rörelserna i övrigt var blandade, och på makrofronten syntes ihållande prisfall på kinesiska bostäder. New York-börsen höll helgstängt på måndagen, och Stockholmsbörsen steg lätt till stängningsnivån 1.644,3 för OMXS30.

Hyundai Motors steg märkbart efter att ha luftat satsningar på premiumbilar, lastbilar och bussar. Det sydkoreanska företaget ämnar börja konkurrera på marknaden för kommersiella fordon i USA, rapporterar bland annat Reuters.

På oljefronten har Nordsjöoljan fortsatt stiga under natten men bromsat in något under morgonen. Lundin Petroleum var måndagens bästa OMXS30-aktie.

Bokslutsrapporterna fortsätter att sippra in. Kungsleden har rapporterat ett driftöverskott på 338 miljoner kronor för det fjärde kvartalet mot 316 miljoner året innan, och Rezidor rapporterade en nettoförlust på 0,9 miljoner euro, mot en vinst på 7,3 miljoner året före. Ortivus rapporterar ökad omsättning och minskad förlust.

Kontraktstillverkaren Partnertechs omsättning steg under det fjärde kvartalet, men en vinst på 1 miljon kronor vände till förlust.

Övriga nyheter:

* Orexo har fått ett nytt patent för opiatläkemedlet Zubsolv i USA.

* Solkraftbolaget Etrion meddelar att en italiensk domstol har beslutat att den så kallade Robin Hood-skatten går emot grundlagen och därför är ogiltig. Bolaget väntar sig ett ökat kassaflöde på grund av detta, något som motverkar effekten av minskningen i den så kallade feed in-skatten.

* Pricers tillförordnade finanschef har köpt 10.000 aktier.

* Sectra har fått en order värd 207 miljoner kronor från Karolinska sjukhuset.

* Vidare har Shamaran Petroleum meddelat testflödesresultat från sin kurdiska brunn Atrush 3. På pluskontot märktes att olika brunnar i bolagets bestånd har "kommunicerande trycksamband" trots avstånd på 6,5 kilometer.

* Autoliv meddelade på måndagskvällen en utdelning för det andra kvartalet om 56 cent per aktie, en ökning om 2 cent jämfört med tidigare nivå.

I dagens återstående rapportflöde märks bland annat VBG, OEM och Poolia.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera