Annons

Stockholmsbörsen: Grekiskt besked sänker kurserna

Kurserna på Stockholmsbörsen sjönk under tisdagens tidiga handel, i linje med Europa i övrigt, sedan Grekland på måndagskvällen förkastat eurogruppens förslag.

Att Greklandsförhandlingarna på måndagskvällen inte ledde någonstans var väntat, men Commerzbank betecknar nu sannolikheten för en "Grexit" till 50 procent och bedömer att vad som händer på fredag är centralt. Grekland har fått ett ultimatum om att senast då ansöka om en förlängning om stödprogrammet.

Storbolagsindexet OMXS30 hade vid 10.10-tiden sjunkit 0,9 procent till 1.630. Aktier för 2,6 miljarder kronor hade då omsatts på Stockholmsbörsen.

På andra håll i Europa gick Londons FTSE100 ned 0,3 procent, Frankfurts DAX backade 1,2 procent och Atenbörsens storbolagsindex sjönk omkring 4 procent.

Nedgången i Stockholm var bred och i storbolagsindex var samtliga aktier ned, förutom Swedish Match som rekylerade marginella 0,3 procent efter nedgången i aktien på måndagen.

Teleoperatörerna Tele2 och Telia Sonera fanns bland förlorarna, med nedgångar på 3,4 respektive 2,0 procent. Skanska, Ericsson och Investor var också i bottenskiktet i OMXS30 med nedgångar kring 1,6 procent.

Kursreaktioner i rapporterande bolag:

* Kungsleden backade 2,9 procent efter att ha rapporterat ett driftöverskott på 338 miljoner kronor för det fjärde kvartalet mot 316 miljoner året innan.

* Rezidor, vars nettoförlust uppgick till 0,9 miljoner euro under fjärde kvartalet, sjönk 5,8 procent.

* Medicinteknikbolaget Ortivus och kontraktstillverkaren Partnertech rasade 17 procent vardera efter sina rapporter.

Övriga nyheter:

* Enligt bemanningsindikatorn går det att ana en viss uppgång i den förväntade efterfrågan för bemanningsbranschen, men som helhet är konjunkturlinjen rak. I bemanningssektorn kan noteras att SJR, som också kom med sitt bokslut på morgonen, backade 7,7 procent. Stockholmsbörsens största bemanningsföretag Proffice gick ned 3,3 procent.

* Orexo steg 2,0 procent, har fått ett nytt patent för opiatläkemedlet Zubsolv i USA.

* Solkraftbolaget Etrion steg också 2,0 procent. En italiensk domstol har beslutat att den så kallade Robin Hood-skatten går emot grundlagen och därför är ogiltig. Bolaget väntar sig ett ökat kassaflöde på grund av detta.

* Sectra handlades upp 3,9 procent. Bolaget har fått en order värd 207 miljoner kronor från Karolinska sjukhuset.

* Shamaran Petroleum stärktes efter att ha meddelat testflödesresultat från sin kurdiska brunn Atrush 3. Vid 10-tiden hade kursuppgången dämpats och aktien steg 1,3 procent.

Innehåll från FolksamAnnons

Så kan du få bättre kontroll på ditt sparande

Det finns likheter mellan att spara och träna. Det kan vara svårt att komma igång och svårt att hålla uppe motivationen tills resultaten kommer – men det är värt det på längre sikt, tycker Fredrik Nyberg, rådgivningschef på Folksam.

Passa på att få kunnig hjälp – läs mer om personlig rådgivning här

– Det är skönare att ligga i soffan och äta choklad än att träna och det är skönare att spendera lönen varje månad än att spara till pensionen. Men det är inte kul att senare i livet sitta i en situation som är svår att rädda. Därför är det viktigt att komma igång med sparandet, säger Fredrik Nyberg, som är rådgivningschef på Folksam.

För att få koll och kontroll på sitt sparande och försäkra sig om att man ska kunna nå sina sparmål kan det vara bra att lägga upp en långsiktig plan som passar de egna förutsättningarna och önskemålen.

– Problemet är ofta att man överskattar effekten som sparandet ska ha till imorgon. Men man underskattar gravt vilken effekt sparande har på sikt genom ränta på ränta-effekten. Om du väljer traditionell förvaltning kan du ringa en rådgivare och få en plan som håller i både med- och motgångar. Sedan ska du lita på din plan och inte tappa sugen när det går ned, säger han.

Fredrik Nyberg är rådgivningschef på Folksam.
Fredrik Nyberg är rådgivningschef på Folksam.

Ekonomisk nedgång ändrar relationen till pengar

Fredrik Nyberg tror att den ekonomiska nedgången kommer att ändra mångas relation till pengar.

– Vi har levt i ett samhälle som hyllar kortsiktig konsumtion. Förhoppningsvis leder krisen till en mer sund syn och mer planering. Ett av de största mervärdena med ett rådgivningsmöte är att man får en sorts besiktning av den egna ekonomin. Många har ganska dålig koll på sina utgifter. När vi tar ett helhetsgrepp runt kundens ekonomi hittar vi ofta kronor som kan sparas istället för konsumeras. På samma tema finns ofta mycket att göra med befintliga placerar och lösningar som i många fall varken passar kundens behov eller den konjunktur vi befinner oss i just nu.

Tjänstepensionskunder har ett särskilt stort behov av rådgivning. Frilansare, gig-arbetare och egenföretagare är anställningsformer som ökar i dag. Fredrik Nyberg påpekar att om man inte har en fast anställning kan man behöva ta ett större eget ansvar för pensionen än om man omfattas av kollektivavtal.

– Glömmer man tjänstepensionen kan man få en väsentligt sämre pension än man annars skulle ha fått eftersom den utgör en allt större del av den pension man erhåller. Men om man börjar i tid kan man få en vettig pension även som frilansare eller egenföretagare.

Dra nytta av att samla pensionen

Även de som har en upparbetad tjänstepension från flera anställningar kan dra nytta av att samla den på ett ställe. Dels för att det blir enklare att hålla koll på tjänstepensionen och dels för att det blir enklare att anpassa risknivån.

– Även för tjänstepensionen bör man göra egna val, annars hamnar man i ett standardval som kan vara bra eller dåligt. Också i det här fallet kan man ta hjälp av en rådgivare som balanserar valen utifrån det liv man vill leva. Att samla sin tjänstepension på ett och samma ställe är något som kan göra stor skillnad när det är dags för pension.

För de som har bolån gäller det också att nå en balans mellan sparande och amorterande.

– En bra tumregel är att räkna på hur mycket din amortering kommer att sänka dina boendekostnader om 10-20 år, jämfört med den pension du skulle ha byggt upp om du hade sparat pengarna istället. Ett generellt tips kan vara att att man inte ska sätta sig i en situation där man är skuldfri men har en låg pension och därmed inte har ekonomisk frihet.

Vad är bäst för din tjänstepension? Boka ett gratis digitalt möte här. 

Mer från Folksam

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Folksam och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera