1515

Stockholmsbörsen: Grekiskt besked sänker kurserna<br />

Kurserna på Stockholmsbörsen sjönk under tisdagens tidiga handel, i linje med Europa i övrigt, sedan Grekland på måndagskvällen förkastat eurogruppens förslag.

Att Greklandsförhandlingarna på måndagskvällen inte ledde någonstans var väntat, men Commerzbank betecknar nu sannolikheten för en "Grexit" till 50 procent och bedömer att vad som händer på fredag är centralt. Grekland har fått ett ultimatum om att senast då ansöka om en förlängning om stödprogrammet.

Storbolagsindexet OMXS30 hade vid 10.10-tiden sjunkit 0,9 procent till 1.630. Aktier för 2,6 miljarder kronor hade då omsatts på Stockholmsbörsen.

På andra håll i Europa gick Londons FTSE100 ned 0,3 procent, Frankfurts DAX backade 1,2 procent och Atenbörsens storbolagsindex sjönk omkring 4 procent.

Nedgången i Stockholm var bred och i storbolagsindex var samtliga aktier ned, förutom Swedish Match som rekylerade marginella 0,3 procent efter nedgången i aktien på måndagen.

Teleoperatörerna Tele2 och Telia Sonera fanns bland förlorarna, med nedgångar på 3,4 respektive 2,0 procent. Skanska, Ericsson och Investor var också i bottenskiktet i OMXS30 med nedgångar kring 1,6 procent.

Kursreaktioner i rapporterande bolag:

* Kungsleden backade 2,9 procent efter att ha rapporterat ett driftöverskott på 338 miljoner kronor för det fjärde kvartalet mot 316 miljoner året innan.

* Rezidor, vars nettoförlust uppgick till 0,9 miljoner euro under fjärde kvartalet, sjönk 5,8 procent.

* Medicinteknikbolaget Ortivus och kontraktstillverkaren Partnertech rasade 17 procent vardera efter sina rapporter.

Övriga nyheter:

* Enligt bemanningsindikatorn går det att ana en viss uppgång i den förväntade efterfrågan för bemanningsbranschen, men som helhet är konjunkturlinjen rak. I bemanningssektorn kan noteras att SJR, som också kom med sitt bokslut på morgonen, backade 7,7 procent. Stockholmsbörsens största bemanningsföretag Proffice gick ned 3,3 procent.

* Orexo steg 2,0 procent, har fått ett nytt patent för opiatläkemedlet Zubsolv i USA.

* Solkraftbolaget Etrion steg också 2,0 procent. En italiensk domstol har beslutat att den så kallade Robin Hood-skatten går emot grundlagen och därför är ogiltig. Bolaget väntar sig ett ökat kassaflöde på grund av detta.

* Sectra handlades upp 3,9 procent. Bolaget har fått en order värd 207 miljoner kronor från Karolinska sjukhuset.

* Shamaran Petroleum stärktes efter att ha meddelat testflödesresultat från sin kurdiska brunn Atrush 3. Vid 10-tiden hade kursuppgången dämpats och aktien steg 1,3 procent.


Innehåll från ImagineCareAnnons

Proaktiv och digital företagshälsa ger friskare medarbetare – ImagineCare och Hedda Care i nytt samarbete

Egenmonitorering av hälsan kopplat till vårdgivaren Hedda Care ska tidigt kunna upptäcka utmattningssyndrom bland anställda, för att mer proaktivt kunna sätta in rätt medicinska åtgärder. 

Utvalda medarbetare på konfektionsföretaget Björn Borg tillhör de första användarna av lösningen.

– Företagshälsovård har tidigare varit mest reaktiv, där personal fått hjälp först efter att de börjat må sämre. Modern teknik gör att företagshälsovård kan ske i realtid genom egenmonitorering och därmed förebygga sjukdom, säger Annette Brodin Rampe, vd på ImagineCare, som utvecklat den tekniska lösningen.

Utmattning och stressrelaterad ohälsa är i dag de vanligaste orsakerna till långvariga sjukskrivningar. Det utgör också en stor kostnad, både för samhället och den enskilda arbetsgivaren. 

I efterdyningarna av pandemin, som kommit att påverka vårt sätt att arbeta, kommer detta att bli en av de viktigaste frågorna för arbetsgivarna.

Hedda Care får tillgång till hälsodatan

Den nya tekniska lösningen från ImagineCare består av en användarvänlig app, där medarbetaren regelbundet får svara på frågor om hälsotillståndet och skatta sitt välmående eller följa sina värden så som till exempel sitt blodtryck, sin puls eller glukosnivå. 

Hälsodatan analyseras och görs tillgänglig för vårdpersonalen på Hedda Care, som sedan kan kommunicera med medarbetaren och anpassa åtgärder och eventuell medicin för att förebygga ett försämrat hälsotillstånd.

– Vårdpersonalen kan lätt se, prioritera, involvera och anpassa insatserna efter vad som är viktigt för varje individuell person, säger Sara Löfgren, VD på Hedda Care, och tillika läkare och specialist i allmänmedicin. 

De som är väldigt intresserade och de som är en riskgrupp kan mäta sitt blodtryck varje dag och mätvärdena förs över digitalt in i appen, för att själv ha koll. 

– Försämras tillståndet så får företagshälsovården reda på det i samma ögonblick, fortsätter Sara

För den medarbetare som redan befinner sig i en riskgrupp är denna lösning ett sätt att ständigt ha tillgång till hjälp.

– Det här är framtidens sätt att bedriva vård, avslutar Annette Brodin Rampe. 

Om ImagineCare
ImagineCare är ett hälsoteknikföretag som hjälper personer med långvariga hälsoutmaningar till ett bättre liv. ImagineCare har utvecklat ett digitalt stöd för att läsa av hälsotillstånd. 

Sedan 2021 har ImagineCare ett samarbete med Hedda Care, som erbjuder högspecialiserad vård inom bland annat allmänmedicin, gynekologi, kardiologi, psykiatri, företagshälsovård, barnhälso- samt mödravård.

Läs mer på www.imaginecare.com

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med ImagineCare och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?