1515

Räntor och valutor: Starkare krona efter KPI-lättnad

Kronan stärktes och svenska räntor steg efter att januari-KPI kommit in något över såväl marknadens som Riksbankens prognoser, vilket åtminstone tillfälligt kan dämpa Riksbankens "high alert" för avvikelser på nedsidan.

Konsumentpriserna sjönk med 1,1 procent i januari jämfört med föregående månad och sjönk -0,2 procent i årstakt. Den väntade KPI-inflationen var -0,3 procent enligt SME Direkts enkät och -0,4 procent enligt Riksbankens prognosbana. I december var KPI-inflationen -0,3 procent.

Till månadsförändringen bidrog säsongsnormala prissänkningar på kläder nedåt med 0,5 procentenheter. Prissänkningar på transporttjänster (-9,3 procent) påverkade nedåt med 0,3 procentenheter, en väntad rekyl efter att utrikes flygresor dragit upp med 0,3 procentenheter i december (steg då 57,3 procent under månaden).

Prissänkningar på skor, paketresor, drivmedel samt inventarier påverkade även nedåt med 0,1 procentenhet vardera.

Nedgången motverkades av höjda hyror samt prishöjningar på vin och grönsaker, som drog upp 0,1 procentenhet vardera.

Januari innebär en ny beräkning av varukorgen, vilket skapar osäkerhet om utfallet, men denna gång var "varukorgseffekten" noll enligt SCB.

KPIF-inflationen (KPI med fast ränta) steg till 0,6 procent i januari från 0,5 procent i december, väntat var 0,5 procent enligt SME och Riksbanken.

Riksbanken indikerade vid det senaste penningpolitiska mötet, då de sänkte reporäntan till -0,10 procent och beslutade att inleda köp av statsobligationer, att de är redo att göra mer om inflationen (och inflationsförväntningarna) fortsätter att komma in lägre än väntat. Nästa betydande anhalt blir TNS Prosperas stora inflationsenkät (även bland arbetsmarknadens parter) den 11 mars.

Anders Brunstedt på Handelsbanken sade till Nyhetsbyrån Direkt att KPI-utfallet blev "ospännande", vilket nog också var precis vad Riksbanken önskade sig. Utfallet blev lite högre än Riksbankens prognos och det fanns inga stora avvikelser i någon undergrupp. Januari-KPI minskar därmed sannolikheten något för ytterligare lättnader från Riksbanken.

"Hade det i stället kommit in ett par tre tiondelar på nedsidan hade det varit svårt för Riksbanken att inte leverera vid nästa möte. Nu är det mer öppet, mer 50-50. Avgörande blir nästa utfall i inflationsförväntningarna från Prospera från arbetsmarknadens parter, i mars, som jag tror Riksbanken tittar rätt mycket på", säger Anders Brunstedt.

Handelsbanken räknar med att inflationen nu är på väg upp. Bensinpriserna har vänt upp och givet den senaste tidens kronförsvagning är det bara en tidsfråga innan det kommer en inflationsimpuls från importpriserna. Dessutom har tjänsteinflationen vänt upp.

Svenska räntor handlas 1-2 punkter upp, och är cirka 3-4 punkter högre jämfört med före KPI-utfallet. Europaräntorna visar relativt små rörelser, med tyska räntor sidledes och spanska räntor svagt upp. Grekiska räntor stiger däremot betydligt.

Kronan har efter KPI stärkts cirka 4 öre mot dollarn och lika mycket till 9:51 mot euron. Kronan har stärkts successivt sedan Riksbanken besked och nästan hela kronförsvagningen mot euron är nu borta. Mätt som TCW-index är "kroneffekten" fortsatt cirka -0,6 procent, från att ha varit över -2 procent initialt.

Samtidigt har euron stärkts till 1:137 mot dollarn under morgonen, från 1:132 som lägst, medan dollarn tappat till 118:70 mot yenen.

Eurogruppens möte avbröts tidigt på måndagskvällen utan någon överenskommelse om Greklands skuldproblem sedan Grekland förkastat ett krav från övriga euroländer att landet begär en sex månaders förlängning av det nuvarande stödprogrammet.

Eurogruppens ordförande Jeroen Dijsselbloem sade att bollen nu ligger hos Grekland och att par0074erna har denna vecka på sig.

Den grekiske finansministern Yanis Varoufakis sade å sin sida att han räknar med att Grekland och övriga euroländer hittar en kompromiss i slutändan.

"Utan tvekan kommer vi inom 48 timmar hitta en ordalydelse som kommer runt dödläget och kan gå fram mot ett arrangemang som är bra för Grekland och Europa", sade han.

Men han sade att det var upp till eurogruppen att ta initiativet - trots att eurogruppens ordförande Jeroen Dijsselbloem sade tvärtom, att bollen ligger hos Grekland.

Under förmiddagen väntas brittisk KPI och tyska ZEW-index.

tisdag kl 10.20 (måndag kl 16.15)

===================================

USD/SEK 8:3784 (8:3872) Statsobl 2y -0,33 (-0,34)

EUR/SEK 9:5294 (9:5690) Statsobl 10y 0,49 (0,50)

EUR/USD 1:1374 (1:1409) Räntegap/ty 15 (16)

US obl 10y 2,03 (2,05) Tysk obl 10y 0,34 (0,34)


Innehåll från CenovaAnnons

Lång erfarenhet av medicinteknik – satsar nu på läkemedel

I snart 50 år har Cenova i rollen som kontraktstillverkare tillverkat och förpackat framförallt medicintekniska produkter. Tillverkningen har fokuserats på medicinteknik men omfattar även angränsade produktkategorier med liknande krav på spårbarhet, renhet och sterilitet. Produkter som till exempel används inom läkemedels- eller livsmedelsindustrin där krav på renhet är betydande.

På senare år har dock efterfrågan och intresset från marknaden visat en tydlig trend. Medicintekniska produkter som inkluderar läkemedel efterfrågas oftare. Med anledning av detta är det nu dags att skriva ett nytt kapitel i Cenovas långa historia.

* Det är en tydlig trend på marknaden. Kombinationsprodukter verkar bli allt vanligare och efterfrågan på att lägga all tillverkning och packning på ett och samma ställe ökar. Vi är ju redan vana av att ta helhetsansvar inom medicinteknisk tillverkning, där vi hanterar hela flödet från inköp till sterilisering. Det ska bli fantastiskt kul att ta steget in mot läkemedel och applicera det vi är bra på även där, säger Johannes Kask, marknadschef på Cenova.

Arbetet med att komplettera verksamheten med det nya affärsområdet har pågått en tid och startade med en GAP-analys mot befintlig verksamhet. Skillnaderna kan anses både små och stora och balansen att göra vad som krävs men att inte påverka befintliga processer och rutiner i för stor utsträckning är extremt viktig.

* Steget kan bedömas som stort, men med flera stora kunder inom läkemedelstillverkning har vi i decennier påvisat vår förmåga att leva upp till de förväntningar som krävs i den typen av tillverkning. Det ger en stor trygghet i att vi kommer att klara av resan på bästa tänkbara sätt, fortsätter Johannes.

Fakta om Cenova
Grundades:
1972
Personalstyrka: 120
Omsättning: 130 miljoner 2020
Kärnprocesser: Renrumstillverkning i form av Formsprutning, Vakuumformning, Montering, Svetsning, Limning, Förpackning samt de efterföljande processerna Packning och Sterilisering.
Cenova arbetar med allt från små innovationsbolag och startups till multinationella läkemedelskoncerner. Ingen kund är för liten eller för stor för Cenova.

Besök oss för mer information 

Mer från Cenova

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Cenova och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?