1515

New York: Grekoro sänker börsen<br />

USA-börserna sjönk på tisdagen, som var första handelsdagen för veckan då måndagen höll stängt för Presidents' Day. Nedgångarna var dock högst begränsade trots att förhandlingarna mellan Grekland och Eurogruppen strandat och att industridata från New York landat under marknadens förväntningar. I fredags stängde S&P 500 på sin högsta nivå någonsin.

"Fokus ligger fortsatt mot Europa och Grekland", sade Joe Bell, aktieanalytiker Schaeffer's Investment Research, till Bloomberg News. Han fortsatte:

"Man har inte nått en överenskommelse än, men jag tror inte att förhandlingarna brutit samman fullständigt. Det kan vara ett maktspel så här mitt i förhandlingarna. Investerare verkar ändå ta det med ro".

Vid klockan 16.30 hade storbolagsindexet Dow Jones Industrial Average backat 0,2 procent till indexnivån 17.980. Även det bredare S&P 500 var 0,2 procent lägre, på 2.093, medan tekniktäta Nasdaq Composite backade 0,1 procent till 4.890.

Omsättningen uppgick till 150 miljoner aktier på New York Stock Exchange och 370 miljoner aktier på Nasdaq.

Eurogruppens möte avbröts tidigt på måndagskvällen utan någon överenskommelse om Greklands skuldproblem. Grekland förkastade ett krav från övriga euroländer att landet begär en sex månaders förlängning av det nuvarande stödprogrammet.

På statistikfront steg Federal Reserve New Yorks Empire State Manufacturing Index till 7,78 från oreviderade 9,95 månaden före. Analytiker hade väntat en nedgång till 8,00 enligt Bloomberg News enkät.

Vidare bland nyheter som kan tänkas ha vägt på sentimentet fanns att råoljepriset tappade mark. WTI sjönk 0:80 dollar till 51:98 dollar per fat, medan Brent gick ned knappa 0:07 dollar till 61:33.

Rapportfronten börjar lida mot sitt slut i USA, men före öppning släppte däcktillverkaren Goodyear Tire & Rubber sina kvartalssiffror. Resultat var precis över konsensus för det fjärde kvartalet, medan intäkterna var strax under. Samtidigt upprepade Goodyear prognosen om en vinsttillväxt på 10-15 procent under 2015. På börsen steg Goodyear 2,9 procent.

Bland rapporthöjdpunkter senare i veckan finns Wal-Mart, som på tisdagen handlades 0,5 procent lägre.

I Dow Jones-indexet var Visa den starkaste aktien med en uppgång på 0,6 procent, följt av IBM på plus 0,5 procent.

Microsoft var längst ned med ett tapp på 1,4 procent, sedan kom Exxon och Chevron. De följde oljeprisets utveckling och backade kring 1 procent vardera.

På räntemarknaden backade räntan på en tioårig amerikansk statsobligation 1 punkt till 2,06 procent.


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?