Annons

New York: Grekoro sänker börsen

USA-börserna sjönk på tisdagen, som var första handelsdagen för veckan då måndagen höll stängt för Presidents' Day. Nedgångarna var dock högst begränsade trots att förhandlingarna mellan Grekland och Eurogruppen strandat och att industridata från New York landat under marknadens förväntningar. I fredags stängde S&P 500 på sin högsta nivå någonsin.

"Fokus ligger fortsatt mot Europa och Grekland", sade Joe Bell, aktieanalytiker Schaeffer's Investment Research, till Bloomberg News. Han fortsatte:

"Man har inte nått en överenskommelse än, men jag tror inte att förhandlingarna brutit samman fullständigt. Det kan vara ett maktspel så här mitt i förhandlingarna. Investerare verkar ändå ta det med ro".

Vid klockan 16.30 hade storbolagsindexet Dow Jones Industrial Average backat 0,2 procent till indexnivån 17.980. Även det bredare S&P 500 var 0,2 procent lägre, på 2.093, medan tekniktäta Nasdaq Composite backade 0,1 procent till 4.890.

Omsättningen uppgick till 150 miljoner aktier på New York Stock Exchange och 370 miljoner aktier på Nasdaq.

Eurogruppens möte avbröts tidigt på måndagskvällen utan någon överenskommelse om Greklands skuldproblem. Grekland förkastade ett krav från övriga euroländer att landet begär en sex månaders förlängning av det nuvarande stödprogrammet.

På statistikfront steg Federal Reserve New Yorks Empire State Manufacturing Index till 7,78 från oreviderade 9,95 månaden före. Analytiker hade väntat en nedgång till 8,00 enligt Bloomberg News enkät.

Vidare bland nyheter som kan tänkas ha vägt på sentimentet fanns att råoljepriset tappade mark. WTI sjönk 0:80 dollar till 51:98 dollar per fat, medan Brent gick ned knappa 0:07 dollar till 61:33.

Rapportfronten börjar lida mot sitt slut i USA, men före öppning släppte däcktillverkaren Goodyear Tire & Rubber sina kvartalssiffror. Resultat var precis över konsensus för det fjärde kvartalet, medan intäkterna var strax under. Samtidigt upprepade Goodyear prognosen om en vinsttillväxt på 10-15 procent under 2015. På börsen steg Goodyear 2,9 procent.

Bland rapporthöjdpunkter senare i veckan finns Wal-Mart, som på tisdagen handlades 0,5 procent lägre.

I Dow Jones-indexet var Visa den starkaste aktien med en uppgång på 0,6 procent, följt av IBM på plus 0,5 procent.

Microsoft var längst ned med ett tapp på 1,4 procent, sedan kom Exxon och Chevron. De följde oljeprisets utveckling och backade kring 1 procent vardera.

På räntemarknaden backade räntan på en tioårig amerikansk statsobligation 1 punkt till 2,06 procent.

Innehåll från SileonAnnons

Banker behöver växla upp tempot när BNPL-marknaden växer

I takt med konsumenternas ökande efterfrågan på flexibla betaltjänster växer marknaden för Buy Now Pay Later (BNPL) snabbt runt om i världen. Samtidigt är det många banker som halkar efter i utvecklingen och riskerar att tappa marknadsandelar om de inte agerar fort.

– Vi ser att bolag som kan erbjuda BNPL-tjänster växer och tar marknadsandelar från retailbankernas kaka där konsumentkredit är en viktig del av verksamheten. Det här gör att alla internationella banker, inklusive de svenska, nu måste börja agera på konsumenternas förändrade köpbeteenden och efterfrågan, och också börja erbjuda BNPL-tjänster, menar David Larsson, vd på Sileon.  

Det pågår ett tydligt skifte på betal- och kreditmarknaden där de yngre generationerna styr efterfrågan på den digitala och flexibla upplevelsen som BNPL-lösningar tillför. Enligt en rapport från Insider Intelligence i februari 2022 väntas marknaden för BNPL-tjänster nå ett transaktionsvärde på 680 miljarder dollar globalt redan år 2025*. Det innebär en fördubbling av den marknadsstorlek man prognostiserade för några år sedan. För att hänga med i trenden bör man dock agera snabbt, något som kan vara utmanande för banker.

– Svårigheterna för bankerna är att möta den här utvecklingen själva, då många av dem sitter fast i gammal, komplex infrastruktur. Det gör att det krävs stora resurser och tunga IT-investeringar för bankerna om de själva internt ska bygga upp en BNPL-plattform, säger David Larsson. 

Kort ”time to market”

Svenska Sileon, som verkar på den internationella marknaden, erbjuder sina kunder en flexibel och innovativ BNPL-plattform. Genom plattformen kan banker få tillgång till en fullt skalbar BNPL-funktionalitet i egen regi. 

– En BNPL-tjänst måste vara flexibel och det måste gå snabbt att få ut erbjudandet till marknaden. Med vår modulära SaaS-lösning kan bankerna lansera sitt BNPL-erbjudande på endast några veckor. Vår tjänst är enkel att använda, fullt skalbar och går att anpassa med olika erbjudanden till olika kundgrupper på olika marknader och i olika länder, förklarar David Larsson. 

Till skillnad från att bygga en BNPL-plattform internt, blir det oftast betydligt snabbare, enklare och billigare för banker att använda Sileons SaaS-lösning. Då BNPL-tjänsten är fullständigt modulär kan Sileons kunder välja om de vill använda delar av den för att utöka sitt eget betalerbjudande eller satsa på en helhetslösning.

– Vi är ganska ensamma om det här erbjudandet på marknaden. Väljer man Sileon får man även en framtidssäkring på köpet, då vi ligger i framkant och ständigt utvecklar tjänsten för att hela tiden möta konsumenternas ständigt föränderliga behov. Våra kunder kan känna sig trygga i att det är det här vi kan och som vi alla verkligen brinner för, avslutar David Larsson.  

Om Sileon

Sileon är ett globalt fintech-bolag som erbjuder en innovativ SaaS-baserad Buy Now Pay Later (BNPL) funktionalitet till banker, långivare och fintechs. Med Sileons modulära SaaS-lösning får kunder snabbt tillgång till en skalbar, kostnadseffektiv och API-baserad BNPL plattform – i egen regi.

Läs mer här 

*Statistik från Insider Intelligence, publicerad 3 februari 2022

 

Mer från Sileon

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Sileon och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera