Annons

Asienbörser: Upp i Kina inför nyårsuppehåll

Både Hongkong- och Shanghaibörsen steg på tisdagen, som var den sista hela handelsdagen inför den kinesiska nyårshelgen. Då infaller sju helgdagar i rad, från den 18 till den 24 februari.

Uppgångarna skedde trots nedslående statistik på bostadsfronten: priserna fortsatte falla i de flesta städer, och enligt officiell statistik ökade prisfallet från december månads 4,3 procent till 5,1 procent i januari, räknat på årsbasis.

På bolagsnivå avspeglades statistiken däremot i att de flesta fastighetsaktier backade.

I övrigt var utvecklingen blandad. På morgonen svensk tid var MSCI Asia Apex 50 lätt upp, men dessförinnan syntes nedgångar för första gången på fyra dagar efter sammanbrottet i Greklands och eurogruppens förhandlingar på måndagskvällen.

Detta var dock föga oväntat:

"Marknaden var inställd på att diskussionerna skulle bli svåra, så jag tror inte att det här ändrar folks förväntningar dramatiskt. Men det är ett nyckelskäl till osäkerhet, så jag tror att investerarna kommer att fortsätta vara försiktiga", sade Angus Gluskie, fondförvaltare vid White Funds Management i Sydney, till Bloomberg News.

Det bolag som steg mest i Asia Apex 50-indexet var Huyndai, upp 2,9 procent. Bolaget planerar att satsa motsvarande 15 miljarder kronor fram till år 2020 på dels lastbilar och bussar, dels premiumbilar i Nordamerika och Europa, enligt Reuters som hänvisar till ett uttalande från bolaget på måndagen.

Marknadstemperatur klockan 07:30

==============================================================

kl 6:30 kl 7:30 kl 12:35 Sedan

31/12

MSCI Asia Apex 50 +0,2% +0,2% - +3,9%

Nikkei 225 -0,2% -0,1% - +3,1%

Hongkong Hang Seng +0,2% +0,2% - +4,9%

Kinas Shanghai Comp +0,9% +0,7% - +0,3%

Kinas Shenzhen Comp +0,8% +0,6% - +13,7%

Taiwan Taiex STÄNGT STÄNGT - +2,4%

Sydkorea Kospi +0,2% +0,2% - +2,4%

Indien BSE Sensex 30 STÄNGT STÄNGT - +6,0%

Singapore Straits -0,4% -0,4% - +1,5%

Australia S&P/ASX200 -0,5% -0,5% - +8,3%

Innehåll från FolksamAnnons

Så kan du få bättre kontroll på ditt sparande

Det finns likheter mellan att spara och träna. Det kan vara svårt att komma igång och svårt att hålla uppe motivationen tills resultaten kommer – men det är värt det på längre sikt, tycker Fredrik Nyberg, rådgivningschef på Folksam.

Passa på att få kunnig hjälp – läs mer om personlig rådgivning här

– Det är skönare att ligga i soffan och äta choklad än att träna och det är skönare att spendera lönen varje månad än att spara till pensionen. Men det är inte kul att senare i livet sitta i en situation som är svår att rädda. Därför är det viktigt att komma igång med sparandet, säger Fredrik Nyberg, som är rådgivningschef på Folksam.

För att få koll och kontroll på sitt sparande och försäkra sig om att man ska kunna nå sina sparmål kan det vara bra att lägga upp en långsiktig plan som passar de egna förutsättningarna och önskemålen.

– Problemet är ofta att man överskattar effekten som sparandet ska ha till imorgon. Men man underskattar gravt vilken effekt sparande har på sikt genom ränta på ränta-effekten. Om du väljer traditionell förvaltning kan du ringa en rådgivare och få en plan som håller i både med- och motgångar. Sedan ska du lita på din plan och inte tappa sugen när det går ned, säger han.

Fredrik Nyberg är rådgivningschef på Folksam.
Fredrik Nyberg är rådgivningschef på Folksam.

Ekonomisk nedgång ändrar relationen till pengar

Fredrik Nyberg tror att den ekonomiska nedgången kommer att ändra mångas relation till pengar.

– Vi har levt i ett samhälle som hyllar kortsiktig konsumtion. Förhoppningsvis leder krisen till en mer sund syn och mer planering. Ett av de största mervärdena med ett rådgivningsmöte är att man får en sorts besiktning av den egna ekonomin. Många har ganska dålig koll på sina utgifter. När vi tar ett helhetsgrepp runt kundens ekonomi hittar vi ofta kronor som kan sparas istället för konsumeras. På samma tema finns ofta mycket att göra med befintliga placerar och lösningar som i många fall varken passar kundens behov eller den konjunktur vi befinner oss i just nu.

Tjänstepensionskunder har ett särskilt stort behov av rådgivning. Frilansare, gig-arbetare och egenföretagare är anställningsformer som ökar i dag. Fredrik Nyberg påpekar att om man inte har en fast anställning kan man behöva ta ett större eget ansvar för pensionen än om man omfattas av kollektivavtal.

– Glömmer man tjänstepensionen kan man få en väsentligt sämre pension än man annars skulle ha fått eftersom den utgör en allt större del av den pension man erhåller. Men om man börjar i tid kan man få en vettig pension även som frilansare eller egenföretagare.

Dra nytta av att samla pensionen

Även de som har en upparbetad tjänstepension från flera anställningar kan dra nytta av att samla den på ett ställe. Dels för att det blir enklare att hålla koll på tjänstepensionen och dels för att det blir enklare att anpassa risknivån.

– Även för tjänstepensionen bör man göra egna val, annars hamnar man i ett standardval som kan vara bra eller dåligt. Också i det här fallet kan man ta hjälp av en rådgivare som balanserar valen utifrån det liv man vill leva. Att samla sin tjänstepension på ett och samma ställe är något som kan göra stor skillnad när det är dags för pension.

För de som har bolån gäller det också att nå en balans mellan sparande och amorterande.

– En bra tumregel är att räkna på hur mycket din amortering kommer att sänka dina boendekostnader om 10-20 år, jämfört med den pension du skulle ha byggt upp om du hade sparat pengarna istället. Ett generellt tips kan vara att att man inte ska sätta sig i en situation där man är skuldfri men har en låg pension och därmed inte har ekonomisk frihet.

Vad är bäst för din tjänstepension? Boka ett gratis digitalt möte här. 

Mer från Folksam

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Folksam och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera