Annons

Stockholm: Spänd
väntan på grekbesked

Stockholmsbörsen fortsatte att handlas kring nollstrecket efter lunch på måndagen. Investerarna avvaktar besked från Eurogruppens Greklandsmöte.

SIX Generalindex var klockan 13.41 oförändrat vid 513 medan OMXS30 låg stilla vid 1.642. Omsättningen var 6,3 miljarder kronor på Stockholmsbörsen och 8,8 miljarder inklusive de alternativa handelsplatserna Bats, Burgundy, Chi-X och Turquoise.

I dag håller eurozonens finansministrar i Eurogruppen ett nytt möte för att diskutera Grekland. Tysklands Wolfgang Schäuble sa i en intervju med tysk radio att han, baserat på de tekniska samtal som hållits sedan det förra mötet, var skeptisk till att en överenskommelse skulle nås på dagens möte.

Samtidigt skrev Greklands finansminister Yannis Varoufakis i New York Times att landet ej kommer att backa från de krav, så kallade "röda linjer", som landet har lagt fram.

Från Japan rapporterades det positiv BNP-tillväxt för det fjärde kvartalet efter två raka kvartal med momshöjningsinducerad negativ tillväxt. Kurserna i den asiatiska handeln var överlag högre, inte minst på grund av den positiva utvecklingen i USA i fredags.

På måndagen har de amerikanska börserna dock stängt för att fira Presidents Day som högtidlighålls på den förste presidenten George Washingtons födelsedag.

Bland de mest omsatta aktierna fanns Atlas Copco som tappade 0,2 procent efter att Goldman Sachs sänkt sin rekommendation till neutral från köp.

H&M, som också var högt omsatt, föll 0,9 procent efter att försäljningen som väntat ökat med 14 procent i januari.

En domstol i USA har ogiltigförklarat ett patent för Astrazenecas Pulmicort Repsules. Astra håller inte alls med om beslutet, som dock inte påverkar patent i andra länder, och överväger att överklaga. Någon effekt på bolaget guidning för 2015 får domen inte. Astrazeneca var ned 1,9 procent.

Hexagon föll 0,5 procent efter att vd Ola Rollén sålt halva sitt innehav, aktier för nästan 300 miljoner, för att finansiera investeringar i ett eget nystartat holdingbolag.

Seamless rasade 9,4 procent efter en rapport för det fjärde kvartalet som visade både minskad omsättning och ökad förlust. Resultatet för helåret blev -165 miljoner, vilket kan ställas mot det egna kapitalet som efter förlusten uppgår till 190 miljoner. Bolaget har en sedan tidigare uttalad ambition att minska kostnaderna med 80 miljoner jämfört med 2014 års nivå.

Kambi Group steg 5,5 procent efter att det brittiska spelbolaget, och tillika storkunden, 888 meddelat att de samtal som förts om ett samgående med William Hill har avslutats. Kambi levererar en komplett sportboklösning till 888, vilket kanske hade avslutats om William Hill blivit ny ägare.

Börsveckan rekommenderade i sitt senaste nummer köp av bland annat Rejlers, Cellavision och B&B Tools. De steg med 7,7, 7,8 respektive 3,9 procent.

Dagens Industri rekommenderade köp av HMS Networks i måndagens upplaga. Aktien steg hela 13 procent.

Även Affärsvärlden har varit i farten, detta genom att göra förändringar i sin portfölj. Tidningen köpte in Systemair och Eolus Vind. Dessa aktier steg med 4,2 respektive 4,4 procent.

Indutrade sjönk 0,8 procent efter en rapport där intäkterna var som väntat och resultat något bättre än väntat. Bolaget höjde utdelningen, dock inte lika mycket som marknaden räknat med, och uppgav att det inte skett några förändringar i marknadsbilden.

NP3 ökade sina hyresintäkter och sitt förvaltningsresultat rejält i det fjärde kvartalet. En utdelning på 0,50 kronor per aktie föreslogs också. Aktien steg 6,1 procent.

Zwipe, som gör ett kreditkort med inbyggd fingeravtrycksläsare från Fingerprint, uppgav på sin blogg att flera banker i Baltikum och Norden uttryckt intresse för bolagets produkt vid en mässa i Stockholm. Fingerprint, som inte räknar med några intäkter i närtid från Zwipe, var upp 6,0 procent.

Innehåll från FolksamAnnons

Personlig rådgivning – som private banking, fast för alla

När börsen svajar, fonder tappar i värde och bankkonton ger låg ränta kan det vara skönt att få hjälp av en erfaren rådgivare i frågor som rör sparande och pension. Hos Folksam kan alla få kostnadsfri hjälp av professionella rådgivare så ofta eller sällan du själv önskar.

Få personlig rådgivning för dig och ditt kapital – läs mer här.

Private banking är någonting som brukar vara reserverat för en banks mest förmögna kunder. Genom tjänsten får man ofta personlig service kring bland annat kapitalförvaltning.

Folksam har valt att låta alla få kostnadsfri hjälp av professionella rådgivare. Det påminner om private banking – men en skillnad är att det inte krävs ett större kapital för att få hjälp.

– Här har vi något som blir allt mer unikt när allt fler banker och sparbolag nästan enbart fokuserar på webben. Det är en del av vårt DNA. Rådgivning är viktigt och skapar kundnytta för stora målgrupper. Vi tycker också att det är viktigt att rådgivningen erbjuds till alla, eftersom personer med normala inkomster ofta har minst lika stor nytta av rådgivning som personer med stora förmögenheter, säger Fredrik Nyberg som är rådgivningschef på Folksam.

– För den som inte är är särskilt intresserad eller insatt är traditionell förvaltning ett bra alternativ. Då får man sannolikt en god avkastning till låg risk och blir inte lika känslig för svängningar på marknaden, säger han.

Fredrik Nyberg är rådgivningschef på Folksam.
Fredrik Nyberg är rådgivningschef på Folksam.

Den som har hela eller delar av sitt pensionssparande i traditionell förvaltning – alltså att någon annan sköter pengarna åt en – kan få en lugn och trygg resa men använda sig av rådgivning för att ändå hålla löpande koll på sitt sparande och få råd kring hur man ska nå dit man vill.

Individuell genomgång

Man kan själv välja hur ofta – eller sällan – man vill prata med sin rådgivare. Under rådgivningsmötet får kunden en individuell genomgång av sina behov och hjälp med att balansera den egna ekonomin.

– Annars är en trend på finansmarknaden att man försöker styra kunderna bort från det personliga. Det kan fungera utmärkt om kunden vet att de behöver spara och hur det ska göra det. Men ofta kan man behöva hjälp med svåra ekonomiska beslut och det kan man få genom att prata med en erfaren rådgivare.

En grupp som ofta tar hjälp av rådgivare är personer som är 55+ som vill veta vad de ska få i pension, samla sina tjänstepensioner eller få hjälp att justera risknivån på sitt sparande.

– Det här är saker som man vill diskutera med sin rådgivare. Många vill ställa pensionen i relation till hur de har tänkt leva och få hjälp att få ihop livsplaneringspusslet.

En annan grupp som kan dra nytta av rådgivning är kvinnor med barn som tar eller har tagit större delen av ansvaret för vabb och föräldraledighet. Det påverkar pensionerna. För att täppa till det uppstådda pensionsgapet behövs ofta en plan för hela familjen som skapar rättvisa. Rådgivarna kan hjälpa till med att hitta en lösning för det.

Passa på att få kunnig hjälp – boka personlig rådgivning här

Mer från Folksam

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Folksam och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera