1515

Räntor och valutor: Kronan starkare, 5 års-ränta på minus<br />

Europaräntorna visade små rörelser på fredagen samtidigt som euron stärktes efter preliminär BNP-statistik för euroområdet som var lite bättre än väntat. Den svenska kronan tog tillbaka en del av den kraftiga försvagning som följde på Riksbankens räntebesked, medan svenska räntor fortsatte sjunka.

Den svenska tvåårsräntan stängde 7 punkter lägre till -0,36 procent, femåringen 5 punkter ned till -0,04 procent och tioåringen 4 punkter ned till 0,50 procent.

En senior marknadsaktör uppgav på fredagen för Nyhetsbyrån Direkt att räntemarknaden blivit rejält tilltufsad efter att Riksbanken "klev in som en elefant i en porslinsbutik". De faktiska åtgärderna som annonserades innebar inga egentliga problem, men beskedet om att Riksbanken kan göra vad som helst när som helst gör det svårt att upprätthålla en väl fungerande marknad.

Den tyska tioårsräntan var vid svensk stängning upp 1 punkt till 0,34 procent.

Euroområdets ekonomi växte preliminärt med 0,3 procent under fjolårets sista kvartal, vilket var något mer än väntade 0,2 procent. Jämfört med ett år tidigare var uppgången 0,9 procent, väntat +0,8 procent, enligt Bloomberg News enkät.

Commerzbank-ekonomen Christoph Weil noterade dock att det inte finns skäl att jubla eftersom problembarnen Italien och Frankrike riskerar att lämnas efter.

"ECB har inget botemedel för den stora ekonomiska divergensen i eurozonen. Endast när den överdrivet stora skulden har fallit till en nivå som kan tolereras kommer ekonomin i båda dessa länder visa större tillväxt igen", skrev han i ett kundbrev.

Italiens ekonomi stod och stampade under fjärde kvartalet och krympte 0,3 procent jämfört med ett år tidigare. Även Frankrikes ekonomi utvecklades svagt i slutet på förra året, +0,1 procent under kvartalet.

Än värre var det i Grekland, där BNP oväntat sjönk med 0,2 procent fjärde kvartalet, väntat var en ökning med 0,4 procent.

På måndag träffas eurogruppen åter för att diskutera Grekland och inför detta möte inledde tjänstemän från Grekland och Trojkan på fredagen "tekniska diskussioner".

Greklands finansminister Yanis Varoufakis stod i en intervju med tyska Der Spiegel fast vid att Grekland måste få sina skulder nedskrivna.

Commerzbanks chefekonom Jörg Krämer, gladdes över de tyska BNP-siffrorna för fjärde kvartalet som han kommenterade med "Wow!".

Den tyska ekonomin växte preliminärt med 0,7 procent under fjärde kvartalet, klart mer än Bloomberg News enkät på +0,3 procent.

"Det överraskande resultatet kanske delvis kan förklaras av det milda vädret, men den tyska ekonomin var verkligen stark under fjärde kvartalet", skrev Jörg Krämer i ett kundbrev och tillade att det inte handlar om någon engångssuccé eftersom även ledande indikatorer har stigit påtagligt.

Här hemma publicerade SCB statistik över industrilager och kapacitetsutnyttjande.

Lagren, som var en av de sista vägledande posterna inför nationalräkenskaperna för fjärde kvartalet (publiceras 27/2), sjönk med 2,2 procent, eller 4,3 miljarder kronor, under fjärde kvartalet, jämfört med närmast föregående kvartal.

Kapacitetsutnyttjandet ökade 0,5 procent enheter till 89,0 under fjärde kvartalet, medan annan statistik visade att tjänstepriserna i snitt steg 0,1 procent respektive 0,7 procent.

Tidigare på morgonen kom bostadsstatistik som visade att bostadsrättspriserna i Sverige steg 3,2 procent i januari jämfört med föregående månad, medan villapriserna steg 2,8 procent, enligt Valueguard.

De senaste tolv månaderna har bostadsrättspriserna stigit 15,2 procent samtidigt som villapriserna stigit 10,7 procent.

Amerikanska räntor steg på fredagen, med tioårsräntan upp 3 punkter till 2,01 procent, samtidigt som S&P 500 tillfälligt steg till all time high.

Statistik på eftermiddagen visade att importpriserna sjönk med 2,8 procent i januari, väntat var en nedgång med 3,2 procent, och sjönk med 8,0 procent från ett år tidigare. Här låg förväntningarna på -8,9 procent.

Nedgången i importpriserna var den största sedan i december 2008.

Michigan-index sjönk preliminärt till 93,6 i februari från 98,1, förväntningarna låg på ett oförändrat index. Såväl synen på det aktuella läget som det framåtblickande indexet sjönk, medan inflationsförväntningarna års sikt steg till 2,8 procent från 2,5 procent månaden före.

På valutamarknaden handlades euron kring 1:142 mot dollarn, upp från 1:138 på torsdag eftermiddag. Dollarn handlades till 118:71 mot yenen, ned från 119:22 dagen före.

Kronan har på fredagen blivit drygt 4 öre starkare till 9:59 mot euron och 7 öre starkare till 8:40 mot dollarn än vid svensk stängning i går.

Sedan i måndags har kronan försvagats med drygt 3 öre mot dollarn och med 12 öre mot euron.

För övrigt handlades Brent-oljan över 60 dollar per fat.


Innehåll från No IsolationAnnons

Komp bryter barriären mellan digitala och analoga generationer

Företaget No Isolation har utvecklat enknappsdatorn Komp, som ska bryta barriären mellan analoga mor- och farföräldrar och deras digitala barn och barnbarn.

Det senaste året har de flesta av oss blivit experter på att umgås digitalt. Nej, Zoom-fester och knäppa ansiktsfilter är inte lika spännande nu som de var i början, men bilder, meddelanden och videosamtal hjälper oss onekligen att hålla kontakten med de vi bryr oss om. Komp är utvecklad för den stora delen av befolkningen som inte fick vara med på den digitala revolutionen, och som i brist på tekniska färdigheter riskerar att hamna utanför gemenskapen.

Från en app på mobilen kan anhöriga skicka bilder, meddelanden och ringa videosamtal till användarens Komp. Kompen har bara en knapp som används för att skruva på och av datorn och den kan anslutas till både WiFi och 4G.

– Vi som är uppväxta med digital teknik inser nog inte alltid hur otroligt svårt det kan vara för andra att ta sig in i den digitala bubblan. Därför har vi gjort Komp så enkel att till och med de mest analoga släktingarna klarar av att hänga med i familjens digitala vardag, säger Karen Dolva, VD på No Isolation.

Välfärdsteknik som ökar livskvalitén 

Komp används idag i tusentals privata hem och i en mängd olika vård- och omsorgsverksamheter. Komp kan skräddarsys med tilläggstjänster och ger både familj och vårdpersonal en digital kanal till tekniskt ovana personer som annars är svåra att nå.  

Med hjälp av en enkel webportal kan vårdpersonal förmedla viktig information, skicka påminnelser och göra digitala besök via Kompen.

– Komp är en flexibel lösning som gör det enkelt för vårdpersonal att öka patientens eller den boendes trivsel och självständighet. Den ska inte ersätta fysiska besök, utan öka kvaliteten på dem. Vårt mål med Komp i vården är att bidra till ökad livskvalité och effektiv, kvalitetssäkrad vård, förklarar Karen Dolva. 

Stort intresse på andra sidan gränsen

Komp utvecklades i samarbete med norska cancerföreningen och används idag i mer än 50 norska kommuner. Oslo är en av kommunerna som satsar stort på Komp och genomför nu ett projekt med 340 Komp-enheter på stadens kommunala vårdhem.

– De boende och deras anhöriga har stor glädje av Komp. Verktyget skapar trygghet och lugn för de boende och inspirerar till fina samtal med anhöriga och oss anställda. Det är ett fantastiskt verktyg, berättar en i personalen på Bjølsenhemmet i Oslo.

Läs mer om Komp för hälso- och sjukvården

Mer om No Isolation:
No Isolation är ett norskt startup, grundat i oktober 2015. Företaget har som mål att minska ofrivillig ensamhet och social isolation genom varm teknologi och kunskap. Ensamhet och social isolation är globala problem som kan drabba vem som helst, och företaget växer snabbt för att möta efterfrågan. 

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med No Isolation och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?