Annons

Räntor och valutor: Kronan starkare, 5 års-ränta på minus

Europaräntorna visade små rörelser på fredagen samtidigt som euron stärktes efter preliminär BNP-statistik för euroområdet som var lite bättre än väntat. Den svenska kronan tog tillbaka en del av den kraftiga försvagning som följde på Riksbankens räntebesked, medan svenska räntor fortsatte sjunka.

Den svenska tvåårsräntan stängde 7 punkter lägre till -0,36 procent, femåringen 5 punkter ned till -0,04 procent och tioåringen 4 punkter ned till 0,50 procent.

En senior marknadsaktör uppgav på fredagen för Nyhetsbyrån Direkt att räntemarknaden blivit rejält tilltufsad efter att Riksbanken "klev in som en elefant i en porslinsbutik". De faktiska åtgärderna som annonserades innebar inga egentliga problem, men beskedet om att Riksbanken kan göra vad som helst när som helst gör det svårt att upprätthålla en väl fungerande marknad.

Den tyska tioårsräntan var vid svensk stängning upp 1 punkt till 0,34 procent.

Euroområdets ekonomi växte preliminärt med 0,3 procent under fjolårets sista kvartal, vilket var något mer än väntade 0,2 procent. Jämfört med ett år tidigare var uppgången 0,9 procent, väntat +0,8 procent, enligt Bloomberg News enkät.

Commerzbank-ekonomen Christoph Weil noterade dock att det inte finns skäl att jubla eftersom problembarnen Italien och Frankrike riskerar att lämnas efter.

"ECB har inget botemedel för den stora ekonomiska divergensen i eurozonen. Endast när den överdrivet stora skulden har fallit till en nivå som kan tolereras kommer ekonomin i båda dessa länder visa större tillväxt igen", skrev han i ett kundbrev.

Italiens ekonomi stod och stampade under fjärde kvartalet och krympte 0,3 procent jämfört med ett år tidigare. Även Frankrikes ekonomi utvecklades svagt i slutet på förra året, +0,1 procent under kvartalet.

Än värre var det i Grekland, där BNP oväntat sjönk med 0,2 procent fjärde kvartalet, väntat var en ökning med 0,4 procent.

På måndag träffas eurogruppen åter för att diskutera Grekland och inför detta möte inledde tjänstemän från Grekland och Trojkan på fredagen "tekniska diskussioner".

Greklands finansminister Yanis Varoufakis stod i en intervju med tyska Der Spiegel fast vid att Grekland måste få sina skulder nedskrivna.

Commerzbanks chefekonom Jörg Krämer, gladdes över de tyska BNP-siffrorna för fjärde kvartalet som han kommenterade med "Wow!".

Den tyska ekonomin växte preliminärt med 0,7 procent under fjärde kvartalet, klart mer än Bloomberg News enkät på +0,3 procent.

"Det överraskande resultatet kanske delvis kan förklaras av det milda vädret, men den tyska ekonomin var verkligen stark under fjärde kvartalet", skrev Jörg Krämer i ett kundbrev och tillade att det inte handlar om någon engångssuccé eftersom även ledande indikatorer har stigit påtagligt.

Här hemma publicerade SCB statistik över industrilager och kapacitetsutnyttjande.

Lagren, som var en av de sista vägledande posterna inför nationalräkenskaperna för fjärde kvartalet (publiceras 27/2), sjönk med 2,2 procent, eller 4,3 miljarder kronor, under fjärde kvartalet, jämfört med närmast föregående kvartal.

Kapacitetsutnyttjandet ökade 0,5 procent enheter till 89,0 under fjärde kvartalet, medan annan statistik visade att tjänstepriserna i snitt steg 0,1 procent respektive 0,7 procent.

Tidigare på morgonen kom bostadsstatistik som visade att bostadsrättspriserna i Sverige steg 3,2 procent i januari jämfört med föregående månad, medan villapriserna steg 2,8 procent, enligt Valueguard.

De senaste tolv månaderna har bostadsrättspriserna stigit 15,2 procent samtidigt som villapriserna stigit 10,7 procent.

Amerikanska räntor steg på fredagen, med tioårsräntan upp 3 punkter till 2,01 procent, samtidigt som S&P 500 tillfälligt steg till all time high.

Statistik på eftermiddagen visade att importpriserna sjönk med 2,8 procent i januari, väntat var en nedgång med 3,2 procent, och sjönk med 8,0 procent från ett år tidigare. Här låg förväntningarna på -8,9 procent.

Nedgången i importpriserna var den största sedan i december 2008.

Michigan-index sjönk preliminärt till 93,6 i februari från 98,1, förväntningarna låg på ett oförändrat index. Såväl synen på det aktuella läget som det framåtblickande indexet sjönk, medan inflationsförväntningarna års sikt steg till 2,8 procent från 2,5 procent månaden före.

På valutamarknaden handlades euron kring 1:142 mot dollarn, upp från 1:138 på torsdag eftermiddag. Dollarn handlades till 118:71 mot yenen, ned från 119:22 dagen före.

Kronan har på fredagen blivit drygt 4 öre starkare till 9:59 mot euron och 7 öre starkare till 8:40 mot dollarn än vid svensk stängning i går.

Sedan i måndags har kronan försvagats med drygt 3 öre mot dollarn och med 12 öre mot euron.

För övrigt handlades Brent-oljan över 60 dollar per fat.

Innehåll från FolksamAnnons

Så kan du få bättre kontroll på ditt sparande

Det finns likheter mellan att spara och träna. Det kan vara svårt att komma igång och svårt att hålla uppe motivationen tills resultaten kommer – men det är värt det på längre sikt, tycker Fredrik Nyberg, rådgivningschef på Folksam.

Passa på att få kunnig hjälp – läs mer om personlig rådgivning här

– Det är skönare att ligga i soffan och äta choklad än att träna och det är skönare att spendera lönen varje månad än att spara till pensionen. Men det är inte kul att senare i livet sitta i en situation som är svår att rädda. Därför är det viktigt att komma igång med sparandet, säger Fredrik Nyberg, som är rådgivningschef på Folksam.

För att få koll och kontroll på sitt sparande och försäkra sig om att man ska kunna nå sina sparmål kan det vara bra att lägga upp en långsiktig plan som passar de egna förutsättningarna och önskemålen.

– Problemet är ofta att man överskattar effekten som sparandet ska ha till imorgon. Men man underskattar gravt vilken effekt sparande har på sikt genom ränta på ränta-effekten. Om du väljer traditionell förvaltning kan du ringa en rådgivare och få en plan som håller i både med- och motgångar. Sedan ska du lita på din plan och inte tappa sugen när det går ned, säger han.

Fredrik Nyberg är rådgivningschef på Folksam.
Fredrik Nyberg är rådgivningschef på Folksam.

Ekonomisk nedgång ändrar relationen till pengar

Fredrik Nyberg tror att den ekonomiska nedgången kommer att ändra mångas relation till pengar.

– Vi har levt i ett samhälle som hyllar kortsiktig konsumtion. Förhoppningsvis leder krisen till en mer sund syn och mer planering. Ett av de största mervärdena med ett rådgivningsmöte är att man får en sorts besiktning av den egna ekonomin. Många har ganska dålig koll på sina utgifter. När vi tar ett helhetsgrepp runt kundens ekonomi hittar vi ofta kronor som kan sparas istället för konsumeras. På samma tema finns ofta mycket att göra med befintliga placerar och lösningar som i många fall varken passar kundens behov eller den konjunktur vi befinner oss i just nu.

Tjänstepensionskunder har ett särskilt stort behov av rådgivning. Frilansare, gig-arbetare och egenföretagare är anställningsformer som ökar i dag. Fredrik Nyberg påpekar att om man inte har en fast anställning kan man behöva ta ett större eget ansvar för pensionen än om man omfattas av kollektivavtal.

– Glömmer man tjänstepensionen kan man få en väsentligt sämre pension än man annars skulle ha fått eftersom den utgör en allt större del av den pension man erhåller. Men om man börjar i tid kan man få en vettig pension även som frilansare eller egenföretagare.

Dra nytta av att samla pensionen

Även de som har en upparbetad tjänstepension från flera anställningar kan dra nytta av att samla den på ett ställe. Dels för att det blir enklare att hålla koll på tjänstepensionen och dels för att det blir enklare att anpassa risknivån.

– Även för tjänstepensionen bör man göra egna val, annars hamnar man i ett standardval som kan vara bra eller dåligt. Också i det här fallet kan man ta hjälp av en rådgivare som balanserar valen utifrån det liv man vill leva. Att samla sin tjänstepension på ett och samma ställe är något som kan göra stor skillnad när det är dags för pension.

För de som har bolån gäller det också att nå en balans mellan sparande och amorterande.

– En bra tumregel är att räkna på hur mycket din amortering kommer att sänka dina boendekostnader om 10-20 år, jämfört med den pension du skulle ha byggt upp om du hade sparat pengarna istället. Ett generellt tips kan vara att att man inte ska sätta sig i en situation där man är skuldfri men har en låg pension och därmed inte har ekonomisk frihet.

Vad är bäst för din tjänstepension? Boka ett gratis digitalt möte här. 

Mer från Folksam

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Folksam och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera