1515

USA-börser: Cisco rusar

Aktiekurserna på Wall Street steg överlag i torsdagens inledande handel. I den positiva vågskålen fanns att Ryssland och Ukraina enats om ett eldupphör, vilket tycktes överskugga misslyckade förhandlingar kring Grekland och svag amerikansk detaljhandelsdata. På bolagsfront drog Cisco och American Express storbolagsindexet i olika riktningar.

"Lösningen i Ukraina är en sak mindre att vara orolig för i nuläget. USA-baserade bolag fortsätter alltjämt att visa att de är vad man ska investera i, och marknaden fortsätter att ha momentum för tillfället", sade Richard Sichel, chefsinvesterare vid Philadelphia Trust, till Bloomberg News.

Vid klockan 16.20 hade storbolagsindexet Dow Jones Industrial Average stigit 0,4 procent till indexnivån 17.929, samtidigt som det bredare S&P 500 hade avancerat 0,7 procent till nivån 2.082. Nasdaq Composite gick upp 0,8 procent till 4.837.

Omsättningen uppgick till 160 miljoner aktier på New York Stock Exchange och 450 miljoner på Nasdaq.

På torsdagen nåddes ett avtal om eldupphör i Ukraina, meddelade Rysslands president Vladimir Putin. Avtalet träder i kraft den 15 februari.

I turerna kring Grekland lyckades Eurogruppen och Grekland inte ens enas om en process för fortsatta diskussioner om Greklands skuldproblem vid förhandlingar under natten till torsdagen. På torsdagen sade emellertid Angela Merkel att Tyskland står redo att förhandla kring Greklands skuld.

På amerikansk statistikfront visade sig detaljhandelns försäljning i USA sjunka med 0,8 procent i januari jämfört med föregående månad. Detta var under analytikernas förväntningar som pekade mot en nedgång på 0,4 procent.

Analytiker hade räknat med att försäljningen skulle ha sjunkit 0,4 procent jämfört med föregående månad, enligt Bloomberg News sammanställning.

Antalet nyanmälda sökande av arbetslöshetsunderstöd i USA ökade med 25.000 till 304.000 personer, under vecka 6, jämfört med föregående vecka. Analytiker hade här räknat med 287.000 nya sökande.

På aktiefront steg nätverksbolaget Cisco drygt 7 procent, och ledde uppgångarna i Dow Jones klart. Detta efter att bolaget redovisat både starkare intäkter och justerat resultat än väntat, samtidigt som prognoserna för 2015 var helt i linje med analytikernas förväntningar.

Sämre gick det för American Express då aktien föll nära 6 procent. Kreditkortsbolaget meddelade att samarbetet med grossisten Costco Wholesale kommer att upphöra nästa år. American Express har haft ett exklusivt avtal med Costco, vilket stod för omkring 15 procent av 2014 års vinst enligt analytiker Bloomberg News talat med.

I toppen av Dow Jones fick Cisco bland annat sällskap av JP Morgan och Intel som steg 1,2-1,6 procent. Antalet förlorare var endast en handfull och vid sidan av American Express tappade Wal-Mart och United Health mest på minus 0,8 respektive 0,4 procent.

Vid sidan av storbolagen rusade resetjänsterna Orbitz Worldwide och Expedia 21 respektive 13 procent, efter att Orbitz köpt Expedia för 1,6 miljarder dollar.

På räntemarknaden steg räntan på en tioårig amerikansk statsobligation 3 punkter till 1,87 procent.


Innehåll från ImagineCareAnnons

Proaktiv och digital företagshälsa ger friskare medarbetare – ImagineCare och Hedda Care i nytt samarbete

Egenmonitorering av hälsan kopplat till vårdgivaren Hedda Care ska tidigt kunna upptäcka utmattningssyndrom bland anställda, för att mer proaktivt kunna sätta in rätt medicinska åtgärder. 

Utvalda medarbetare på konfektionsföretaget Björn Borg tillhör de första användarna av lösningen.

– Företagshälsovård har tidigare varit mest reaktiv, där personal fått hjälp först efter att de börjat må sämre. Modern teknik gör att företagshälsovård kan ske i realtid genom egenmonitorering och därmed förebygga sjukdom, säger Annette Brodin Rampe, vd på ImagineCare, som utvecklat den tekniska lösningen.

Utmattning och stressrelaterad ohälsa är i dag de vanligaste orsakerna till långvariga sjukskrivningar. Det utgör också en stor kostnad, både för samhället och den enskilda arbetsgivaren. 

I efterdyningarna av pandemin, som kommit att påverka vårt sätt att arbeta, kommer detta att bli en av de viktigaste frågorna för arbetsgivarna.

Hedda Care får tillgång till hälsodatan

Den nya tekniska lösningen från ImagineCare består av en användarvänlig app, där medarbetaren regelbundet får svara på frågor om hälsotillståndet och skatta sitt välmående eller följa sina värden så som till exempel sitt blodtryck, sin puls eller glukosnivå. 

Hälsodatan analyseras och görs tillgänglig för vårdpersonalen på Hedda Care, som sedan kan kommunicera med medarbetaren och anpassa åtgärder och eventuell medicin för att förebygga ett försämrat hälsotillstånd.

– Vårdpersonalen kan lätt se, prioritera, involvera och anpassa insatserna efter vad som är viktigt för varje individuell person, säger Sara Löfgren, VD på Hedda Care, och tillika läkare och specialist i allmänmedicin. 

De som är väldigt intresserade och de som är en riskgrupp kan mäta sitt blodtryck varje dag och mätvärdena förs över digitalt in i appen, för att själv ha koll. 

– Försämras tillståndet så får företagshälsovården reda på det i samma ögonblick, fortsätter Sara

För den medarbetare som redan befinner sig i en riskgrupp är denna lösning ett sätt att ständigt ha tillgång till hjälp.

– Det här är framtidens sätt att bedriva vård, avslutar Annette Brodin Rampe. 

Om ImagineCare
ImagineCare är ett hälsoteknikföretag som hjälper personer med långvariga hälsoutmaningar till ett bättre liv. ImagineCare har utvecklat ett digitalt stöd för att läsa av hälsotillstånd. 

Sedan 2021 har ImagineCare ett samarbete med Hedda Care, som erbjuder högspecialiserad vård inom bland annat allmänmedicin, gynekologi, kardiologi, psykiatri, företagshälsovård, barnhälso- samt mödravård.

Läs mer på www.imaginecare.com

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med ImagineCare och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?