Annons

Råvaror: Oljepriset uppåt

Vid lunchtid på torsdagen var råvarupriserna överlag på plus.

Oljan har under en längre tid pressats av framför allt ett överutbud men ett möte på onsdagen mellan Saudiarabiens oljeminister, Ali al-Naemi, och Algeriets justitieminister kan ha gett priset en knuff uppåt.

Ökad efterfrågan, en stabilisering av priserna och betydelsen av samarbete mellan länderna inom Opec var några av ämnena som togs upp.

Dollarindex, som mäter dollarns styrka mot en korg av valutor, var tydligt på minus vilket var i favör för både bas- och ädelmetallerna som lyfte.

Handelsbanken skriver i sitt senaste råvarubrev att nästa stora rörelse för guldet troligen kommer att vara på nedsidan. Banken menar att den viktigaste faktorn för ett prisfall är ett minskat behov av guld som en "säker hamn" i tider av finansiell oro. Stimulanser kommer förhoppningsvis att hjälpa Europa, och USA utvecklas tillräckligt starkt vilket förmodligen kommer att leda till räntehöjningar i landet.

Noteringar kl 12.40
Råolja (pris/fat):
WTI, första termin  +1,22 USD 50,06  2,50%
Brent, första termin  +1,22 USD 55,88  2,23%Basmetaller LME (pris/ton, tremånaderstermin)
Koppar  +85 USD 5.685  1,51%
Zink  +29 USD 2.147  1,35%
Aluminium  +15 USD 1.837  0,82%
Nickel  -100 USD 14.650  -0,68%
Bly  +24 USD 1.825  1,33%
Tenn  +205 USD 17.855  1,16%Ädelmetaller (pris/uns, spot)
Guld  +5,38 USD 1.224,40  0,44%
Silver  +0,09 USD 16,89  0,53%Dollarindex (högre = starkare USD)  -0,30 94,68  -0,32%

Innehåll från Academic WorkAnnons

Expert: Lågkonjunktur rätt tid att investera i medarbetarna

Sverige är i en tuff ekonomisk situation och många företag står inför svåra utmaningar. I stället för att dra ner och spara sig genom krisen är det nu rätt läge investera i sin personal, enligt en expert.

 – Företag som investerar i kompetensutveckling kommer att vara de som lyckas bäst när världen och därmed företagets förutsättningar förändras, säger Peter Knutsson Frejd, VD på Academic Work.

På kort tid har förutsättningarna att driva företag i Sverige förändrats. Räntor och inflation har skjutit i höjden, liksom elpriset. 

Academic Work är ett rekryterings- och bemanningsföretag med lång erfarenhet av att hantera svängningarna på arbetsmarknaden. 

– Historien visar att de som har möjlighet att ta sig igenom kriser utan att göra onödiga nedskärningar i personal är de som kommer komma ut som segrande när tiderna blir bättre. Därför skulle jag säga att det är viktigt att vårda och investera i medarbetarna, säger Peter Knutsson Frejd.

Academic Work: Behåll personalen

Att spara sig igenom en kris kan vara riskabelt. Drastiska kostnadsbesparingar genom att skära ner personal kan skapa oro och leda till att viktiga medarbetare söker tryggare företag som inte påverkas av ekonomiska svängningar. 

– Behöver man se över sina personalkostnader är det bättre att göra det långsiktigt. Då kan man skapa en känsla av trygghet och på så sätt bygga lojalitet hos sina medarbetare, förklarar han. 

Det pågår också en snabb digitalisering i hela samhället vilket skapat en brist på IT-kompetens och andra tekniska yrkesgrupper. Det har blivit svårt att rekrytera nya medarbetare för att möta digitaliseringen men också klimatomställningen.

Academic Work kan lösa kompetensbrist

Academic Work erbjuder genom sin Academy-verksamhet en möjlighet för personer som vill byta karriär att reskilla sig för en roll eller bransch där det råder kompetensbrist, och en chans att lära sig nya system och arbetssätt genom en accelerated learning.

Redan har över 3500 personer valt att reskilla sig genom Academic Work Academy och över 1000 företag fått den kompetens som det råders brist på i dag.

– Med Academic Work Academy kan vi utbilda den arbetskraft som behövs hos företag och organisationer för morgondagen inom efterfrågade områden, säger Peter Knutsson Frejd och avslutar:

– Vi kan förse företag med deras mest värdefulla tillgångar: medarbetare med rätt kompetens.

Om Academic Work 

Vi rekryterar och hyr ut Young Professionals – studenter och akademiker som befinner sig i början av karriären. 

När kompetensen inte finns kan vi skapa den genom Academic Work Academy, där vi hittar motiverade karriärskiftare och reskillar dem till en bransch där det råder kompetensbrist.

Academic Work finns i Sverige, Norge, Finland, Danmark, Tyskland och Schweiz och tillhör koncernen Akind Group. 

För mer information, vänligen kontakta: Caroline Rosencrantz, PR Specialist caroline.rosencrantz@akindgroup.com, 070 655 18 02.

Läs mer på: www.academicwork.se 

 

Mer från Academic Work

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Academic Work och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera