1515

Börsen: Öppning kring nollstrecket<br />

Stockholmsbörsen ser ut att öppna torsdagen kring nollstrecket. Onsdagskvällens eurogruppsmöte kunde inte fatta något beslut om hur man ska hantera det skuldtyngda Grekland, detta lär vara i fokus på fredagen.

USA-börserna stängde onsdagens handel kring nollan, starka bokslut och den politiska situationen i Grekland tävlade om uppmärksamheten.

Aktieindexen i Kina är lätt på plus och en stark siffra över maskinorderingången i Japan lyfter Nikkei-index till sin högsta nivå sedan december 2007.

Drygt 20 minuter före öppningen var Euro Stoxx 50-terminen 0,1 procent lägre, och IG:s förhandel indikerar en lugn öppning för OMXS30 vid den oförändrade nivån 1.592.

Ur morgonens nyhets- och rapportflöde:

* Kinnevik kan komma att påverkas av att Zalando släppt preliminära siffror för det fjärde kvartalet som var klart högre än tidigare.

* Bolidens vinst var klart högre än väntat, vinsten från smältverket var en tydlig bidragsgivare.

* Skanska nådde inte riktigt hela vägen fram med ett rörelseresultat på 2.312 miljoner kronor (SME 2.370), dock var orderingången på det positiva planet.

* Inte heller Peab lyckades nå analytikernas resultatestimat, 499 miljoner kronor blev rörelseresultatet (SME 553). Den viktiga orderingången var i linje med förhandstipsen.

* Haldex var lite av ett glädjeämne, vinsten var marginellt bättre än väntat och fordonsunderleverantören föreslår en utdelningshöjning på 50 procent. Ur rapporten framgår att marknadsläget inte ser lika positivt ut framåt som för 2014.

* Mekonomens rörelseresultat var något under förhandstipsen men bilservicekedjan såg en viss ökning under det fjärde kvartalet och bolaget tror att förbättringen kommer att hålla i sig.

* Thule, som börsnoterades i slutet av november och som handlas kring rekordkurs, gjorde en förlust på 100 miljoner kronor i det fjärde kvartalet (-52). Omsättningen var också låg och enligt bolaget berodde det på svag försäljning av snökedjor beroende på begränsat snöfall i Mellaneuropa.

* Net Entertainments vinst var som väntat men en glad överraskning var den föreslagna utdelningen klart högre än analytikernas förväntningar.

* Enea ökade sitt resultat efter skatt till 23,5 miljoner kronor (SME 19,4). Programvarubolagets bedömning är att vinsten per aktie kommer att förbättras jämfört med 2014.

* It-bolaget BTS ökade vinsten rejält, 20,7 miljoner kronor uppgick den till (12,5).

På torsdagen är det så dags för Riksbanken att ge besked om de väljer att plocka upp något okonventionellt ur verktygslådan eller om de för tillfället nöjer sig med att ha sänkt reporäntan till noll.

Dessutom kommer SCB med arbetslöshetsstatistik för januari och Bank of England med inflationsrapport. På eftermiddagens USA-agenda står detaljhandel i januari.


Innehåll från Schaeffler SverigeAnnons

Schaeffler skapar världsledande lösningar inom mobilitet och Industri 4.0 – med hållbarhet i fokus

Erik Askensjö, vd för Schaeffler Norden och Baltikum.
Erik Askensjö, vd för Schaeffler Norden och Baltikum.

När transportlösningar elektrifieras och Industri 4.0 slår igenom är det lösningar från Schaeffler som ligger i täten.

– Vid sidan av att vara ledande inom forskning och utveckling är hållbarhet en del av vår affärsstrategi. Schaeffler har av FN utsetts till ett av de 50 ledande företagen i världen på hållbarhets- och klimatarbete. Det är ett tecken på att vår strategi är rätt, säger Erik Askensjö, vd för Schaeffler Norden och Baltikum.

Det som började för 75 år sedan med utvecklingen av nållager i en verkstad i staden Herzogenaurach i Bayern i Tyskland, har i dag vuxit till en av världens ledande leverantörer till fordons- och tillverkningsindustrin.

Schaeffler har genom egen forskning och utveckling men också genom strategiskt viktiga förvärv i dag blivit världsledande inom flera industrisegment. Ett av dem är mobilitet.

– Mobilitet är ett brett begrepp. Vi har lösningar inom transporter, men också för annan typ av mobilitet, som cirkulär mobilitet, som de lager som får rotorn i stora vindkraftverk att snurra optimalt. De kan vara flera meter i diameter, förklarar Erik Askensjö.

Schaeffler har lösningar för mobilitet och industri 4.0

Schaeffler har identifierat två framtida rörlighetsområden: E-mobilitet och chassisystem. Företaget lägger fullt fokus på dessa. Med allt från elmotorer och hybridsystem till kraftelektronik erbjuder företaget en hel portfölj av innovativa lösningar till sina kunder.

Samtidigt kommer autonom körning att öka i betydelse. Schaeffler utvecklar nyckelteknologi som möjliggör autonom körning. Ett exempel är företagets Space Drive-lösning som tar bort den mekaniska anslutningen mellan axeln och ratten. Detta möjliggör maximal skalbarhet och flexibilitet.

– Flertalet nomineringar för vår e-mobilportfölj bevisar att vi är på rätt väg, konstaterar Erik Askensjö.

Industri 4.0 är ett annat område där Schaeffler har banbrytande lösningar. En sådan är systemet OPTIME, som består av små enheter för tillståndsövervakning. 

Genom att ständigt avläsa och analysera vibrationer och temperaturer på maskiner som pumpar, fläktar och kompressorer i process- och produktionsanläggningar kan systemet skapa en förståelse för maskinernas hälsa.

– Genom maskininlärning och AI kan systemet automatiskt lära känna varje enhet och därefter anpassa larmnivåer utifrån vad som är normalt. Systemet ger användaren så mycket försprång innan lagret eller motorn havererar, att de ska hinna beställa en ny. På så sätt kan de både förhindra oplanerade stopp, men också minimera sin lagerhållning av reservdelslager, säger Erik Askensjö.

Hållbarhet genomsyrar allt

I dag genomsyrar hållbarhet hela Schaefflers verksamhet. Nästan all produktion drivs av fossilfri energi, och produkters livscykel, från råvaruinsamling till produktion och slutligen leverans, kassering och eventuell återanvändning sker med hållbarhet i fokus.

– Vi försöker tänka cirkulärt. Vår strategi Roadmap 2025 har hållbarhet som ett av de viktigaste målen och vi vill att hela produktionen ska bli koldioxidneutral till 2030, säger han.

FN har utsett Schaeffler till ett av de 50 företag i världen som utgör ledare och förebilder inom hållbarhets- och klimatarbete. Schaefflers CDP-ranking, tidigare Carbon Disclosure Project, har på bara två år ökat från D till A- för år 2020.

Om Schaeffler Group 

Schaeffler Group levererar precisionskomponenter och system för drivlinor och chassin liksom rullningslager och glidlagerlösningar för ett stort antal industriella applikationer.

Schaeffler är med sina cirka 83 900 medarbetare ett av världens största familjeägda företag. 

Med nästan 1900 patentansökningar 2020 var Schaeffler enligt tyska patent- och registreringsverket DPMA det näst mest innovativa företaget i Tyskland.

Läs mer på: www.schaeffler.se

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Schaeffler Sverige och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?