1515

USA-börser: Uppåt på grekhopp<br />

Kurserna på Wall Street har inlett tisdagshandeln i positiv riktning.

Uppgifter om att EU-kommissionen väntas föreslå sex månaders förlängning av Greklands finansiella räddningspaket ger stöd till kurserna. På amerikansk hemmaplan rapporterade Coca-Cola in fina kvartalssiffror.

Dow Jones Industrial Average var klockan 16.23 upp 0,3 procent till 17.786. På den bredare marknaden ökade S&P 500 med 0,3 procent till 2.054 medan Nasdaq Composite steg med 0,4 procent till 4.746.

Räntan på den tioåriga obligationen steg 4 punkter till 1,99 procent samtidigt som trettioårsräntan ökade 4 punkter till 2,56 procent.

Enligt källor till Reuters väntas EU-kommissionen föreslå att Greklands finansiella räddningspaket förlängs med sex månader. Planen ska ha tagits fram inför det extrainsatta eurogruppsmötet på onsdag. EU-kommissionen gick dock senare under eftermiddagen ut med att det inte finns något formellt avtalsförslag för Grekland, men att samtalen är "intensiva".

På bolagsfronten meddelade Coca-Cola ett justerat resultat och intäkter för det fjärde kvartalet som låg strax över förväntningarna. Utsikterna framåt tyngs dock av motvind från de nuvarande valutakurserna, uppger dryckesjätten. Aktien gick bäst bland Dow-komponenterna med en uppgång på 3,5 procent.

I botten syntes oljebolagen Exxon och Chevron ned 1,1 respektive 1,4 procent efter att oljepriserna rekylerat nedåt.

Pfizer klättrade 1,8 procent efter att ha meddelat detaljer kring ett aktieåterköpsprogram.

Bland klädbolagen meddelade Gap en större än väntad försäljningsminskning i januari men höjde ändå utsikterna för sitt helår som slutade 31 januari. Urban Outfitters rapporterade en stark julförsäljning och högre än väntade intäkter i det fjärde kvartalet. Gap föll 1,1 procent medan Urban Outfitters ökade 2,3 procent.

På statistikfronten visade sig NFIB:s index som mäter optimismen bland ägare av småföretag i USA ha sjunkit till 97,9 i januari från 100,4 månaden innan. Väntat var i stället en uppgång till 101,0.

Vidare steg de amerikanska grossistlagren med 0,1 procent i december jämfört med månaden innan. Marknaden hade väntat sig en uppgång på 0,2 procent i lagren.


Innehåll från MindlerAnnons

Mindler växlar upp och erbjuder preventivt stöd för företag

Vänta inte för länge med att söka hjälp. Det finns idag en bra, högkvalitativ och effektiv hjälp att få mot psykisk ohälsa. Genom Mindler kan nu även företag på arbetsplatsen förebygga psykisk ohälsa med hjälp av olika program samt stötta medarbetare som behöver psykologbehandling.

Resultaten från en enkätundersökning gjord av Folkhälsomyndigheten i Sverige visade på att många svenskar oroade sig över konsekvenserna av covid-19 och fler svarade att de hade lätta besvär av stress och sömnsvårigheter.

– Som läkare, privatperson och medmänniska har psykisk ohälsa alltid legat mig varmt om hjärtat. Obehandlad psykisk ohälsa kan ha stora konsekvenser och att då även erbjuda företag att via arbetsplatsen ge medarbetare stöd och råd kändes som ett naturligt steg för oss. Hela vårt syfte är att erbjuda en blended treatment som är både tidsmässigt och kostnadsmässigt effektiv. Med vårt företagserbjudande kan man välja att jobba med olika IKBT-program eller tillsammans med en psykolog, säger Rickard Lagerqvist, Legitimerad läkare och VD.

Sveriges största digitala psykologmottagning

Mindler är en del av primärvården och Sveriges största digitala psykologmottagning. Genom IKBT, Internetbaserad kognitiv beteendeterapi, ges nu företag möjlighet till olika skräddarsydda erbjudanden. På Mindlers hemsida går det snabbt att komma igång och teamet på Mindler hjälper till att analysera vilket behov som finns. Det kan exempelvis variera mellan olika självhjälpsprogram och proaktiva övningar i kombination med videomöten tillsammans med Mindlers anställda psykologer.

– Som företagskund kan man snabbt komma igång via vår hemsida. Via en demo och företagsdiagnos ges förslag på vilken typ av hjälp företaget kan få genom Mindler för att både förebygga och behandla psykisk ohälsa, säger Rickard Lagerqvist.

Kunskapsöverföring förbättrar behandlingen

Mindler delar ingen journalinformation utan lyder under full sekretess på samma sätt som primärvården. Däremot kan en avidentifierad analys presenteras för att förmedla viktiga insikter och matnyttig data i syfte att hjälpa arbetsgivarna. Ett företag som drabbas av psykisk ohälsa ser det inte bara genom ett högt sjukskrivningstal. Vanligt är även sjuknärvaro, medarbetare som mår psykisk dåligt utan att vara sjukskrivna. Förutom det enskilda lidandet så innebär det ett produktionsbortfall för företaget. När det gäller sjuknärvaro kan det dessutom vara svårt att fånga upp medarbetaren som mår dåligt.

– Via vår företagslösning ska man som företag kunna förekomma psykisk ohälsa hos medarbetarna. Samt att om den uppstår snabbt kunna fånga upp den genom vår företagsplattform som möjliggör för medarbetare att boka tid, enkelt och utan väntetid, till psykolog, säger Rickard Lagerqvist.

Rickard avslutar med att berätta att man i studier har tittat på att om individen själv får välja vad som känns relevant korrelerar det ofta väl med vad som de facto är en potentiell sjukdomsrisk. Med en flexibel lösning kan företagens medarbetare fritt välja att göra det IKBT-program som känns relevant för dem. Räcker inte IKBT-programmen finns alla möjligheter att även boka tid hos en psykolog genom Mindlers företagserbjudande.

Om Mindler
Grundtanken med Mindler är att göra vården för psykisk ohälsa mer jämlik. 1/3 av landets vårdcentraler saknar tillgång till psykologer och på många håll i landet är det i princip omöjligt att få hjälp inom vettiga tidsramar. Idag kan du få professionell hjälp inom 24 timmar oavsett var du befinner dig via Mindler. Vi har över 300 legitimerade psykologer som tillsammans pratar över 20 olika språk. 

www.mindler.se/foretag 

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Mindler och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?