Annons

USA-börser: Uppåt på grekhopp

Kurserna på Wall Street har inlett tisdagshandeln i positiv riktning.

Uppgifter om att EU-kommissionen väntas föreslå sex månaders förlängning av Greklands finansiella räddningspaket ger stöd till kurserna. På amerikansk hemmaplan rapporterade Coca-Cola in fina kvartalssiffror.

Dow Jones Industrial Average var klockan 16.23 upp 0,3 procent till 17.786. På den bredare marknaden ökade S&P 500 med 0,3 procent till 2.054 medan Nasdaq Composite steg med 0,4 procent till 4.746.

Räntan på den tioåriga obligationen steg 4 punkter till 1,99 procent samtidigt som trettioårsräntan ökade 4 punkter till 2,56 procent.

Enligt källor till Reuters väntas EU-kommissionen föreslå att Greklands finansiella räddningspaket förlängs med sex månader. Planen ska ha tagits fram inför det extrainsatta eurogruppsmötet på onsdag. EU-kommissionen gick dock senare under eftermiddagen ut med att det inte finns något formellt avtalsförslag för Grekland, men att samtalen är "intensiva".

På bolagsfronten meddelade Coca-Cola ett justerat resultat och intäkter för det fjärde kvartalet som låg strax över förväntningarna. Utsikterna framåt tyngs dock av motvind från de nuvarande valutakurserna, uppger dryckesjätten. Aktien gick bäst bland Dow-komponenterna med en uppgång på 3,5 procent.

I botten syntes oljebolagen Exxon och Chevron ned 1,1 respektive 1,4 procent efter att oljepriserna rekylerat nedåt.

Pfizer klättrade 1,8 procent efter att ha meddelat detaljer kring ett aktieåterköpsprogram.

Bland klädbolagen meddelade Gap en större än väntad försäljningsminskning i januari men höjde ändå utsikterna för sitt helår som slutade 31 januari. Urban Outfitters rapporterade en stark julförsäljning och högre än väntade intäkter i det fjärde kvartalet. Gap föll 1,1 procent medan Urban Outfitters ökade 2,3 procent.

På statistikfronten visade sig NFIB:s index som mäter optimismen bland ägare av småföretag i USA ha sjunkit till 97,9 i januari från 100,4 månaden innan. Väntat var i stället en uppgång till 101,0.

Vidare steg de amerikanska grossistlagren med 0,1 procent i december jämfört med månaden innan. Marknaden hade väntat sig en uppgång på 0,2 procent i lagren.

Innehåll från FolksamAnnons

Undvik pensionsgapet – så kan du få ett säkrare pensionssparande

Fredrik Nyberg är rådgivningschef på Folksam.
Fredrik Nyberg är rådgivningschef på Folksam.

Genom traditionell förvaltning – där Folksams förvaltning sköter pengarna åt en – kan man få ett säkrare pensionssparande utan att behöva lägga ned mycket tid eller egen aktivitet.

– Generellt är det svårt att uppnå balansen mellan relativt hög avkastning och låg risk på andra sätt än med traditionell förvaltning, säger Fredrik Nyberg, rådgivningschef på Folksam.

Boka placeringsterapi – personlig rådgivning för dig och ditt kapital 

För den som är insatt och har mycket tid finns i dag stora möjligheter att skräddarsy sin pensionsportfölj efter eget behov, tyckande och kunnande.

– Men om man inte vill eller kan lägga ned mycket tid eller själv vill ”vakta” sina investeringar, kan det vara bra att ha en autopilot i form av erfarna förvaltare som sköter portföljen åt dig och balanserar mellan aktier, räntor och fastighetsinvesteringar, säger Fredrik Nyberg, som är rådgivningschef på Folksam.

Nyttan är att man då kan få en relativt hög avkastning, 6,5 procent i genomsnitt de senaste fem åren, och samtidigt till en väsentligt lägre risk än om pengarna hade varit direktinvesterade i aktier.

– Generellt är det svårt att uppnå den balansen på andra sätt än med traditionell förvaltning, säger han.

Bestäm själv vem som ska få pengarna

Folksams traditionella förvaltning kan användas i både kapitalförsäkring och tjänstepension och av både privatpersoner och företag.

Den som väljer kapitalförsäkring kan själv välja förmånstagare, det vill säga att man kan bestämma vem som får pengarna om man skulle gå bort. Det kan vara värdefullt i dag när familjekonstellationerna ofta ser annorlunda ut jämfört med förr.

– Särboskap, samboskap, bonusbarn och särkullbarn blir vanligare. Det är inte bara mamma, pappa, barn som gäller längre. Med en kapitalförsäkring kan man välja sin förmånstagare, annars behöver man göra det med ett testamente. Pengarna är redan skattade och betalas ut automatiskt. Det kan göra att man undviker risk för meningskiljaktigheter mellan sina barn. Som förälder kan det vara värt rätt mycket.

Ytterligare en fördel Fredrik Nyberg lyfter fram med traditionell förvaltning är att man – när det behövs – kan få kostnadsfri hjälp av rådgivare.

– Kundens liv och behov står i fokus i varje möte för att ge kunden mervärde. Under en rådgivning får man hjälp att få koll på sin ekonomi, man får en ganska tydlig bild av hur mycket man kommer att få i pension, och man får råd kring hur man ska nå den pension eller livssituation man vill ha, om det så handlar om resor, hobbies eller att hjälpa barn och barnbarn.

Rådgivning underlättar

Ett viktigt område där rådgivning kan underlätta handlar om pensionsgapet mellan män och kvinnor, understryker Fredrik Nyberg.

– Statistiken visar att kvinnor halkar efter. Om man är hemma mycket med barnen under de första åren kan man få en lägre pension senare i livet. Det är en familjefråga där lösningen ser olika ut för olika familjer och här kan rådgivning hjälpa. Det handlar inte om att spara 10 000 kronor i månaden, även mindre summor kan räcka långt.

När en människa pratar med en annan människa kan man dessutom lättare fånga upp behov som man kanske inte ens visste att man hade, konstaterar Fredrik Nyberg. En grupp som kan få hjälp genom rådgivning är äldre personer som kommer behöva sina pengar mer i närtid men omedvetet sitter på hög risk eller använder tjänster som inte längre passar livssituationen.

– Det är ett fantastiskt jobb att vara rådgivare och komma till jobbet varje dag och kunna förändra människors liv genom att se till att de börjar spara, samlar sitt sparande, eller riskjusterar sin placering.

Sugen på att flytta din individuella tjänstepension? Läs mer här.

Mer från Folksam

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Folksam och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera