1515

Stockholmsbörsen: <br />Axis dagens stjärna<br />

Stockholmsbörsen startade tisdagen på minus men avslutade på plus efter mediauppgifter om att EU-kommissionen gett Grekland förlängning av nuvarande stödprogram.

Axis rusade på ett bud och SSAB avslutade i rött efter sitt bokslut.

OMXS30 stängde 0,7 procent högre på nivån 1.602,7, och aktier för 19,9 miljarder kronor omsattes på Stockholmsbörsen.

Inledningen av veckan har präglats av grekoro efter att Grekland i helgen lovat att inte backa från sina vallöften, trots att det skulle innebära ett brott mot villkoren för landets nödlån. Vid lunchtid på tisdagen vände dock indexen upp efter mediauppgifter om att EU-kommissionen kan tänka sig att förlänga nuvarande stödprogram.

Bland aktierna på Stockholmsbörsen stod Axis i strålkastarljuset efter att Canon lagt ett bud på 340 kronor vilket tog aktien 49 procent högre.

Nyhetsbyrån Direkt fick en kommentar av Daniel Djurberg, analytiker vid Handelsbanken.

"Jag har svårt att se ett konkurrerande bud. I Canons bud finns det en premie som är svår för andra att matcha och sedan ska man hitta de synergier som Canon gör", sa han.

Inom OMXS30-index var Nokia ett av dragloken med en uppgång på 2,5 procent.

Bakgrunden till stigningen var att Kina dömt den amerikanska chiptillverkaren Qualcomm till böter för brott mot konkurrenslagarna. Beslutet anses vara positivt för Nokia eftersom detta kan medföra att kinesiska mobiltillverkare öppnar upp för förhandlingar om licenser med utländska bolag.

På nedsidan var Volvo största sänke med sina 1,3 procent efter oro för att böterna i kartellhärvan kan bli betydligt högre än det reserverade beloppet på 4 miljarder kronor.

Att S&P Capital sänkt sin rekommendation till starkt sälj från tidigare sälj gjorde inte saken bättre.

Rapporterande SSAB avslutade 1,9 procent lägre. Tyngd av engångsposter gjorde stålbolaget en större förlust än väntat och utdelningen slopades.

Utanför Stockholmsbörsens storbolagslista bjöd Inwido sina aktieägare på ett nytt kursrekord efter en 11,8-procentig rusning. Fönstertillverkarens ebita-resultat blev 176 miljoner kronor (SME 168).

Com Hem var också i vinnartagen, aktien avancerade 2,8 procent. Kabelbolaget slår till med utdelning, inlösen och återköp. Vinsten, mätt som underliggande rörelseresultat, var något bättre än väntat.

Husqvarna, som stigit drygt 19 procent de senaste tio handelsdagarna, avslutade 1,6 procent högre. Under perioden har trådgårdsföretaget avlagt bokslut samt fått en rekommendationshöjning men inget annat revolutionerande.

Kambi, som avlägger kvartalsrapport på onsdag, tappade 3,9 procent. Mediauppgiften om att William Hill avser att förvärva 888 skulle kunna vara negativt för Kambi, som har 888 på kundlistan.

Trots att Prevas vände till en mindre vinst rasade aktien 13,7 procent. Någon utdelning blev det inte för aktieägarna.

Efter att SEB sänkt Nibe till sälj från tidigare behåll backade värmepumpstillverkaren 6,8 procent. Enligt storbanken kan det låga oljepriset sänka efterfrågan på värmepumpar.


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?