Annons

Stockholmsbörsen:
Axis dagens stjärna

Stockholmsbörsen startade tisdagen på minus men avslutade på plus efter mediauppgifter om att EU-kommissionen gett Grekland förlängning av nuvarande stödprogram.

Axis rusade på ett bud och SSAB avslutade i rött efter sitt bokslut.

OMXS30 stängde 0,7 procent högre på nivån 1.602,7, och aktier för 19,9 miljarder kronor omsattes på Stockholmsbörsen.

Inledningen av veckan har präglats av grekoro efter att Grekland i helgen lovat att inte backa från sina vallöften, trots att det skulle innebära ett brott mot villkoren för landets nödlån. Vid lunchtid på tisdagen vände dock indexen upp efter mediauppgifter om att EU-kommissionen kan tänka sig att förlänga nuvarande stödprogram.

Bland aktierna på Stockholmsbörsen stod Axis i strålkastarljuset efter att Canon lagt ett bud på 340 kronor vilket tog aktien 49 procent högre.

Nyhetsbyrån Direkt fick en kommentar av Daniel Djurberg, analytiker vid Handelsbanken.

"Jag har svårt att se ett konkurrerande bud. I Canons bud finns det en premie som är svår för andra att matcha och sedan ska man hitta de synergier som Canon gör", sa han.

Inom OMXS30-index var Nokia ett av dragloken med en uppgång på 2,5 procent.

Bakgrunden till stigningen var att Kina dömt den amerikanska chiptillverkaren Qualcomm till böter för brott mot konkurrenslagarna. Beslutet anses vara positivt för Nokia eftersom detta kan medföra att kinesiska mobiltillverkare öppnar upp för förhandlingar om licenser med utländska bolag.

På nedsidan var Volvo största sänke med sina 1,3 procent efter oro för att böterna i kartellhärvan kan bli betydligt högre än det reserverade beloppet på 4 miljarder kronor.

Att S&P Capital sänkt sin rekommendation till starkt sälj från tidigare sälj gjorde inte saken bättre.

Rapporterande SSAB avslutade 1,9 procent lägre. Tyngd av engångsposter gjorde stålbolaget en större förlust än väntat och utdelningen slopades.

Utanför Stockholmsbörsens storbolagslista bjöd Inwido sina aktieägare på ett nytt kursrekord efter en 11,8-procentig rusning. Fönstertillverkarens ebita-resultat blev 176 miljoner kronor (SME 168).

Com Hem var också i vinnartagen, aktien avancerade 2,8 procent. Kabelbolaget slår till med utdelning, inlösen och återköp. Vinsten, mätt som underliggande rörelseresultat, var något bättre än väntat.

Husqvarna, som stigit drygt 19 procent de senaste tio handelsdagarna, avslutade 1,6 procent högre. Under perioden har trådgårdsföretaget avlagt bokslut samt fått en rekommendationshöjning men inget annat revolutionerande.

Kambi, som avlägger kvartalsrapport på onsdag, tappade 3,9 procent. Mediauppgiften om att William Hill avser att förvärva 888 skulle kunna vara negativt för Kambi, som har 888 på kundlistan.

Trots att Prevas vände till en mindre vinst rasade aktien 13,7 procent. Någon utdelning blev det inte för aktieägarna.

Efter att SEB sänkt Nibe till sälj från tidigare behåll backade värmepumpstillverkaren 6,8 procent. Enligt storbanken kan det låga oljepriset sänka efterfrågan på värmepumpar.

Innehåll från FolksamAnnons

Så kan du få bättre kontroll på ditt sparande

Det finns likheter mellan att spara och träna. Det kan vara svårt att komma igång och svårt att hålla uppe motivationen tills resultaten kommer – men det är värt det på längre sikt, tycker Fredrik Nyberg, rådgivningschef på Folksam.

Passa på att få kunnig hjälp – läs mer om personlig rådgivning här

– Det är skönare att ligga i soffan och äta choklad än att träna och det är skönare att spendera lönen varje månad än att spara till pensionen. Men det är inte kul att senare i livet sitta i en situation som är svår att rädda. Därför är det viktigt att komma igång med sparandet, säger Fredrik Nyberg, som är rådgivningschef på Folksam.

För att få koll och kontroll på sitt sparande och försäkra sig om att man ska kunna nå sina sparmål kan det vara bra att lägga upp en långsiktig plan som passar de egna förutsättningarna och önskemålen.

– Problemet är ofta att man överskattar effekten som sparandet ska ha till imorgon. Men man underskattar gravt vilken effekt sparande har på sikt genom ränta på ränta-effekten. Om du väljer traditionell förvaltning kan du ringa en rådgivare och få en plan som håller i både med- och motgångar. Sedan ska du lita på din plan och inte tappa sugen när det går ned, säger han.

Fredrik Nyberg är rådgivningschef på Folksam.
Fredrik Nyberg är rådgivningschef på Folksam.

Ekonomisk nedgång ändrar relationen till pengar

Fredrik Nyberg tror att den ekonomiska nedgången kommer att ändra mångas relation till pengar.

– Vi har levt i ett samhälle som hyllar kortsiktig konsumtion. Förhoppningsvis leder krisen till en mer sund syn och mer planering. Ett av de största mervärdena med ett rådgivningsmöte är att man får en sorts besiktning av den egna ekonomin. Många har ganska dålig koll på sina utgifter. När vi tar ett helhetsgrepp runt kundens ekonomi hittar vi ofta kronor som kan sparas istället för konsumeras. På samma tema finns ofta mycket att göra med befintliga placerar och lösningar som i många fall varken passar kundens behov eller den konjunktur vi befinner oss i just nu.

Tjänstepensionskunder har ett särskilt stort behov av rådgivning. Frilansare, gig-arbetare och egenföretagare är anställningsformer som ökar i dag. Fredrik Nyberg påpekar att om man inte har en fast anställning kan man behöva ta ett större eget ansvar för pensionen än om man omfattas av kollektivavtal.

– Glömmer man tjänstepensionen kan man få en väsentligt sämre pension än man annars skulle ha fått eftersom den utgör en allt större del av den pension man erhåller. Men om man börjar i tid kan man få en vettig pension även som frilansare eller egenföretagare.

Dra nytta av att samla pensionen

Även de som har en upparbetad tjänstepension från flera anställningar kan dra nytta av att samla den på ett ställe. Dels för att det blir enklare att hålla koll på tjänstepensionen och dels för att det blir enklare att anpassa risknivån.

– Även för tjänstepensionen bör man göra egna val, annars hamnar man i ett standardval som kan vara bra eller dåligt. Också i det här fallet kan man ta hjälp av en rådgivare som balanserar valen utifrån det liv man vill leva. Att samla sin tjänstepension på ett och samma ställe är något som kan göra stor skillnad när det är dags för pension.

För de som har bolån gäller det också att nå en balans mellan sparande och amorterande.

– En bra tumregel är att räkna på hur mycket din amortering kommer att sänka dina boendekostnader om 10-20 år, jämfört med den pension du skulle ha byggt upp om du hade sparat pengarna istället. Ett generellt tips kan vara att att man inte ska sätta sig i en situation där man är skuldfri men har en låg pension och därmed inte har ekonomisk frihet.

Vad är bäst för din tjänstepension? Boka ett gratis digitalt möte här. 

Mer från Folksam

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Folksam och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera